CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

REGELE TIMP ȘI FIICELE LUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Multe povești frumoase despre regi au circulat de-a lungul vremurilor. Fiecare a avut o domnie mai îndelungată sau mai scurtă, cu excepția unuia: renumitul Rege Timp. El a domnit dintotdeauna și va domni la infinit, nimeni nu a reușit și nu va reuși să îl detroneze. Dar nu despre Măria Sa Timp o să vă povestesc, ci despre cele patru fiice ale sale și felul cum a reușit să le țină sub observație! 
  
Erau frumoase și deștepte odraslele nemuritorului rege, dar aveau firi total diferite. Niciodată nu erau de aceeași părere, fiind puse mereu pe harță. Tatăl le iubea pe toate, dar nu mai putea suporta hârâielile dintre ele. Supărat, se frământa întruna, sperând să-i vină vreo idee salvatoare, pentru a le potoli. 
  
Într-adevăr, într-o zi, luminându-i-se mintea, le chemă în sala tronului. După ce se prezentară toate înaintea regelui, acesta, foarte liniștit, le vorbi astfel: 
  
- Dragele mele fiice, din cauza firii voastre atât de deosebite, m-am hotărât să împart regatul meu în patru părți, adică în patru anotimpuri. Fiecare dintre voi va conduce, prin rotație, câte unul. În felul acesta, dacă nu vă veți mai întâlni, neînțelegerile dintre voi nu vor mai putea avea loc. 
  
Fetele s-au bucurat auzind hotărârea tatălui, dar, curioase, l-au întrebat cum va ști fiecare ce anotimp va conduce și când îi va veni rândul la domnie. 
  
- Acest lucru nu este greu de stabilit! răspunse regele. Va conduce fiecare după cum îi este caracterul, primind și un nume adecvat acestuia! 
  
Astfel, pe un ton hotărât, Regele Timp se adresă fiicei cu firea severă și rece: 
  
- Draga mea, cum ție îți place să tremure toți de frica ta, te vei numi Iarna! Cu privirea ta aspră, vei supune toată natura, iar când îți vei arăta zâmbetul sec, totul va încremeni; apele se vor transforma în poduri de gheață, iar pomii vor înmărmuri, cuprinși de teamă. Spaima va năpădi întreaga suflare, de aceea vei fi cea mai severă și nedorită crăiasă. Totuși, dacă vei asculta sfaturile mele, până la urmă te vor accepta și vei fi chiar iubită! 
  
Fiica cu fața rece, fără să schițeze măcar un zâmbet, își asculta atentă tatăl. Acesta continuă: 
  
- Dacă vei coordona bine crivățul și vei acoperi natura cu plapuma de zăpadă, ea va proteja seva din crengile copacilor și, astfel, aceștia nu vor îngheța. Apoi, bunicul Pământ, încălzindu-se, va menține viața din semințele adăpostite în cămările lui. Hrănit cu apa din neaua ce se va topi, pământul va deveni rodnic, mulțumindu-ți și chiar așteptându-te cu nerăbdare în anul următor. 
  
Spunând toate acestea, Regele Timp își îndreptă privirea spre următoarea fiică: 
  
- Tu, draga mea copilă, fiindcă ești surâzătoare, plină de farmec și de gingășie, de acum te vei numi Primăvara! Cu bunătatea și priceperea ta, vei readuce natura la viață. Cum ești talentată la pictură, o vei putea împodobi în culori pastelate, îi vei țese veșminte dantelate și parfumate. În timpul domniei tale, vor fi doar râsete și voie bună. Toți te vor iubi pentru darurile tale și te vor aștepta întotdeauna cu multă dragoste. 
  
Fiica i-a mulțumit tatălui pentru încrederea acordată, promițându-i că își va îndeplini întocmai sarcinile primite. Regele Timp i se adresă celei de-a treia fiice: 
  
- Draga mea, de acum, numele tău va fi Vara! Ești fiica cea mai zburdalnică și plină de pasiune! Căldura ta va da putere naturii, o va ajuta să se dezvolte și va coace toate roadele pământului. Ca sfat, și ție îți spun să fii mereu îngăduitoare cu supușii tăi și, din prea multă dragoste, ai grijă să nu îi prăjești! Fiindcă le vei purta de grijă, toți te vor iubi și vei fi dorită mereu! 
  
După ce primi mulțumiri și de la fiica cea fierbinte, regele se adresă ultimei sale fiice: 
  
- Draga mea, cu toate că ești mofluză și plângăcioasă, te iubesc la fel de mult ca pe surorile tale! După firea ta mohorâtă, de acum vei purta numele Toamna! Tu vei coordona vânturile, vei uda pământul și vei dezbrăca natura de veșminte! Ai grijă însă, înainte de toate, lasă pământul să-și ofere roadele și să își ascundă semințele în cămările-i călduroase! Astfel, el se pregătește pentru somnul de iarnă! După ce toate acestea se vor termina, te vei putea pune cât vrei pe plâns! Supușii, mulțumiți de buna ta organizare, te vor accepta și în mandatul următor! 
  
Emoționată, fata îi mulțumi Măriei Sale, apoi, cu ochii înlăcrimați, se retrase în odaia ei. Marele Rege Timp, ridicându-se din jilțul confortabil, plecă gânditor spre grădina de unde putea supraveghea activitatea frumoaselor sale fiice. De atunci le privește, satisfăcut de felul cum își duc la îndeplinire responsabilitățile din perioada de domnie. Este, de asemenea, fericit de reușita rezolvării cu succes a disputelor dintre ele. Le iubește la fel de mult și se mândrește cu așa odrasle minunate. 
  
(din volumul "Din tainele poveștilor", Editura Armonii Culturale, Adjud, 2016) 
  
Referinţă Bibliografică:
REGELE TIMP ȘI FIICELE LUI / Marioara Ardelean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2332, Anul VII, 20 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marioara Ardelean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marioara Ardelean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!