CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 1365 din 26 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Marina GLODICI - DESPRE BUCURIA VIEŢII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Una dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cultivăm de-alungul întregii noastre trăiri pământene este bucuria de a trăi. Fără această bucurie profundă ce izvorăşte din dragostea de viaţă, incandescenţa sufletului poate să dispară, potrivit cu afirmaţiile unora, odată cu înaintarea timpului, dar chiar şi de la cele mai fragede vârste. De când ne naştem, răul care luptă mereu împotriva tuturor, are ca scop primordial să răpească fiinţelor umane bucuria de a trăi ce derivă din dragostea necondiţionată, făcând astfel din oameni nişte trecători prin această lume blazaţi şi uşor de manipulat, lipsiţi de voinţa de a lupta împotriva răului şi de a spune un „NU” categoric: urii, pizmei, certurilor, ambiţiilor, răutăţii şi altor roade ale egoismului uman.  
 
De multe ori când stăteam de vorbă cu interlocutorii mei, observam cu uşurinţă cât putem obosi sub presiunea atâtor oameni care parcă sunt teleghidaţi să necăjească, să facă rău aproapelui, cu scopul unic de a le fura bucuria de a trăi, de a le lua entuziasmul de pe faţă, având chiar satisfacţia să îşi vadă semenii că „sunt la pământ”. Trebuie să mărturisesc că am trăit clipe în care dacă nu eram ridicată de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu nu ştiu dacă mai puteam azi iubi, zâmbi sau spera ori lupta mai hotarât „împotriva duhurilor răutăţii care stau în locurile cereşti” din oameni.  
 
Bucuria de a trăi, ori bucuria vieţii îşi are rădăcina nepieritoare doar în dragoste, fiind a doua componentă a roadei Duhului Sfânt (Galateni cap. 5). Sufletul omenesc e ca şi un pământ în care ce semeni aceea cultivi şi seceri. Degeaba strângi în memorie multe lucruri frumoase, dacă nu le imprimi în sufletul tău şi le practici ca un om nou şi sfinţit prin harul nemărginit al lui Dumnezeu. Lucruri necunoscute? NU! Doar uitate de mulţi şi pentru alţii sunt nişte teorii, de aceea „practica i-a cam omorât” prin iubirea de sine şi de lucrurile materiale, care se pare că le-a anihilat cu totul fericirea şi bucuria vieţii, înlocuindu-le cu satisfacţie, ori noroc, cum spun ei. Vorbeam despre fericire ca şi de o stare în care aspiraţiile sunt atinse, iar bucuria vieţii constă în a le păstra ca şi o comoară nepreţuită. Şi primul lucru pe care trebuie să îl respectăm şi să îl păstrăm cu sfinţenie este însăşi Viaţa din noi. Ea ne este dată de Dumnezeu pentru a urma „şcoala nobleţei” prin golirea sinelui, (asta, însemnând şi suferinţă uneori) şi umplerea cu Duhul Său. Ca să putem înţelege că bucuria noastră nu poate fi deplină doar atunci când avem bucuria Domnului Isus, adică cea a libertăţii sufleteşti de sub toate fărădelegile şi tentaţiile acestei lumi.  
 
Şi oare, cum putem avea bucuria de a trăi cu adevărat în noi? Bucuria vieţii care nu ne-o poate răpi nimeni şi niciodată este bucuria mânturii, ce derivă din credinţa fiecărui ins în jertfa Domnului Isus şi pocăinţa şi regretul pentru toate faptele rele săvârşite. Abia atunci, Duhul lui Dumnezeu crează în om o personalitate spirituală care implementează o stare de bucurie lăuntrică profundă independentă de împrejurări şi care luminează mereu fiecare colţişor sufletesc şi îl face să se simtă iubit cu adevărat, scăpat de orice situaţie grea şi de sub povara tuturor tentaţiilor lumeşti de încălcare a legilor divine şi a celor pământeşti.  
 
Să ai bucuria de a trăi! Ce frumoasă stare! Să trăieşti cu bucuria omului împlinit prin credinţa că Dumnezeu te-a inclus în planul Său de mânturire şi să ai onoarea să fii lucrător împreună cu El. Să lupţi împotriva oricărui fel de nelegiuire alături de cerul întreg pentru binele întregii rase umane. Să ştii că trăieşti sub ochii Creatorului care vede totul şi ştie totul despre fiecare, e o mare bucurie. E o mare împlinire să trăieşti cu bucuria omului care are o conştiinţă curată prin credinţa că Domnul Isus te-a mântuit de sub puterea păcatului care încearcă să degradeze omenirea. Dacă bucuria adevărată a vieţii îşi are sorgintea în dragoste, atunci ea este promotoarea păcii lăuntrice care „întrece orice pricepere” omenească. Bucurie în momente de încercări? DA! Bucurie când oamenii te lovesc, te bârfesc şi caută să te destabilizeze prin orice mijloace? DA!  
 
Într-o altă ordine de idei, nu poţi să-i mulţumeşti o lume întreagă şi de judecata ei nu scapă nimeni. Dacă te vede că eşti optimist în necazuri, încerci să te încrezi în providenţă şi aştepţi ajutorul lui Dumnezeu în linişte şi pace sufletească, sunt unii care spun că eşti insensibil, neinteresat, inconştient şi alte „epitete şi comparaţii” din partea celor care nu înţeleg şi nici nu vor să înţeleagă că scăparea noastră se află doar în Dumnezeu. El e gata să ne ajute, să ne mântuiască să ne este alături în orice împrejurare. El ne înţelege cu adevărat şi absolut pe toţi. Slavă Lui!  
 
Aşadar, să avem dragoste de viaţă, bucuria vieţii şi a muncii împlinite printr-o conştiinţă curată, deoarece acesta este secretul unei vieţi pline de sens. Bucuraţi-vă, pentru că avem un Dumnezeu VIU şi plin de bunătate şi îndurare înnoitoare! „Bucuraţi-vă în Domnul! - zic, iarăşi zic: Bucuraţi-vă!”  
 
Marina GLODICI  
Baia Mare  
18 septembrie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Marina GLODICI - DESPRE BUCURIA VIEŢII / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1365, Anul IV, 26 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!