CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

ZÂNA ROUA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tuturor ne place să trăim într-o lume a poveștilor, de aceea le citim sau le ascultăm fascinaţi. Acestea, purtate pe aripi de vânt, ne transportă imaginar în alte timpuri, de mult apuse. Tot așa am aflat și eu despre taina unei păduri întunecate, răsărite la poalele unui munte bătrân şi semeţ.  
 
De-a lungul anilor, au crescut în ea copaci falnici şi înţelepţi. Spun înţelepţi, deoarece, în vremea aceea, ei se puteau înţelege cu animalele, ba mai mult, pricepeau graiul omenesc. Pe la mijlocul pădurii se afla o poieniţă frumoasă, luminată de razele soarelui. Iarba verde şi moale, aidoma unui covor mătăsos, se unduia uşor în bătaia vântului, salutând discret florile ce o împodobeau.  
 
Acolo convieţuiau, în bună înţelegere, multe specii de păsări. Acestea făceau ca totul să fie încântător, prin trilurile minunate, precum un adevărat cor de muzică divină. Pe ritmurile melodioase, albinele delicate şi harnice îşi culegeau nectarul dintre petalele parfumate ale florilor, iar fluturii le ţineau isonul, în dansul lor zglobiu.  
 
În acea atmosferă de basm, trăia o zână grațioasă și bună la suflet. Avea faţa delicată ca un trandafir, iar pielea de culoarea piersicii. Pletele-i aurii, ca razele de soare, atingeau pământul, atunci când trupul ei firav, purtând mirosul florilor, se unduia în mersu-i legănat, de gazelă. Ochii ei sclipitori şi mari, de culoarea azurului, priveau cu gingăşie tabloul feeric al poieniţei. Cu glasul cristalin, ca susurul apei de izvor, alinta pădurea, florile şi vieţuitoarele, ce îi erau prietene. Cu toții o îndrăgeau foarte mult și îşi petreceau mai tot timpul împreună cu ea, într-o continuă joacă şi veselie. Îi spuneau Roua. Nimeni nu ştia de unde îi venea numele; am putea crede că i se trăgea de la faptul că era delicată ca o picătură de apă. Când peste poieniţă se lăsau umbrele serii, zâna cea plăpândă intra în căsuţa ei mititică şi cochetă, aflată în scorbura celui mai bătrân şi înţelept arbore. Acesta o iubea foarte mult pe micuţa zână, îi dădea sfaturi bune, îi spunea poveşti şi tot felul de întâmplări adunate în coroana lui bogată, împovărată de ani. În liniştea profundă a nopţii, se auzeau şoaptele stranii ale frunzelor mişcate de vânt, iar acest lucru făcea ca basmele să devină şi mai interesante şi misterioase.  
 
Roua asculta fără să clipească, până când genele-i lungi şi moi de mătase coborau uşor, ca nişte perdeluţe, peste ochii ei blânzi. Astfel adormea sub vraja frumoaselor poveşti. După un somn odihnitor, când zorii dimineţii se furişau în poieniţa fermecată, Roua era trezită de simfonia păsărelelor, care, după ce o salutau, o invitau bucuroase la masă. Ea ieşea veselă din căsuţa-i confortabilă și se aşeza pe iarba proaspătă şi moale, delectându-se cu seminţele şi fructele aduse de prietenele ciripitoare. La scurt timp, apăreau zglobiile albine, cu pocale pline de nectar, care-i potoleau setea. Zâna cea frumoasă savura toate bunătăţile primite, apoi Craiul Fluturilor se apropia încetişor de ea şi o invita la dans. Din acel moment, toată suflarea poieniţei se prindea în horă, zburdând fără nici o grijă.  
 
Roua era foarte fericită cu viaţa pe care o ducea. Totul a fost minunat, până într-o zi, când, în poieniţa liniştită şi-a făcut sălaşul o vrăjitoare urâtă și rea. Aceasta, dând cu ochii de frumoasa zână, s-a înnegrit de invidie. Vezi bine că ea se ştia cât este de urâtă şi de aceea nu suporta frumuseţea în preajmă-i. În mintea sa bolnavă a început să-şi facă planuri cum ar putea fura frumuseţea zânei. Cu linguşeli şi vorbe mieroase, a încercat să se apropie de ea, pentru a-i câştiga prietenia. Roua, având sufletul curat, nu şi-a dat seama câtă ticăloşie zăcea în vrăjitoare. Dar staţi, dragii mei, căci fiind preocupată de răutatea nemăsurată a zgripţuroaicei, am uitat să vă zic cum o chema! I se spunea Mătrăguna, un nume care i se potrivea, de altfel, de minune.  
 
