CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 2894 din 03 decembrie 2018        Toate Articolele Autorului

ROMÂNIEI, de DOINA BÎRCĂ

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
EROI BRAVI ȘI MARI, EROI LEGENDARI... 
  
GLORIE ETERNĂ LA SUTA DE ANI! 
  
În ziua 22 Noiembrie 2018, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, excelența sa domnul Florin Laurențiu Stoica, Președintele Fundației Literar-Istorică „STOIKA” a organizat un spectacol grandiois cu tema „Debutul istoriei moderne a României întregite” închinat Centenarului Marii Uniri 1918 – 2018. 
  
ROMÂNIEI 
  
Doina Bârcă 
  
Lacrimă și rugăciune... 
  
Este portul popular. 
  
Strămoșii l-au păstrat, cu-nțelepciune, 
  
Ca pe un crez, ca pe-un altar. 
  
Copile, să nu dai uitării țara, 
  
Nici mândra noastră ie românească, 
  
Copile, să nu dai uitării limba! 
  
Căci toate sunt păstrate 
  
În glia strămoșească. 
  
Să nu-ți uiți demnitatea, să nu-ți uiți mândria, 
  
Că-n lumea asta aspră, una-i România! 
  
Și-n alte țări sunt munți și ape, 
  
Și codri, și păduri și cer... 
  
Dar nicăieri nu-s ca ale noastre 
  
Mândre, străluciri de giuvaer. 
  
Aici, pamântul Dacic, în veci va fi slăvit... 
  
Cinstește toate astea!... trăi-ve-i fericit. 
  
Iar de mai pleci prin lume, te rog sa le spui lor, 
  
Că MÂNDRA ROMÂNIE e țărâmul zeilor. 
  
Poate găsești acolo averi... 
  
Dar nu găsești căldura 
  
Pe care-o simți din sufletul românilor tăi; 
  
Nu vei găsi, copile, nici doine ori balade, 
  
Ori dansul „Călușul românesc”... 
  
Rămâi în plaiul sfânt!... din inimă-ți doresc. 
  
Nu-ți uita strămoșii, domnitorii și folclorul: 
  
Să porți în suflet țara, limba, tricolorul! 
  
Să ții minte acestea, 
  
Și-n veci să fii slăvit, 
  
Tu fă din toate crez!... trăi-vei fericit. 
  
Într-o atmosferă prieteneacă, caldă, cu oameni de cultură și artă, soprana Carla Olteanu (Ansamblul Doina Armatei M. Ap. N.) Cu deosebită plăcere, am onoarea ca să vă prezint un portret de poet patriot, pe dna DOINA BÂRCĂ (secretarul literar al fundației), o femeie minunată, cu o inimă iubitoare cât România Mare... cea care a închinat spectacolul în aplauze și ovații la scenă deschisă. 
  
Ce poate fi mai înălțător în acest poem intitulat ”ROMÂNIEI”? 
  
„Lacrimă și rugăciune... 
  
Este portul popular”. 
  
Versuri prin care-și exprimă credința sublimă, iubire de plai românesc a unui suflet ce trăiește într-o țară binecuvântată „Grădina Maicii Domnului”. Folclorul, portul popular (frumoasa noastră ie, cea fără asemănare, pe care au imortalizat româncele noastre (din vremi necunoscute) cu dragoste nețărmurită... „DORUL” ) este păstrat cu sfințenie de către strămoșii noștri, precum un crez, este altarul ființei noastre pe acest pământ. Îndemnurile poetesei Doina Bârcă, sunt flacără vie pentru tinerele generații în a-și iubi cu pioșenie țara, limba cea „ca un fagure de miere” cum spunea demiurgul poeziei românești – Luceafărul Mihai Eminescu, grai pe care ni l-am însușit odată cu laptele pe care l-am supt de la Mama, cea mai iubită ființă dintre pământeni. 
  
Ca un bun sfetnic, Doina Bârcă le spune tinerilor ca să nu se lase amăgiți de țările prin care, soarta i-a îndemnat să peregrineze. Pe oriunde vor fi pe acest pământ, tinerii noștri, să nu uite demnitatea și mândria că sunt români și una-i singură în lume cu faimă și renume... România, locul mirific în care au văzut prima dată lumina zilei binefăcătoare... Un oftat nostalgic se aude din acest îndemn al poetei: 
  
„Și-n alte țări sunt munți și ape, 
  
Și codri, păduri și cer... 
  
Dar nicăieri nu-s ca ale noastre 
  
Mândre, străluciri de giuvaer”. 
  
Dar oricât ar fi de atrăgătoare..., nu-s ca ale noastre ținuturi binecuvântate de atotputernicul Dumnezeu. 
  
Oricât ar căuta cei ce-și lasă țara, pentru a găsi un trai mai ușor, o viață îndestulată, fiindcă niciodată nu vor găsi căldura pe care le-o oferă semenii lor, românii. „Atunci când ți se vorbește românește și auzi glasul mamei, al românilor, suspinul și duioșia celor ce cântă cu patos doinele și baladele nemuritoare, numai în plai românesc vei fi fericit, copile, pe care te iubesc și doresc din inimă ca să vii la tine acasă, în plaiul sfânt al Daciei străbune. Numai la sânul Mamei România, lângă ai tăi.. vei trăi fericit. 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican Ghioroiu 
  
Referinţă Bibliografică:
ROMÂNIEI, de DOINA BÎRCĂ / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2894, Anul VIII, 03 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!