CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Marin Voican Ghioroiu         Ediţia nr. 1498 din 06 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Marin VOICAN-GHIOROIU - AMINTIRI DE LA MANDRAVELA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LĂUTAR CU PLETE DALBE  
 
- Lăutar cu plete dalbe, tot mai tânăr îmi apari;  
Dacă berea curge-n halbe la Matilda-n Grădinari.  
Când mă uit în sânul ei, tu mă urmăreşti, ţigane?  
Din arcuş îţi ies scânteii, iar pe faţă ai broboane…  
Văd în ochii tăi săgeţi: mă urăşti, ce e cu tine!...  
Înţeleg să mi-o admiri, dar nu văd ce ai cu mine?  
 
- Pe Matilda ce-o-iubeşti, am avut-o ca nevastă;  
Boierule, de-o răpeşti, mă arunc de la fereastră!  
Am pierdut-o într-o noapte: un pariu nenorocit...  
Iar crâşmarul, măi nepoate, zarurile-a măsluit.  
 
- Hei scripcare, nu mai cânţi! Nu de asta te plătesc?  
Dacă iar mă scoţi din minţi, jur: de tine mă lipsesc!  
A venit spre noi, Matilda, faţa-n flăcări îi ardea...  
Bietul om plângea pe scripcă şi din gură îngâna:  
 
- Cine-n lume-i blestemat, nu trăieşte, chinuieşte:  
O copilă am lăsat, Dumnezeu mă pedepseşte!...  
Chinului n-am rezistat, şi-am plecat în lumea largă...  
Pe Matilda am lăsat: sufeream că mi-a fost dragă!  
Pe scripcar nu l-am uitat, îmi apare-n gând mereu...  
Soartă, ştiu, m-ai blestemat să sufăr de dor şi eu.  
 
POVESTEA LUI PRICHINDEL ŞI A MATILDEI  
 
Această poveste, destul de tristă, s-a petrecut în urmă cu peste 100 de ani... în zona Văcăreştilor, cartierul Grădinari, sub Dealul Piscului (locul unde în 1913 a văzut lumina zilei Măiastra cântecului popular - Maria Tănase), într-o cârciumă care purta numele „LA MANDRAVELA” (unde se distrau şuţii, geambaşii, chrigii, negustorii, (vezi unele pasaje în romanul „GROAPA” de Eugen Barbu). În această cârciumă cânta renumitul scripcar Prichindel, iar Matilda (nevastă-sa) servea clienţii la masă şi, când i se făcea poftă să distreze consumatorii, cânta melodii de petrecere... sporindu-şi câştigul prin bacşiurile pe care le primea.  
 
Crâşmarul Gheorghe Dinescu l-a provocat pe scripcarul Prichindel (soţul Matildei) la o partidă de zaruri. Muzicantul, care era ciupit bine de aburii băuturii... a pierdut-o pe Matilda la „un pariu nenorocit”, dar focoasa ţigăncuşă, mult mai tânără decât scripcarul ei, l-a rugat pe conu' Gogu (Gicu-Gagicu, îi spunea ea când îl giugiulea) să-l lase pe amărâtul de Prichindel ca cânte în crâşmă (asta ca pedeapsă pentru nesăbuinţa lui), că altfel „Nebunul îşi face de cap”.  
 
Cred că aveam în jur de şase anişori când tata, Ilie Voican mi l-a arătat în crâşmă pe moş Prichindel, care albise şi semăna izbitor de mult (cei care-şi aduc aminte de un mare maestru al fluierului şi cavalului) cu nene Marin Chisăr, şi tot cam pe atunci mi-a spus adevărta tragedie pe care o trăia scripcarul.  
 
***  
 
Matilda, care avea în vene sânge clocotitor, nu murea de dragul lui conu' Gicu, iar la fostul soţ, scripcarul Prichindel, nu se uita... nici atât, dar când îşi aducea aminte... i se făcea milă de el că o adusese, pe când avea vreo treisprezece ani, tocmai din fundul Olteniei (de prin zona Amaradiei) şi o făcuse „cocoană” în Bucreşti.  
 
Ce-ţi e şi viaţa asta?!... că acum „babalâcul scripcar” îi părea negru în faţa ochilor, dar ca să-şi înece necazul, zvăpăiata, îşi găsise un avocăţel (muşteriu nelipsit din crâşmă) cu care se iubea („Poetul meu drag!” - aşa îl alinta) fără a se ascunde de ochii şi gura lumii. Trubadurul „poet” era cunoscut în crâşmă ca un veşnic îndrăgostit şi cehefliu „de onoare” , fiindcă plătea de fiecare dată consumaţia: îl cinstea pe scripcar ca pe un bun prieten, stătea de vorbă cu el în micile pauze când îşi permitea să mănânce câte ceva (strop de băutură nu mai punea în gură, că zicea când la unul când la altul, şi ofta din greu: „Să mi se usuce limba când o să maii gust tărie!” Nu uita niciodată să-i dea bacşiş „Zarazei” pe care o admira şi o lăuda la comeseni că-i frumosă ca o zână şi... „Face toţi banii, duduia!” la care muşteriii îi strigau: „Bravo, Gargară!” Dumnealui se dădea scriitor, făcea pe artistul îndrăgostit lulea, dar când a auzit din gura lui Prichindel că Matilda a fost soţia lui, n-a mai călcat prin crâşma lui conu' Gogu: „Soartă, ştiu, m-ai blestemat să sufăr de dor şi eu”.  
 
Îmi pare rău că nu am văzut-o pe Matilda, care se retrăsese din activitate şi nu mai muncea la crâşma lui conu' Gogu, fiindcă de foarte multe ori treceam prin faţa cârciumioarei când mergeam în Grădinari, strada Livada cu Duzi 23, la nenea Ion Coandă, tatăl Mariei Tănase şi la nenea Fraz Tănase, fratele „zânei mele cea bună”; (vezi Maria Tănase spune: „Iubeşte cât eşti pe lume!”  
 
Sper ca această romanţă „LĂUTAR CU PLETE DALBE” ca la una din ediţiile Festivalului „Crizantema de Aur” de la Târgovişte să fie cântată şi să se bucure de suces, compoziţie prin care amintesc iubitorilor de muzică bună, ca să ştie cum se distrau şi sufereau din iubire înaintaşii noştri.  
----------------------------------------  
Marin VOICAN-GHIOROIU  
Bucuresti  
6 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Marin VOICAN-GHIOROIU - AMINTIRI DE LA MANDRAVELA / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1498, Anul V, 06 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!