CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Emotie >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 2341 din 29 mai 2017        Toate Articolele Autorului

SCRISOARE NEEXPEDIATĂ DE LA BUNICUL MARIN

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
SCRISOARE NEEXPEDIATĂ  
 
De la bunicul Marin  
 
 
 
Într-o dimineață căutam în bibliotecă o carte de călătorie „Miracolul lumii” , când am dat cu ochii de un plic neexpediat către COPILĂRIE, semnat de bunicul Marin. Cum nu prea se mai păstraseră prea multe amintiri de la cel care mă crescuse cu dragoste și, în acei ani minunați... pe care nu-i pot uita, mă lua cu el la pădure și-mi arăta pe unde cresc fragile, în marginea însorită a codrului, iar când ascultam păsărelele cum cântă; Doamne, cum le răspundea în galsul lor, că micuțele înaripate îi făceau un cor de toată frumusețea, spre amuzamentul meu; vă dați seama că amintirile m-au năpădit ca niște dulci adieri ale unei brize primăvăratice și, cu degetele tremurându-mi de emoție... am scos scrisoarea și am început să citesc, în timp ce lacrimi fierbinți îmi udau obrajii.  
 
„Scumpa mea COPILĂRIE, mi s-a făcut un așa dor de tine, că nu mai pot dormi nopțile tot gândindu-mă..., ce repede ai plecat de lângă mine chiar când mă simțeam mai fericit. Și azi mă văd cum mă plimbai prin tot satul, iar la sărbătorile de iarnă erai nedespărțită de noi când spuneam sorcova, steaua sau aram cu plugușorul brazde strălucitoare... și semănam bob de grâu ales pentru hrana noastră cea de toate zilele, pâinea dumnezeiască, iar de sfintele Paști cântam în corul bisericii, de Învierea Domnului. Toate luminile pe care le vedeam din balcon, unde stătea corul, când oamenii, cu lumânări aprinse, se rugau evlavioși să li se ierte păcatele, mă făceau să mă simt în rai alături de serafimi și îngeri. Iar la miezul nopții când preotului ne aducea vestea minunată, spunând: CRISTOS A ÎNVIAT! Toată sufalrea creștină răspundea într-un glas: „ADEVĂRAT A ÎNVIAT!”. Dulce mea copilărie, floare de migdal crescută-n băi de soare pe-al mării litoral... cât mă bucuram că au venit Paștele și ciocneam ouă roșii cu părinții, frații și prietenii, iar de Înălțarea Domnului Iisus Cristos la cer, când era și ziua Eroilor neamului, mergeam la monumentul din mijlocul comunei, așezat sub ramurile unui stejar secular și spuneam poezii de slavă pentru cei ce și-au dat viața să păstreze trupul țării mele, România. Iubita mea Copilărie, aș vrea să citești aceste rânduri și să vii lângă mine să mai ascultăm pe micuțul flașnetar care cânta cu atâta patimă o romață pe care ți-o trimit în dar.  
 
 
 
 
 
C O P I L S Ă R M A N  
 
 
 
 
 
În colţul străzii, lângă berărie,  
 
Se-aude flaşnetarul meu...  
 
Mă duc spre el, cu bucurie,  
 
S-ascult un minunat tangou:  
 
 
 
- Copil sărman, când te-ai născut  
 
Mai bine-ai fi murit pe loc!...  
 
Căci mama ta n-a mai trăit,  
 
Şi ai crescut făr' de noroc.  
 
 
 
Cu ochii-n lacrimi mama se ruga:  
 
"O!... Dumnezeul meu ceresc,  
 
Tu lasă-mi viaţa, nu mă lua:  
 
Vreau băiețelul să mi-l cresc!"  
 
* * *  
 
Mai trist pe lume nu va fi...  
 
Să nu-ţi cunoşti părinţii,  
 
 
 
Şi viaţa-ntreagă vei trăi  
 
Plângând pe la toţi sfinţii.  
 
 
 
Ca să te ajute să trăieşti...  
 
Să ai şi tu un pat în casă;  
 
Dar speriat că nu găseşti  
 
Puţină pâine pentru masă,  
 
 
 
Din zori şi până-n noapte...  
 
De foame cânţi să-ţi treacă;  
 
Că zic: "Cum de mai poate  
 
Să fie vesel şi să placă?"  
 
 
 
* * * * *  
 
După ani, mulţi ani de zile...  
 
Văd în stradă, lângă gară,  
 
Un bătrân cânta, copile!...  
 
Tot povestea cea amară.  
 
 
 
 
 
- Sărman, când m-am născut,  
 
Măicuţa mea, să mă fi luat!...  
 
Ce rău pe lume am făcut...  
 
Păcate n-am, nu-s vinovat!  
 
 
 
Flaşneta-n glas avea durere,  
 
Şi cerul sângera-n apus...  
 
Abia i-am spus: "La revedere!"  
 
A dat din cap şi mi-a surâs.  
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
SCRISOARE NEEXPEDIATĂ DE LA BUNICUL MARIN / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2341, Anul VII, 29 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!