CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

MUSCA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre muscă ştiţi cu toţii că este o zburătoare mică şi sâcâitoare. Nu străluceşte în frumuseţe şi nici cu hărnicia nu prea iese în evidenţă. Îi place să trăiască pe spinarea altora, obţinându-şi hrana aproape întotdeauna prin furt. Fiind într-o continuă agitație, se ţine tare fudulă şi este foarte răutăcioasă. Adoră să facă haz pe seama zburătoarelor mici, uitând că, de fapt, şi ea face parte din neamul lor. Le tachinează tot timpul cu te miri ce aiureli de-ale dumneaei. 
  
Într-o bună zi, fiind pusă iarăşi pe şotii, de cine credeţi voi că nu încăpea? Tocmai de albinuţa cea harnică și drăguță. În timp ce aceasta muncea din greu să culeagă nectarul de pe o floare, musca se apropie de ea şi începu să o sâcâie, adresându-i vorbe nepotrivite. Ba că este prea înceată la zbor, ba că este prea umflată, că aripioarele îi sunt prea mici comparativ cu trupul şi, tot aşa, nu se mai oprea din jigniri. 
  
Dar ştiţi şi voi că albinuţa, pe cât e de harnică şi de pricepută, pe atât e de înţeleaptă! O privi calmă pe musca încrezută şi fără minte, lăsând-o să-şi exprime în voie vorbele-i fără sens. Suportă albinuţa cât suportă mojicia ei, însă de la un timp, văzând că bâzâitoarea nu are de gând să înceteze, îşi pierdu răbdarea şi îi dădu replica: 
  
- Apăi, draga mea muscă, tu, care te crezi atât de frumoasă şi deosebită, cu siguranţă nu te-ai privit în oglindă, altminteri te vedeai cât de neagră şi bulbucată eşti! Tu chiar nu observi că toată lumea te urăşte şi te fugăreşte, fiindcă tot ce atingi infectezi? Cum poţi să îţi ponegreşti semenii, când nu eşti de nicio treabă sau măcar la nivelul lor? Mai rău, nu produci nimic, iar în ce priveşte înţelepciunea, îţi lipseşte cu desăvârşire! Ar fi bine să înveţi a te purta, să apreciezi calităţile şi munca celorlalţi, apoi să munceşti şi tu! 
  
Spunând toate acestea, albina îi întoarse spatele nesăbuitei muşte, văzându-şi liniştită de treaba ei. Musca, cât era ea de arogantă şi needucată, totuşi rămase descumpănită, auzind cuvintele înţeleptei albinuţe. Nu putea să creadă că aceasta îndrăznise să îi dea replici atât de dure, că îi venise şi ei cineva de hac. 
  
De atunci, bulbucata muscă s-a mai potolit niţel, o ia mai uşurel cu hazul pe seama altora, însă a rămas la fel de zurlie şi leneşă. 
  
Dragi copii, pentru a nu fi dezamăgiţi, înainte de a vedea defectele semenilor, analizaţi-vă bine pe voi! 
  
(din volumul "Din tainele poveştilor", Editura Armonii Culturale, Adjud, 2016) 
  
Referinţă Bibliografică:
MUSCA / Marioara Ardelean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2716, Anul VIII, 08 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marioara Ardelean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marioara Ardelean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!