CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

TEOLOGUMENA - DESPRE TELEOLOGIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
• Lumea există atâta timp cât există în sine valoare morală, estetică, adevăr. Lumea există tocmai de aceea, fiindcă inteligenţa îngemănată în sine continuă să creeze valoare, surplus spiritual. Când lumea încetează să producă valoare însă, ci doar non-valoare, raţiunea lumii de a exista se termină. Nu neapărat că se apropie implacabil norii întunecați ai apocalipsei dar că lumea poate intra fără să-și dea seama într-un con de eclipsă spirituală, într-o fază a senectuţii premature, a trăirii simptomelor unei moralităţi maladive în care ordinea se transformă în dezordine, fiinţa în non-fiinţă, lumina în întuneric, că am putea orbecăi prin acest labirint întunecat crezând ca trăim fericiți în lumină. (Entropie) 
  
•Teleologia, sensul şi scopul creaţiei omului și lumii acesteia, nu este finalizarea procesului evolutiv de la materia moartă la materia impregnată cu viaţă, din viaţa moleculară la cea de animal complex, de la animal complex la om inteligent, şi din om inteligent la demiurg. La acestă „hyperantropologie” darvinistă a visat de fapt şi Lucian, filozoful antic, încă din secolul al doilea fără să aibă totuşi viziunea a ceea ce s-ar putea întâmpla cu visul său în secolul al douăzecilea, dacă nu cumva visul său antropo-demiurgic a ajuns coşmar faustic. Evoluția biologică și a inteligenței umane fără revelația și revoluția interioara, fără înduhovnicirea trupului și a sufletului omenesc este precum un fluviu tulbure și sălbatic, care a ieșit din albie și care se rostogolește grăbit și nestăvilit la vale fără direcție.Trebuie timp și ploaie de har pentru ca albia sufletească a omului să se umple din nou cu duh, pentru ca omul să poată călători mai departe liniștit între malurile curgerii firești spre oceanul de lumină hărăzit de Creator, să devină şi să rămână om, om de omenie, cetățean al raiului. (Teleologia) 
  
• Timpul istoric este linear, ireversibil şi escatologic, de la alfa la omega, de la geneză la apocalipsă. Timpul non-historic, mythopoetic este însă sinusoidal, reversibil, sortit să curgă după proiecţiile imaginare, metafizice, ale eternei întoarceri. (Timpul) 
  
• Nici o civilizație nu poate dăinui dacă nu are la bază, ca infrastructură ideea divină, conceptul de dăinuire, voinţa şi dorinţa de a îndura şi de transcende timpul şi ceea ce este efemer. Dar, se va spune, civilizaţia romană a durat atâtea sute de ani deşi în chintesenţă a fost ridicat şi s-a menţinut pe temelii seculare. Da, dar civilizaţia romană avea sub temelie, îngropată în straturi peste straturi arheologice, pietrele de la templele moştenirii culturale şi spirituale eline, egipteane, persane, traco-dacice, cartagineze, frigiane. Calul Troian al culturilor şi al religiilor a pătruns în Roma şi eternele valori create de antichitatea greacă şi indirect şi de cea egiptană i-au substituit şi stimulat nevoia şi dorinţa de nemurire istorică şi culturală. Când zeii panteonului religiilor de la Roma au slăbit în putere şi virtuţi, când aura de pe fruntea lor şi-a pierdut din strălucire, când lumina valorilor perene a intrat sub eclipsă solară, a fost nevoie de o religie nouă capabilă să reinstituie şi să ţină treaz visul nemuririi, al renaşterii morale. După amurgul zeilor păgâni, al nemuririi culturale sau al morţii stoice şi eroice, au venit zorii noului eon creştin care a durat o mie de ani. Elita aristrocraţiei seculare n-a avut încotro decât să-şi facă bagajele şi să-şi mute reşedinţa de la Roma la Constantinopol. Pentru mult timp după aceea, la Roma au rămas pentru mult timp doar strămoşii romanilor în morminte şi mausolee fără urmaşi să-i mai plângă şi să le aducă jerfe. Zeii adunaţi în panteonul religiilor de către romani din fiecare provincie în timpul campaniilor militare s-au întors din exil fiecare de unde au venit. (Ideea de nemurire) 
  
• Nu ne putem imagina limitele timpului şi ale spaţiului din aceleaşi motive din care nu ne putem imagina propria nefiinţă, din aceleaşi motive în virtutea cărora nu putem accepta ideea şi conceptul că am fi cu toţii muritori şi că prin moarte am fi iremediabili pierduţi din radarul existenţei ori că ar trebui să dormim în pace o veşnicie până ne va trezi din somn Domnul, sau că suntem legaţi indestructibil cu lanţul nesfârşit al cauzei şi al efectului karmic ori că roata eternei reîntoarceri ne-a ajuns din urmă din nou. Realitatea metafizică ar trebui totuşi să existe cel puţin din necesitatea de a ne putea explica şi justifica însăşi sensul existenţei din lumea aceasta. (Imaginaţia nefiinţei) 
  
• De la contingent la peren, de la efemer la etern, în starea de nemurire totul este repetabil, nimic nu este implacabil, totul este reversibil. Există mereu şansa de a lua totul de la capăt. Veșnicia este nelimitată și Dumnezeu, etern și infinit fiind, nu are de ce să se grăbească. Însă pentru omul muritor, ale cărui zile sunt numărate și înscrise cu sânge pe răbojul pendulei cardiace, alegerea Căii celei dreapte este crucială. O putem lua oricând de la capăt, dar putem pierde trenul care trece doar de câteva ori prin gara provinciei pământene, prin propria viață. În această lume se face seară atât de repede și când ne trezim este poate prea târziu, nu mai avem timpul și nu putem ajunge prea departe, adică unde trebuia de fapt să ajungem. De aici şi nevoia de a alege dintru început Calea cea mai dreaptă, teleologia cea mai compatibilă, până nu se face noapte când nimeni nu mai poate alege. (Calea cea buna) 
  
Referinţă Bibliografică:
TEOLOGUMENA - DESPRE TELEOLOGIE / Marin Mihalache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2243, Anul VII, 20 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Marin Mihalache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Mihalache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!