CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  
Autor: Marin Beșcucă         Ediţia nr. 3389 din 11 aprilie 2020        Toate Articolele Autorului

UZP - PENTRU UN COLȚ DE ZIAR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E destul de înserat.  
  
Sunt sub impresia unui dar făcut de Mărțișor, o BIBLIA nou-nouță, dar care m-a emoționat profund. Chiar lucram „HANUL RĂZEȘILOR - Letopisețiul lui Marin Beșcucă” când, plin de zguduieli interioare, am găsit puterea unui surâs și al unui sărut pe mână și pe Măreața Carte. Da, eram fascinat, găseam noi căi astfel reparcurgând istorii fundamentale. Aveam acum posibilitatea să pot da accente pornirilor mele poetice ori jurnalistice. Este știut cum anii m-au ținut departe, dar a părut Doru Dinu Glăvan, iar apele mi-au dat un țărm. Mulțumesc Maestre Doru Dinu Glăvan și mă folosesc de prilej să vă asigur de totala mea încredere că noi drumuri veți deschide Uniunii Ziariștilor și breasla aceasta va tăia noi reliefuri în glia Neamului românesc. Suntem constrânși acum de ananghie, dar vom fi iarăși, ba și mai mult...  
  
Eu mă reazem pe Penița mea Gânditoare și voi armoniza Poemul în realitatea durută de țară și de Neamul românesc. Am fost plăcut impresionat cum Șoimăreștii și-au dezgolit spiritul pentru a da de vâna de neam. Câți o vom face, greu de spus, faptul lor este un precedent, urmat acum suflare după suflare de Prietenul meu de NĂVRĂPEȘTI, față de care simțirile mele sunt copleșite sub prezența lui ca spirit în tot ce înseamnă ființa mea, mulțumesc Lui DUMNEZEU.  
  
După cum vedeți, călătoriile mele pe un colț de ziar, nu pornesc ispre să scoată acizii de sub radical, dar afluenții dinlăuntru vor totuși să-i pomenesc de ameninț măcar. Este acolo destulă pastramă lăsată să-și ia musturile însă voi încerca o picturală cu accente de la caz la caz, ba chiar voi căuta să aduc unele portrete, sigur determinate poetical. Prietenii mei sunt ca orice prieten și-mi doresc să scap din mine de până la proba contrarie. Dar cum sunt un biet om, bunăseamă voi năcăji pre mulți și mă aștept la tăieri de capete. Piața Victoriei a fost murdărită de intenția țepelor și farmecul trebuie căutat în o cu totul altă parte. Cumva eu am mai trădat din mine și v-am pomenit de Dealul Spirii, o adevărată fascinație pe care mi-am trăit-o din banalul unei întâmplări care cât pe ce să răstoarne Poarta. Aici sunt faptele de vitejie! Aici sunt faptele de arme și-mi amintesc de când, copil fiind, trăiam cu sufletul la gură Mărășeștii și pe Măriuca, uitată-n colț de uitare acum, cum și Stejarul din Borzești. Cum să uiți cum ni se omorau bărbații, iar copii erau luați să fie transformați în osmanlâi?  
  
Se vor fi alte timpuri ca mâine pentru noi, când se va trebui să ne regăsim căutându-ne după principiile învățate în casele în care am copilărit, bătânii noștri cu învățămintele lor atât de adânc înfipte în timp și poate ne vom întoarce în conștiința de neam că nu se vinde casa părintească ori pământul, oricât de prisos. De ridicat zidurile dărâmate nu o vom mai face vreodată, dar pământul nostru chiar e Grădina Maicii Domnului. Nu se poate ca noi să nu vedem asta, iar chestiunile legate de celelalte formule ale dezvoltării sociale țin doar de impunerea ca fiecare să-și vadă de colțul lui în cele mai bune condiții de responsabilitate. Stă la îndemâna fiecăruia să-și ia în serios datoria față de familie, de comunitate și față de țară. De nu se va putea este nevoie de un cadru legislativ care să aducă din mers corecțiile, iar administrația să nu admită încălcarea legii. Să-i lăsăm pe cei care chiar cunosc să ne îndrume și să aducem tineretul lângă acești oameni să poată prinde pasul din mers. Ostași fiind pentru cei care-și aduc aminte, era o comandă prin care trebuia să schimbi pasul de mers din mers și ce chin până tot plutonul, ori bateria a ajuns la execuția fără greșeală, dar ce minunăție de execuție intrată în fire. Toate cunoștințele frumoase, eficace și eficiente trebuie descoperit-redescoperite în orice activitate, apoi ne va fi bine. Dar forța Răzeșului este neîntinată, spiritul lui mi-a încins sângele iar cuvântul iese afară amirosind a sângele meu, pe care, iată, vi-l aduc „Pentru un colț de ziar”!  
  
______________________________________  
  
Marin Beșcucă, 19 de Mărțișor 2020  
  
Referinţă Bibliografică:
UZP - PENTRU UN COLȚ DE ZIAR / Marin Beșcucă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3389, Anul X, 11 aprilie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Marin Beșcucă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Beșcucă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!