CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 1715 din 11 septembrie 2015        Toate Articolele Autorului

RIDICÂND CORTINA TIMPULUI - SILVIA VOINEA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
RIDICÂND CORTINA TIMPULUI 
  
...Voce dumnezeiască, tril duios de Măiastră Celestă, este un dar pe care soporana de coluratură SILVIA VOINEA l-a primit din partea Demiurgului, dar pe care i l-a făcut spre a ne aduce bucurie în suflet și multă fericire, fiindcă atunci când o ascultăm ne simțim purtați prin saloanele Palatului Imperial al MUZICII DIVINE, acolo unde iubita noastră româncă și-a pus pe frunte cununa gloriei, diadema celebrității fără egal în lume. Va trece foarte mult timp până când va răsări o asemenea floare „de migal” care să mai cânte aria Clopoțeiilor (LAKME de Leo Delibes) precum Silviei Voinea. 
  
Frumoasă-a fost pe timpuri gingașa Europă, 
  
Rivală-i sta prin grații... celebra Penelopă! 
  
Dar tu, zână-ndrăgită, ești floare de migdal 
  
Crescută-n băii de soare pe-al mării litoral, 
  
Iar vocea de Măiastră, un clopoțel de-argint, 
  
Regină ești în lume prin dulce cânt de-alint. 
  
* * * 
  
Ieri, în momentul când draga mea vâlceancă, minunata pianistă de geniu, Ilinca Dumitrescu va invitat pe scenă: ”...Dragă Silvia, fii bună și vino lângă noi!” , chemând dulci amintiri din tinerețe, am ridicat cortina timpului (ce s-a lăsat peste anii de glorie ai Domniei Voastre de primă soprană a Operei Naționale București) și, purtat în lumea de atunci, v-am văzut pe un ecran panoramic învăluit în razele soarelui strălucitor. 
  
Pășeați „Regină” maiestoasă prin saloanele Palatului Imperial al Muzicii, iar mii de imagini se se-nălțau ca niște păsări imense, pe aripile cărora se vedeau partiturile ariilor din opere nemuritoare. Erau însoțiete de îndrăgitele dvs. eroine, care vă zâmbeau recunoscătoare că le-ați dat viață pe cele mai celebre scene lirice de pe mapamond. 
  
Doamne, câd treceați prin fața corifeilor: W. Amadeus Mozart, Offenbach ,Leo Delibes, Giuseppe Verdi, G. Donizetti, Claude Debussy, R. Strauss, Pcccini, Rossini, Gounod ș.m.a. și ați început să cântați atât de melodios și fermecător..., eram convins că mă găsesc în Raiul armoniilor seducătoare. 
  
Când ați ajuns pe ultima treaptă a unei scări ecvestre, ce avea de-o parte și de alta coloanele lui Solomon, deodată... din lumea cuprinsă de *misterele nopții înstelatăe, devenise-ți cu adevărat Pasărea Măiastră ”REGINA NOPȚII” , ale cărei triluri se succedau mistuitor de frumos, iar acutele aveau sunetul asemănător trecerii Sfântului Ilie în căruța de foc pe bolta cerească, ca apoi să vă transformați în gingașa Lakme, iar clopoțeii de argint ai unei voci serafice sunau cu atâta claritate, răspândeau lumină, chemare, dăruire, căci eram cucerit de sensibilitatea unei zâne din basmele cu Feți-Frumoși alături de Ilene Cosânzene. 
  
Cât a durat această feerie... nu-mi pot da seama, dar ce fantastică poate fi memoria, că abia în momentul când îi aduceați un prietenesc omagiu distinsului prof. dr. Alexandru Bădulesc la cei 85 de ani... mi-am dat seama că sunteți în fața mea și nu ne despart „anii” de care am amintit, ci ne unesc idealuri și dragostea de muzică și frumos, prilej deosebit ca să vă spun: ”Zână bună, fiți mândră și fericită, fiindcă multe generații de studenți au să vă fie recunoscătoare, așa cum noi, toți românii, vă prețuim și vă admirăm!” 
  
Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu. 
  
Accesați: 
  
https://youtu.be/Exe6PxfE6q4 
  
Leo Delibes - LAKME - Ou va la jeune Indoue ... - YouTube 
  
▶ 7:33 
  
Referinţă Bibliografică:
RIDICÂND CORTINA TIMPULUI - SILVIA VOINEA / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1715, Anul V, 11 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!