CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

ZGÂRCITUL ŞI LENEŞA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să fii sărac este foarte rău, dar să fii bogat și avar este și mai rău! Cândva trăia un astfel de om. Era atât de bogat, că nici nu mai știa șirul avuțiilor sale, dar cu toate acestea, zgârcenia îl subjuga. Nu ar fi ajutat vreun om sărman, nici în ruptul capului! Că nu dădea nimănui nimic, era într-adevăr grav, dar și mai grav era că se zgârcea și făcea economii chiar cu el însuși! Mânca doar o dată sau, în cel mai bun caz, de două ori pe zi, dar și atunci, destul de puțin. Ca îmbrăcăminte, purta același veșmânt, nici nu mai știa de când. Cu toată avuția lui, trăia extrem de sărăcăcios.  
  
Sigur că ar fi dorit să se însoare și el, ca tot omul, inima îi dădea ghes, însă zgârcenia îl hărțuia nemiloasă! Precis dumneaei și-ar fi dorit bani de buzunar, mâncare și haine alese, de aceea stătea bietul om de zile întregi pe gânduri, neștiind ce hotărâre să ia.  
  
Deodată își aminti că, în urmă cu ceva timp, când trecuse printr-un sat învecinat, văzuse, într-o curte sărăcăcioasă, o fată. Dar ce fată! Era, sărmana, slabă ca o scârtoagă. Bogatului i se lumină mintea: „Aceasta mi-ar fi numai bună de nevastă! Dacă este săracă, nu o să aibă pretenții la haine scumpe sau podoabe, iar de mâncat, la cât e de uscată, cu două-trei firimituri, se va sătura!“  
  
Chiar de a doua zi, zgârcitul se hotărî să-și ducă gândul la îndeplinire. Porni spre satul cu pricina. Fata era în ogradă, împreună cu mama ei. Grăbit, omul le spuse pe șleau cu ce gânduri venise. Când auziră femeile despre ce era vorba, știindu-l cât era de bogat, să te ții bucurie! Își făceau deja planuri de viitor, nu le venea să creadă ce noroc a dat peste ele. Nu bănuiau, sărmanele, cât de zgârcit era pețitorul, dar nici el nu știa cât de rele și de leneșe sunt cele două femei. În căsuța sărăcăcioasă trăiau doar ele, tatăl fetei se prăpădise din cauza amarului îndurat de la nevastă. În ce îl privea pe zgârcit, își vedea deja soțioara muncind pentru el. În plus, urma să-i țină și lui cineva de urât, iar aceasta cu cheltuieli minime.  
  
Cu asemenea gânduri meschine, își duse podoaba acasă. Ce bucurie era pe capul dumneaei, nici nu se poate spune! Visa cu ochii deschiși la ce viață de huzur va duce. Acum, fiecare cu gândurile lui, însă ale nici unuia nu erau cinstite! Ajungând târziu la casa soțului, se culcară, fără să mai ia cina. Trecu ea, noaptea, cum trecu, iar zorii se grăbiră să-și deschidă porțile. Soarele se arătă în toată măreția, răsfirându-și razele calde și luminoase. Ei, dar ce credeți? Nevasta leneșă nu se îndura să părăsească patul. Bărbatul se așteptase ca ea să-și fi început de mult treaba prin gospodărie, că era destulă. Dar ți-ai găsit! Dumneaei se credea de-acum mare cucoană și își imagina că micul dejun îi va fi adus de către servitori la pat.  
  
Așteptă ea ce așteptă, însă foamea îi dădea ghes și, văzând că nu apare nimeni cu niscai bunătăți, se ridică din pat furioasă și dă-i cu ocara pe soț:  
  
- Păi bine, măi omule, tu m-ai adus aici ca să rabd foame? Unde-ți sunt slugile, cine îmi servește masa?  
  
Bărbatul rămase încremenit, auzindu-i gura și pretențiile de mare doamnă. El, care căutase nevastă supusă și mână de lucru gratuită, iată peste ce dăduse! Revenindu-și din șoc, negru de mânie, se repezi ca un vultur spre ea:  
  
- Ce spui tu, femeie? Păi ai impresia că te-am adus în casa mea, ca să te pun în vitrină? Dacă ar fi fost așa, nu mă opream tocmai la tine, îmi căutam ceva mai de soi, așa că fă bine și treci la treabă, până nu te scarmăn binișor! Să știi că mâncarea nu se primește degeaba!  
  
Biata nevastă, cât era ea de guralivă, rămase fără cuvinte. Vezi bine că nu se așteptase la așa soartă! I se spulberaseră toate visele de mare doamnă. Căsnicia celor doi însurăței deveni un calvar de la început, nici unul nu obținu ce și-a dorit, calculele fiecăruia li s-au întors împotrivă. Se mai întâmplă uneori când, căutând să exploatezi, ajungi tu cel exploatat! Ar fi bine ca deciziile importante din viață să nu fie luate în pripă și să nu se bazeze doar pe avantaje proprii!  
  
  
  
 
Referinţă Bibliografică:
ZGÂRCITUL ŞI LENEŞA / Marioara Ardelean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2478, Anul VII, 13 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marioara Ardelean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marioara Ardelean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!