CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  




Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 2395 din 22 iulie 2017        Toate Articolele Autorului

PREAMĂRIND PE EMINESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PREAMĂRIND PE EMINESCU 
  
15 Iunie 2017, Palatul Cantacuzino „Muzeul George Enescu” în sala Cantacuzină cu ocazia comemorării a 128 de ani de la trecerea în eternitate a Luceafărului poeziei româneşti Mihail Eminescu, scriitoru-compozitor Marin Voican-Ghioroiu, în colaborere cu Centrul de Etică şi Strategii, al cărui director artistic este, în cadrul Seratei muzicale – „PREAMĂRIND PE EMINESCU” şi-a lansat cartea „Doina De Jale – Gheorgeh Zamfir Preamărind Pe Eminescu” (apărută în Editura Muzicală UCMR) şi albumul muzical „Doina nemuritoare şi prietenii săi”, un spectacol de înaltă ţinută artistică la care şi-au dat concursul artişti, sciitori şi oameni de cultură de certă valoare: 
  
- Soprana Rodica Anghelescu, colaboratoare permanentă la Opera Comică pentru Copii, solistă la Ansamblul Artistic Ciocârlia” al MAI, 
  
- Soprana Cristina Neacşu – solistă în Corul Patriarhiei Târgovişte, 
  
- Pianista Angelica Todea – Ansamblul Artistic Ciocârlia al MAI, 
  
- Poeta Rodica Subţirelu Vatamanu – redactor şef la revita „Cronica Timpului” 
  
- Poeta Doina Bârcă – secretar literar la revista „Independenţa Română 
  
- Actriţa Doina Ghiţescu, – Ansamblul Artistic Ciocârlia al MAI 
  
- Dipl. Ec. Petre Răcănel – Preşedintele 
  
Federaţiei Societăţii Civile Românească 
  
- Poeta dr. Elena Armenescu – membră a Uniunii Scriitorilor din România 
  
- Poetul Gabriel Stănciulescu 
  
- Elevul Mario Cristian Dumitraşcu 
  
- Scriitorul ing. Ancu Dincă managerul postului de televiziune TH TV (a filmat) 
  
În „Doina De Jale, Gheorghe Zamfir preamărind pe Eminescu” şi albumul muzical „Doina nemuritoare şi prietenii săi” – am adunat buchet din doinele cele mai frumoase interpretare de bunul meu prieten, maestrul Ghoerghe Zamfir (nai şi orchestră) alături de creaţiile mele, doine de suflet, cărora le-a dat viaţă soprana Rodica Anghelescu - acompaniată de Orchestra Naţională de Folclor, dirijor maestrul Constantin Arvinte şi Orchestra de Folclor Radio, dirijor maestrul Adrian Grigoraş. Această carte s-a născut acum câţiva ani când la 15 Iunie 2014, am comemorat 125 de ani de când bădiţa Mihai Eminescu s-a ridicat la ceruri pentru dumnezeirea neamului românesc, spectacol omagial „ÎNCHINAREA LA LUCEAFĂR” care a avut loc la Ateneul Român, fiind organizat cu sprijinul Patriarhiei Ortodoxe Române, Academia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în parteneriat cu Fundaţia Dignitas, Fundaţia Alistar, Fundaţia Internaţională „Eminescu” şi Muzeul Literaturii Române, unde am avut ocazia să ascult artişti de mare valoare: Gheorghe Zamfir, ambasadorul României pe cele cinci continente ale Terrei (care a făcut cunoscută muzica românească cu fermecătorul său nai iniţiatic), regretatul pianist-organistul Nicolae Licăreţ,soprana Rodica Anghelescu, actorii Viorel Vişan, Eusebiu Ştefănescu, Maria Gheorghiu şi Dan Puric. 
  
Aşa cum am afirmat în nenumărate rînduri: „Am crescut cu Eminescu în casă”, fiindcă la vâsta de 6 anişori am primit un dar minunat din partea iubitului meu tată Ilie Voican - „POEZII” de Mihai Eminescu, carte sfântă de care nu m-am mai despărţit niciodată şi, îndrăgindu-l pe Voievodul Limbii româneşti, părinte spiritual al tuturor poeţilor, m-am străduit, alături de alţi confraţi, să-i dedic poezii şi să-i compun un imn „LUI EMINESCU” împreună cu prietenul meu prof. Valentin Mandric. 
  
Doina, creaţie magnifică a poporului român („Doina zic, doina suspin, tot cu doina mă mai ţin...”), izvorâtă din patimă şi dor nestins, iubire, speranţă, rugă, deznădejde, bocet disperat, credinţă în nemurirea sufletului, alean şi mângâiere pentru părinţii care-şi trimit fiii la război; chemare către divinitate să-i aducă pe cei ce au plecat în lumea umbrelor; renunţare la cele pământeşti... (lucruri deşarte) dar, în acelaşi timp, doina este şi prietena nedespărţită a eroului popular, haiducul din poveştile nemuritoare pe care le ascultam, toamna târziu, de la rapsozii vestiţi ai satului, când stăteam la dogoarea focului şi coceam porumbi cu lapte pe cărbunii de sub cazanul de ţuică. 
  
Rodica Anghelescu a cântat Imnul „LUI EMINESCU” - versuri subsemnatul, muzica Valentin Mandric, Rugăciune, versuri Mihai Eminescu, muzica Eugen Cuteanu şi, alături de Cristina Neacşu (duet ) Suzanna şi Contesa – Opera „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. 
  
Au recitat poezii din lirica eminesciană şi creaţii proprii: Rodica Subţirelu, Doina Bârcă, Elena Armenescu, Gabriel Stănciulescu, Doina Ghiţescu, iar Petre Răcănel i-a adus un omagiu pios poetului fără de pereche Mihai Eminescu. Mie mi-a revenit onoarea să recit LUCEAFĂRUL (un fragment), poemul tradus în 27 de ţări. 
  
Pe această cale mulţumesc din suflet conducerii Muzeului George Enescu pentru sprijinul acordat, dnei Director de ProgrameMaria Carmen Cârneci Cavasi, dragilor mei confraţi (truditori neobosiţi ai condeiului) şi iubiţilor artişti care au venit alături de mine pentru a-l preamări pe genialul Mihail Eminescu. 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu. 
  
Referinţă Bibliografică:
PREAMĂRIND PE EMINESCU / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2395, Anul VII, 22 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!