CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poezie > Cantec >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 2456 din 21 septembrie 2017        Toate Articolele Autorului

LĂUTAR CU PLETE DALBE

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
https://youtu.be/SkSiPZ_0SMc  
 
 
 
LĂUTAR CU PLETE DALBE  
 
Marin Voican-Ghioroiu  
 
 
 
– Lăutar cu plete dalbe, tot mai tânăr îmi apari;  
 
Dacă berea curge-n halbe la Matilda-n Grădinari.  
 
Când mă uit în sânul ei, tu mă urmăreşti,ţigane?  
 
Din arcuş îţi ies scânteii, iar pe faţă aibroboane…  
 
 
 
Văd în ochii tăi săgeți: mă urăşti, ce e cutine!...  
 
Înţeleg să mi-o admiri, dar nu văd ce ai cumine?  
 
– Pe Matilda ce-o-iubești, am avut-o ca nevastă;  
 
Boierule, de-o răpeşti, mă arunc de la fereastră!  
 
 
 
Am pierdut-o într-o noapte: un pariu nenorocit...  
 
Iar crâșmarul, măi nepoate, zarurile-a măsluit.  
 
– Hei scripcare, nu mai cânți! Nu de asta te plătesc?  
 
Dacă iar mă scoți din minți, jur: de tine mă lipsesc!  
 
 
 
A venit spre noi, Matilda, fața-n flăcări îi ardea...  
 
Bietul om plângea pe scripcă și din gură îngâna:  
 
– Cine-n lume-i blestemat, nu trăiește, chinuiește:  
 
O copilă am lăsat, Dumnezeu mă pedepsește!...  
 
 
 
Chinului n-am rezistat, și-am plecat în lumea largă...  
 
Pe Matilda am lăsat: sufeream că mi-a fost dragă!  
 
Pe scripcar nu l-am uitat, îmi apare-n gând mereu...  
 
Soartă, știu, m-ai blestemat să sufăr de dor și eu.  
 
 
 
POVESTEA LUI PRICHINDEL ȘI A MATILDEI  
 
 
 
Această poveste, destul de tristă, s-a petrecut în urmă cu peste 100 de ani... în zona Văcăreștilor, GRĂDINARI, sub Dealul Piscului (locul unde în 1913 a văzut lumina zilei Măiastra cântecului popular, MARIA TĂNASE, „Zâna mea cea bună” care m-a îndrumat să scriu, să cânt şi să compun, (accesaţi link-ul https://youtu.be/97LNuzjsb2s  
 
Ne vedem la Tg.Jiu ), într-o cârciumă care purta numele „LA MANDRAVELA” unde pe timpuri se distrau șuții, geambașii, chrigii, negustorii, (vezi unele pasaje în romanul „GROAPA” de Eugen Barbu). În această cârciumă cânta la scripcă, renumitul Prichindel, iar Matilda (nevastă-sa) servea clienții la masă, iar când avea poftă cânta melodii de petrecere, sporindu-și câștigul prin bacșiurile care le primea. Crâșmarul Gheorghe Dinescu l-a provocat pe scripcarul Prichindel (soțul Matildei) la o partidă de zaruri. Muzicantul, care era ciupit bine de aburii băuturii, a pierdut-o pe Matilda la „un pariu nenorocit”, dar focoasa țigăncușă (mult mai tânără decât soţul ei) l-a rugat pe conu Gogu (Gicu îi spunea ea când îl giugiulea) să-l lase pe scripcarul Prichindel ca să cânte în crâșmă (ca drept pedeapsă pentru nesăbuinţa lui). Cred că aveam în jur de 6 anișori când tata, ILIE VOICAN mi l-a arătat în crâșmă pe nenea Prichindel, care albise și semăna izbitor de mult (cei care-și aduc aminte de un mare maestru al fluierului și cavalului) nene Marin Chisăr, și tot cam pe atunci mi-a spus adevărta tragedie pe care o trăia moșulică. Matilda se iubea cu un avocățel (pe care-l alinta „poetul meu drag”) iar petrecăreţii îl strigau „Gargară”. Se dădea scriitor, făcea pe artistul îndrăgostit lulea, dar când a auzit că Matilda a fost soția lui Prichindel... n-a mai călcat prin locul blestemat. Îmi pare rău că nu am văzut-o pe Matilda, care se retrăsese din activitate și nu mai muncea la crâșma conului Gogu, fiindcă de foarte multe ori treceam prin fața cârciumioarei, când mergeam înGrădinari la dmnul Ion Coandă, tatăl Mariei Tănase și la nenea Fraz Tănase, fratele „Zânei mele cea bună”; vezi „MariaTănase spune: iubește cât ești pe lume!” Sper ca această romanță „LĂUTAR CU PLETE DALBE” pe viitor să fie cântatăla Festivalul „Crizantema de Aur” de la Târgoviște și să se bucure de suces, ca să le amintească iubitorilor de romanțe cum se distrau și sufereau din iubire înaintașii noștri.  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
LĂUTAR CU PLETE DALBE / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2456, Anul VII, 21 septembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!