CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Vitralii. O orgă într-o pădure. Cronică de Ion Andreiță la „Antologia CuArt 2013
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Vitralii  
 
O orgă într-o pădure  
 
O antologie de poezie este ca o orgă într-o pădure vastă. Vine vântul şi-i înfioară clapele, îi desfundă tuburile, îi desferecă răscrucile, îi suflă putere, îi insuflă avânt – şi orga intră în percuţie cu toate sunetele gamei, în rezonanţă cu gama Cosmosului. Este o orgă ce nu sună niciodată monoton, linear; în piruete de contrapunct, sunetele ei se armonizează cu vocile celorlalte planete şi galaxii – şi, uneori, cu Vocea lui Dumnezeu. Este un sunet amplu, răscolitor, potenţat de succesiunea anotimpurilor: furtunos în primăvară, tonic în vară, melancolic în toamnă, tulburător în iarnă – de către albul ce le cuprinde pe toate.  
 
Aidoma unei astfel de orgi este recenta „Antologie CuArt 2013”, apărută în 2014, în Editura CuArt din Slatina-Olt, prin grija poetei Marinela Preoteasa, preşedinta Ligii Scriitorilor din Olt. Din acel oraş unde râul este cântat de către popor în balade ca aceasta:  
 
Oltule, râu blestemat,  
Ce vii aşa tulburat  
Şi cu sânge-amestecat,  
De-aduci trupuri de haiduci  
Şi căpestre de cai murgi?…  
 
…atmosferă ce pulsează şi în multe poezii din Antologie, aparţinând, de data aceasta, unor cântăreţi cu identitate exactă. Dintre care nu voi numi, de teamă să nu nedreptăţesc pe careva; iar de i-aş numi pe toţi n-aş face decât să substitui, în câteva pagini palide, vigoarea Antologiei.  
 
Sigur, nu toţi poeţii semnatari sunt din Olt ori din împrejurimi; unii vin din blânda Moldovă, alţii din Câmpia Română, alţii din meditativa Transilvanie, iar alţii din preajma veşniciei de la Sarmizegetusa. Fiecare cu izvorul său de inspiraţie, cu stilul său, cu temperamentul său – dar toţi au ceva comun din măreţia Oltului, de parcă ar fi primit botezul acestei „patetice ape”, cum o numea Bogza. Fie că scriu de ţară, de iubire, de părinţi, de natură, de Sine – un fir subţire de diamant argintiu, desprins din undele râului, le leagă silabele cântecului într-o salbă de sunete, pe care doar imensa orgă din pădurea cea vastă o poate interpreta şi difuza în Cosmos.  
 
Iată de ce dirijorul acestei originale simfonii – Marinela Preoteasa – merită aplauze duble: o dată ca poetă şi încă o dată ca scenaristă a acestei valoroase Antologii.  
 
Ion Andreiţă  
 
Referinţă Bibliografică:
Vitralii. O orgă într-o pădure. Cronică de Ion Andreiță la „Antologia CuArt 2013 / Marinela Preoteasa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1565, Anul V, 14 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marinela Preoteasa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marinela Preoteasa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!