CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 2061 din 22 august 2016        Toate Articolele Autorului

DUMITRU ZAMFIRA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
D U M I T R U Z A M F I R A 
  
Regele fluierului fermecat 
  
Dumitru Zamfira s-a născut la 18 mai 1940 în oraşul Novaci. Primul fluier l-a avut la 4 ani, cumpărat de bunicul său, iar la vârsta de 6 ani a cântat pe scenă la sfârşitul anului şcolar unde domnul învăţător Zamfira, tatăl său, le-a dat ,,ca bonus" elevilor clasei lui, pe lângă cununiţa (coronița) de flori şi diplomă şi o piesă cântată de fiul său. Piesa se numea ,,Mândra mea sprâncene multe", cântec pe care măicuţa tânărului solist îl cânta foarte frumos. 
  
Urmează cursurile Şcolii elementare din Novaci, Liceul în Târgu Jiu, Şcoala Tehnică de Comerţ din Craiova şi Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din capitala Olteniei. Viaţa în mijlocul unui adevărat conservator de datini şi muzică tradiţională (Gorjul cu vetrele lui de folclor), la care se adaugă talentul nativ, calităţile umane şi artistice personale evidenţiate de timpuriu la Dumitru Zamfira, îl propulsează încă de la începutul carierei artistice ca solist instrumentist la Orchestra Populară ,,Doina Olteniei" a Filarmonicii de Stat ,,Oltenia", la Ansamblul de Cântece şi Dansuri ,,Nicolae Bălcescu" din Craiova şi ca dirijor la Ansamblul Casei de Cultură a Studenţilor din acelaşi oraş. 
  
Încă din timpul studenţiei reuşeşte la concursul pentru postul de solist instrumentist al Ansamblului ,,Ciocârlia" al Ministerului de Interne, unde activează între 1970-1991 şi 1997-2005, în anii 1992-1993 fiind funcţionar administrativ în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă O.N.U. New-York, S.U.A., iar din 1995 până în 1997, îndeplinind calitatea de referent de specialitate la Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti" din Bucureşti. Preocupat de îmbunătăţirea permanentă a interpretării muzicale şi a reprezentării folclorului din toate regiunile României, reuşeşte pe parcursul timpului să cânte cu măiestrie la 15 instrumente tradiţionale de suflat, stăpânind tehnici diferite de emisie a sunetului şi o paletă timbrală de mare diversitate. Susţine recitaluri solistice schimbând un instrument cu altul, trece cu uşurinţă în planul acompaniamentului folcloric de grup. Câteva dintre instrumentele la care cântă cu virtuozitate sunt fluierul, cavalul, cimpoiul, tilinca, drâmba, cavalul fără dop, trişca, fluierul îngemănat, ocarina, muzicuţa, block-flote. 
  
Repertoriul său cuprinde în primul rând creaţii păstoreşti, piese ritual-ceremoniale, cântece, doine, balade şi melodii de joc din toate zonele folclorice ale României, recitalurile sale se încheie cu piese concertante şi de mare virtuozitate precum sunt Hora stacatto şi Hora spicatto (de Grigoraş Dinicu), Căluşul oltenesc, Ceasornicul, Căruţa poştei, Sârba rândunelelor, Dans ţărănesc (de Constantin Dimitrescu), Ciocârlia. 
  
Dumitru Zamfira a contribuit în calitate de solist la realizarea a peste 30 de spectacole-premieră la începutul fiecărei stagiuni a Ansamblului ,,Nicolae Bălcescu" şi a Ansamblului ,,Ciocârlia", a efectuat turnee în toate judeţele ţării, capitalele de judeţ şi oraşele importante, în ţări din Europa, Asia, America de Nord, America de Sud, Africa. 
  
Este laureat al Festivalului Naţional din 1962, al Festivalului ,,Cântarea României” ediţiile 1981, 1983, 1985, 1987, al Festivalurilor internaţionale din Franţa, Grecia, Bulgaria, Finlanda, Italia, a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a în anul 1968, răsplătit cu Marele premiu al Fundaţiei ETHNOS, ( 1997), deţine Diploma de Merit din partea Societăţii Române de Radiodifuziune, Diplome de Excelenţă din partea : Ministerului Culturii la Gala Folclorului Românesc- 2002, Consiliului Judeţean Gorj pentru promovarea imaginii Gorjului natal în ţară şi în lume, din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor la ediţia a IX-a a Festivalului instituţiilor M.A.I., din partea prefecturilor din Botoşani şi Iaşi, din partea Ansamblurilor Folclorice ,,Maria Lătăreţu" din Târgu-Jiu şi ,,Doina" al Armatei. 
  
