CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 1920 din 03 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Legenda lăcrimioarei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se spune că, demult, într-o ţară îndepărtată, un prinţ de neam ales, s-a hotărât să cutreiere lumea pentru a-şi găsi mireasa.  
Într-o bună zi, îşi luă rămas bun de la părinţi şi porni la drum cu speranţa care îi lumina chipul tânăr şi frumos, că pe lumea asta, se va găsi o fată pe placul său: bună, frumoasă şi blândă care să ştie iubi şi să fie înţeleaptă.  
Colindă el ce colindă şi într-o seară de primăvară, poposi într-un sătuc românesc. Se opri pe câmpia de la intrarea în sat şi îşi aşeză cortul. Dădu drumul calului să pască şi privea copleşit de emoţie asfinţitul. „Câtă linişte!”, îşi spuse prinţul. „Mă simt ca şi acasă!” Se întinse pe iarbă şi se lăsă în braţele ei gingaşe şi verzi care îi atingeau faţa, făcându-l să tresară de fiecare dată.  
Dintr-o dată, zări un chip de fetişcană, care purta pe cap o coroniţă din flori, strângând la piept un minunat buchet. Inima îi începu să bată cu repeziciune de parcă visa şi nu se putea trezi din somn. Se ridică în picioare şi privea cu încântare la fata care zburda printre flori, îmbrăcată cu o ie albă brodată cu fir roşu şi cu poale albe învelite cu un şorţ negru. Pletele îi cădeau pe umeri ca nişte podoabe de aur, iar faţa îi zâmbea ca unui înger. „Oi fi având vedenii! Nu-i de mirare, după atâtea nopţi de călătorie”, îşi spuse în sinea lui. Fusese trezit din nedumerire, când auzi un glas dulce, întrebându-l:  
- Ce te aduce în satul nostru, viteazule? După veşmintele pe care le porţi se vede că nu eşti de pe aici.  
- Vin de pe alte meleaguri, îndepărtate. Caut cea mai dulce şi mândră floare pe care s-o iau cu mine pentru totdeauna.  
- Greu lucru cauţi! Dragostea e un lucru mare! După care dispăru în sat, fără ca prinţul să-i poată răspunde.  
Îşi chemă îndată calul şi intră în galop în sat pentru a căuta fata. Întreba pe toată lumea şi nimeni nu ştia să-i spună cum o cheamă. Ochii lui mari şi limpezi se umplură de lacrimi care se transformau în flori albe ce răspândeau un parfum îngeresc. S-au umplut de flori grădinile şi dealurile pe care a umblat şi munţii pe care i-a străbătut, zile în şir, căutând-o.  
Într-un miez de zi, când plin de tristeţe îşi stâmpăra setea la un izvor, văzu fetişcana, venind spre el cu un buchet de flori.  
- Acestea sunt lacrimile tale, izvorâte dintr-un suflet curat. Le-am adunat venind spre tine, îi spuse fata, surâzând.  
- Iar tu eşti cea mai dulce şi albă floare ce s-a născut din lacrimile mele...! murmură cu ochii înlăcrimaţi de fericire, prinţul.  
De atunci, în fiecare primăvară, răsar aceste flori numite lăcrimioare care vor să aducă aminte tuturor, că dragostea adevărată poate fi găsită doar de un suflet nobil.  
 
Marina Glodici  
Cluj Napoca, 30 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Legenda lăcrimioarei / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1920, Anul VI, 03 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!