CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Patrimoniu >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 2416 din 12 august 2017        Toate Articolele Autorului

     PĂSTORUL SINGURATIC - GHEORGHE ZAMFIR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
    PĂSTORUL SINGURATIC 
  
Comozitor şi interpret Gheorghe Zamfir 
  
Apariţia maestrului Gheorghe Zamfir este ca o revărsare de lumină primăvăratică ce încălzeşte câmpia şi florile trezite la viţă şi inimile spectatorilor. Vă invit să vedeţi starea de fericire a celor care-l ascultă extaziaţi şi, nu puţini, lăcrimează de bucurie sau la dulci amintiri la plaiul mirific al României iubite, grădină binecuvântată a a Maicii Domnului (plai sfânt pe care l-au lăsat cu ani în urmă, iar acum trăiesc (cu doru-n suflet) departe de casa părintească, acolo unde i-a dus soarta... 
  
Când s-aud primele note celeste plecate din naiul sfânt al magicianului sunetelor, Gheorghe Zamfir, întreaga sală este cuprinsă într-o dulce alintare a dorului neţărmurit care-i cucereşte şi-i poartă pe aripi de vis prin dumbrăvi răcoroase cu falnici stejari şi brazi (ce răspândesc aromă afrodisiacă) şi izvoare de cleştar, îi urcă spre crestele pleşuve ale munţilor şi, în unduiri line, plutesc într-o lume de basm alăturui de vulturii înălţimilor albastre. 
  
Naiul pentru Gheorghr Zamfir este o sfântă cruce care-i încălzeşte fruntea şi inima, îl face să fie nemuritor. 
  
Din naiul sfânt picură note fermecate, mărgăritare strălucitoare şi se răspândesc în eter ca o răsuflare de zefir primăvăratic.... (pe care-l simte tot omul năpădit de gânduri... când vesele, când triste) şi, ca prin farmec, Gheorghe Zamfir rămâne singurel... (asemenea PĂSTORULUI SINGURATIC, frate geamăn) între cer şi pământ, fiindcă numai cântecul îl mai ţine în viaţă şi-i dă speranţă în viitor prin iubirea ce-o trimite oamenilor îndrăgostiţi de muzica lui. 
  
Doină, doină... cântec dulce, plămădită din lacrimă de om necăjit, din sfâşietoarea jale a mamei (cea mai iubită fiinţă de pe pământ) rămasă fără bărbat şi, de multe ori, părăsită de copii; oftat tânguitor de fată îndrăgostită, murmur de izvor răcoritor ce-şi poartă undele pe sub umbra arinilor când soarele dogoreşte pământul, căci seceta nemiloasă a lăsat tristeţe în inimile truditorilor ogorului (care se simt sărăciţi şi neajutoraţi); doina PĂSTORULUI SINGURATIC, capodoperă incontestabilă a celebrului compozitor, interpret, dirijor, poet şi picror GHEORGHE ZAMFIR, de câte ori este auzită, gândul ne poartă la serile lungi de toamnă, cînd vântul nostalgic o acompaniază cu suflarea sa răcoritoare, când trece peste dealurile şi câmpurile dezgolite de podoaba verdeţii, anunţând: „Frunzuliţă de-avrămeasă,/ Dragi haiduci, iarna se lasă...,/ E timpul, mergeţi pe-acasă!/ Noi am merge, Drag ne este de copii şi de neveste,/ De părinţi, surori şi fraţi,/ Dar ne-aşteaptă înarmaţi,/ Liftele păgânilor,/ duşmanii românilor”, iar păstorul singurel cântă munţilor cu dor în urma mioarelor. 
  
Ascultaţi-l pe Gheorghe Zamfir şi fiţi mândri că un român dea-l nostru, prin talent de geniu şi har dumnezeiesc ne-a făcut să fim cunoscţi pe toate meridianele lumii. 
  
Să ne trăiţi maestre GHEORGHE ZAMFIR! 
  
https://www.facebook.com/129685027509068/videos/154948088316095/ 
  
Scriitor-compozitor marin voican-Ghioroiu 
  
Referinţă Bibliografică:
     PĂSTORUL SINGURATIC - GHEORGHE ZAMFIR / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2416, Anul VII, 12 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!