CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Marin Mihalache         Ediţia nr. 3256 din 30 noiembrie 2019        Toate Articolele Autorului

ADNOTAȚII ȘI APOFTEGME (6)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
• Vine un timp, și pentru mulți a și venit, când pare strategic mai înțelept să ne retragem visele și aspirațiile de pe fronturile viitorului și nostalgiile de pe redutele trecutului spre a putea trăi în prezent. Aici, în prezent, se pierd și se câștigă toate bătăliile minții și ale inimii, și cele ale trecutului și cele ale viitorului. De fapt tot în prezent ne putem pierde ori mântui sufletul.  
 
• Gânditorii, poeții, visătorii, „inutilii”contemplativi, au cel puțin privilegiul sondării adevărurilor intuitive, perceptibile mai mult cu inima, chiar dacă nu neapărat verificabile științific ori validate practic. De multe ori un singur gând, o idee, un vis poetic, o iluminare lăuntrică, deși nerealizabile pragmatic, pot totuși schimba profund viața, starea de spirit, perspectivele asupra realității.  
 
• Ne-am obișnuit prea mult cu bolovanul sisific pe care-l urcăm în zadar încât dacă ni s-ar lua de pe umeri bolovanul, rutina zilei, am rămâne etern neconsolați, dezorientați, fără sens și rost în această lume în care aspirația spre mai bine și calitatea morală și spirituală a existenței nu prea mai contează. Contează doar bolovanul care trebuie urcat zilnic pe munte spre a nu a avea timp să privim la cerul de deasupra noastră și din noi înșine.  
 
• Istoria își crează personalitățile după chipul și asemănarea sa. Rar se întâmplă ca vreunul dintre pământeni să se ridice din negura ocultă a ițelor istoriei și să trăiască deschis și fără prejudecăți adevărul. Toți suntem condamnați parcă să trăim după legile întunericului și de câte ori se face puțină lumină noi ne ascundem precum cârtițele de teamă ca nu cumva lumina de sus ori cea din noi să ne orbească ori să scoată la iveală întunericul cuibărit în adâncurile ființei și ale conștiinței.  
 
• Omul contemporan este obsedat tot mai mult de satisfacerea nevoilor și a nevoințelor sale reale ori imaginare, materiale, intelectuale, senzuale, decât de cunoașterea Adevărului absolut. Acest Adevăr nu este, ce-i drept, de cele mai multe ori ușor de găsit și de aceea poate nici nu-l prea mai căutăm cu lumânarea. Cunoașterea binelui și a răului pentru a alege să facem binele, ridicarea cunoașterii intelectuale la posibilitatea cunoașterii de sine, realismul bunului simț și al dreptei judecăți și rânduieli, iubirea cunoscătoare, sunt căile înțelepte despre care toate învățăturile spirituale și morale din toate timpurile, culturile și religiile majore ale lumii spun că duc la mult visata liniște și fericire pe care o caută omul. Și cei mai inteligenți dintre oameni și cei mai săraci cu duhul ajung să fie fericiți dar numai atunci când trăiesc în duhul adevărului nu numai când înțeleg ce este adevărul, când încearcă doar să-l conceptualizeaze.  
 
• Pentru că nu există o punte de legătură accesibilă între realitatea concretă și cea diafană vom rătăci poate multă vreme printre ipoteze și presupoziții. Încercăm să găsim acea punte deși ne lipsește în mare măsură sensibilitatea înțelegătoare și mai ales tehnologia spirituală necesară unei astfel de prospecțiuni mântuitoare. Întârzierea noastră în pacea falsă a limitelor care de fapt ne refuză înseamnă moarte spirituală. Aventura către realitatea inefabilă se termină inevitabil în rătăcire și tăcere. Logodna spiritului și a materiei trebuie însă să se termine cumva, fie în mariaj etern ori în divorț metafizic, în timp ce aurita cale de mijloc este încă greu de găsit.  
 
• Primejdioasă spiritual nu este cunoașterea adevărului, ispita de a gusta din fructul cunoașterii, nici ignoranța paradisiacă, ci „aurita” cale de mijloc greșit înțeleasă, ceața nedeslușită și confuză în care orbecăim negăsind calea spre adevăr. Ispita de a nu fi rămas la pacea dintâi, precum și neputința de a cunoaște adevărurile ultime și de a trăi liniștiți, ne țin prizonieri în acest purgatoriu al vieții de unde singurele căi de ieșire la liman sunt credința ori moartea și uitarea.  
 
• Minciuna nu este minciună, răul nu este rău și urâtul nu este urât atâta timp cât nu capătă și forțe fizice, se întrupează în realitate și sunt amplificate de puteri spirituale. Așa cum în organismul omenesc și animal conviețuiesc în pace și înțelegere atâtea forme microbiene atenuate, tot așa și miniciuna, răul și urâtul ar putea trece neobservate în lume. Odată însă materializate și spiritualizate, aceste potențialități vătămătoare prind putere și pot astfel macina până la distrugere fibra morală a existenței, demonizând și distrugând însăși rațiunea de a fi a lumii și a vieții.  
 
• Dumnezeu trebuie să fie atotputernic, mai puternic oricum decât diavolul fiindcă altfel n-am mai fi, deși aparent în această lume forțele demonice la un moment dat par a fi mai puternice decât cele ale binelui. Și totuși până acum omul a ieșit destul de teafăr din aceast război spiritual nevăzut dovadă că trebuie să existe undeva, pretutindeni de fapt, o pronie divină, o forță diriguitoare, un Dumnezeu care ține echilibrul, spre a face posibilă existența.  
 
• Dumnezeu există fiindcă există. El nu există din necesitate. Nu este nevoie deci pentru Dumnezeu să existe, nu este însă nevoie nici să nu existe. De aceea El se poate manifesta ca existând sau se poate manifesta ca neexistând, ori în ambele stări în aceeași teofanie, ori în formă personală ori impersonală, ori în ambele forme deopotrivă și în același timp. El este paroxismul și paradoxul libertății absolute.  
 
Referinţă Bibliografică:
ADNOTAȚII ȘI APOFTEGME (6) / Marin Mihalache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3256, Anul IX, 30 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Marin Mihalache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Mihalache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!