Încetişor, valurile răcoroase şi întunecate ale nopţii i-au îndemnat pe locuitorii poieniţei să meargă la culcare. Intrând şi Roua în căsuţa-i liniştită, îi povesti bucuroasă bătrânului copac despre noua ei prietenă. Acesta, foarte speriat, a sfătuit-o să se păzească. Nu degeaba era el înţelept, bănuia ce punea Mătrăguna la cale. Roua i-a promis că o să fie atentă. Ce-i drept, a fost, dar în naivitatea şi bunătatea ei, nu credea că cineva ar putea fi chiar atât de rău!  
 
Zilele treceau repede, iar vrăjitoarea se apropia tot mai mult de zână, reuşind să-i câştige încrederea. Şi iată că, într-o bună zi, s-a întâmplat ca ele să rămână singure în poiană. Toţi prietenii zânei lipseau, având diferite probleme de rezolvat. Mătrăguna a găsit momentul mult aşteptat şi, fără nici o jenă, îi spuse acesteia că îi doreşte frumuseţea. Trebuie să ştiţi că vrăjitoarea avea putere asupra zânei doar atunci când erau împreună, singure!  
 
Auzind Roua ce unelteşte zgripţuroaica împotriva ei, şi-a amintit de sfaturile înţelepte ale bătrânului arbore. Cuprinsă de teamă, începu să plângă. Îi spuse vrăjitoarei că o iubeşte şi că a considerat-o întotdeauna prietenă. Scorpia nu s-a lăsat înduplecată de rugăminţile şi lacrimile zânei. A prins-o de mâini și a tras-o cu putere, vrând să o ducă în coliba ei, aflată la marginea poieniţei. Zbătându-se disperată, Roua a reuşit să scape din strânsoare şi a fugit să se ascundă în căsuţa din scorbură. Înţeleptul arbore s-a speriat când a văzut în ce stare se afla frumoasa lui locatară. Bănuind ce s-a întâmplat, a încercat s-o liniştească, însă l-a cuprins o tristeţe profundă, deoarece, cu înţelepciunea lui, își închipuia ce va urma.  
 
- Să ştii, draga mea, că vrăjitoarea are puteri diabolice! I-aş putea zădărnici planul, adică să o împiedic să îţi fure frumuseţea, dar atunci sacrificiul tău va fi mare, nu vei mai putea rămâne zâna de acum! spuse el abătut.  
 
Roua a fost de acord să suporte orice sacrificiu, numai să nu rămână în mâinile zgripţuroaicei. Înţeleptul arbore, copleșit de tristețe, dar cu multă dragoste în seva lui, îi vorbi cu blândeţe:  
 
- Dacă asta îţi este dorinţa, să ştii că de mâine, în zori, te vei transforma în picături cristaline de apă! Ele vor înviora iarba şi florile în fiecare dimineaţă, până ce primele raze strălucitoare ale soarelui le vor atinge, salutându-le. Din acel moment, vor dispărea pe nesimţite, însă fenomenul se va repeta în fiecare zi, la nesfârşit. Se vor numi picături de rouă. Astfel, draga mea zână, nu vei fi uitată niciodată! Numele tău, frumoasă Roua, va dăinui pentru totdeauna, iar picăturile de cleștar vor mângâia florile şi iarba cu răcoarea lor, aşa cum făceai tu, cu gingăşia ta!  
 
Arborele era mulţumit că o salvase pe micuţa zână din mâinile vrăjitoarei, păstrând-o nemuritoare, însă dorea să o pedepsească pe aceasta pentru răutatea şi gândurile-i ticăloase. Pentru a-şi putea îndeplini dorinţa, trebuia să facă şi el un mare sacrificiu. A cugetat mult, înainte de a lua o hotărâre, dar gândindu-se la soarta micuţei zâne, s-a decis. A pedepsit-o pe vrăjitoarea cea rea şi urâtă, transformând-o într-o buruiană, numită mătrăgună. Astfel, în poieniţă s-a instalat din nou armonia. Mătrăguna creşte aiurea pe câmp, este o plantă otrăvitoare şi nimeni nu o vrea.  
 
După sacrificiul său, bătrânul şi înţeleptul arbore, care i-a fost sfătuitor şi prieten loial zânei frumoase şi bune, a pierdut cunoaşterea graiului omenesc. În urma tristei întâmplări, copacii nu ne mai înţeleg limba, nu ne mai vorbesc, dar ne simt căldura şi dragostea, din felul cum îi îngrijim…  
 
(din volumul "Din tainele poveştilor", Editura Armonii Culturale, Adjud, 2016)  
 
Referinţă Bibliografică:
ZÂNA ROUA / Marioara Ardelean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2632, Anul VIII, 16 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marioara Ardelean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marioara Ardelean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!