A primit titlul de Maestru al cântecului la Festivalul ,,Fluierul de Aur" al Sârbilor din Balcani, 2001. A fost distins cu Ordinul Naţional ,,Pentru Merit" în grad de ,,Cavaler", acordat de Preşedintele României în anul 2002. 
  
A reprezentat tradiţia muzicii populare naţionale la multiple spectacole de gală dedicate vizitelor şefilor de stat străini în România, la London Palladium Royal Performance în 1967, la Smithsonian Institute cu ocazia Bicentenarului Statelor Unite ale Americii-1976, la Festivalul de interpretare la cimpoi din Billingham, Anglia, festivalurile de folclor din Nanterres-Franţa, Bursa-Turcia, din Spania, Olanda, Germania, Finlanda, Bulgaria, fosta Iugoslavie, India, China şi a fost membru în juriu la ediţiile multiple ale festivalurilor ,,Maria Tănase" şi ,,Maria Lătăreţu", preşedinte de juriu la festivaluri judeţene de folclor (Slatina, Caracal, Corabia, etc.). 
  
Este membru permanent al formaţiei ,,Ethnica" al New York University. 
  
În peste 55 de ani de activitate artistică Dumitru Zamfira a primit ovaţiile sincere şi afectuoase ale publicului din România şi ale celui de peste hotare, din Europa şi de peste ţări şi mări, manifestându-se ca un adevărat ambasador al culturii româneşti autohtone. 
  
Casa de discuri Electrecord i-a editat 5 albume personale, iar Radiodifuziunea Română l-a prezentat des în concertele aniversare ale marilor solişti, dedicându-i peste 300 de minute de înregistrări muzicale de folclor, imprimate alături de orchestre dirijate de Radu Voinescu, Nicolae Băluţă, Tudor Pană, Constantin Arvinte, Paraschiv Oprea, George Sârbu şi Adrian Grigoraş. 
  
Cronicari din Detroit-Michigan, S.U.A. şi din Glasgaw-Scoţia au scris încă din anul 1966 despre ,,excepţionalul Zamfira", care ,,dovedeşte interpretări de înaltă clasă la fluier şi caval şi o minunată agilitate". 
  
,,În galeria artiştilor români contemporani, Dumitru Zamfira aduce o zestre nuanţată de melodii, care parcă vorbesc, pentru că el modelează aerul, nu din afară, ci dinăuntrul fluierelor sale", scria Adrian Păunescu. ,,Rigoarea execuţiei interpretative echilibrează spaţiul expresiv al pieselor muzicale, iar scriitura simplă pe care melodica se construieşte, conturează una dintre cele mai frumoase pagini din creaţia lăutărească", notează Elize Stan, dr. etnomuzicolog. 
  
,,Pentru a fi un artist desăvârşit este obligatoriu să fi trecut prin etapele esenţiale: să fii lăutar, apoi muzicant şi în sfârşit muzician. Aceasta este marea calitate a artistului Dumitru Zamfira. Îl recomandă talentul, profesionalismul şi seriozitatea.Felicitări!", semnează Mădălin Voicu, muzician. 
  
,,Este pentru prima oară în cariera mea de compozitor, când găsesc un asemenea răspuns fin la complexităţile şi provocările muzicii contemporane, din partea unui interpret de muzică tradiţională", scrie Dinu Ghezzo, directorul departamentului Muzică al Universităţii New York. 
  
Consemnează Vasile Ramescu 
  
Iubitului meu gorjan, maetrul DUMITRU ZAMFIRA i-am dedicat o melodie de suflet „CUCUL CÂNTĂ LA NOVACI” interpretată de Rodica Anghelescu de la Ansamblul „Cocârlia„ unde au fost colegi, și urarea: 
  
SĂ NE TRĂIEȘTI, DORULE!” 
  
CÂNTĂ CUCUL LA NOVACI 
  
http://www.trilulilu.ro/07-cucul-canta-la-novaci-4-29 
  
Referinţă Bibliografică:
DUMITRU ZAMFIRA / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2061, Anul VI, 22 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!