CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Ziua Internațională a Surorii
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cuvântul soră, are mai multe înțelesuri, în funcție de contextul în care e folosit: 
  
a) sora biologică ("de sânge"), având cel puțin un părinte comun; 
  
b) sora "de suflet", adoptată din suflet de părinți; 
  
c) Sora Medicală; 
  
d) sora sau "surata", cea mai bună prietenă dintr-un sat! 
  
e) Sora Creștină (în Creștinism); 
  
f) la evrei, se spune soră până și verișoarelor de gradul 4! 
  
La noi în România, chiar dacă nu se știu prea multe despre "Ziua Internațională a Surorii" ("ZIAS"), vă invit să vă folosiți de acest prilej și s-o sunați imediat ca să-i urați "La mulți ani"! Dacă aveți mai multe surori, urați-le pe rând și întâlniți-vă împreună, fără pregătiri, că va ieși mult mai bine! Căutați să vă aduceți aminte clipele frumoase din copilarie și (de ce nu?) cele în care la joacă, poate v-ați hârjonit sau gelozit pe "proprietăți" (jucării). O să înțelegeți că orice soră, e totuși un om unic în acest Univers! 
  
O să ne amintim împreună despre câteva surori care, unele "au scris Istorie" intr-un anumit domeniu, altele au făcut sau fac încă ceva notabil pentru semeni: 
  
♤ Surorile Trung (Trac și Nhi), în anul 39 ÎDC au inițiat și condus cu succes o importantă răscoală împotriva dictatorilor chinezi și au creat "Statul Matriarhal Independent Vietnam" Ele, fiindcă fuseseră educate și instruite în arte marțiale și arta războiului, au organizat o Armată numeroasă, preponderent feminină, dar rebelă... 
  
♤ Surorile Grimke (Angelina și Sarah), au fost două activiste "foarte active", care au luptat în sec.lX pentru drepturile femeilor și abolirea sclaviei. Ieșit din comun, e faptul că tatăl lor era un proprietar de sclavi în orașul Charleston. Aceste surori, au renunțat la viața de lux și s-au mutat în nord, unde au ținut multe prelegeri, despre viața dureroasă, necosmetizată a sclavilor. 
  
♤ Surorile Brönte (Charlotte, Emily și Anne), au rămas în Istoria Literaturii Universale, prin cărțile de excepție pe care le-au scris. Au fost foarte apropiate, mai ales după decesele mamei și a celor două surori mai mari; fuseseră crescute în izolare... 
  
♤ Surorile de Las Mariposas (Paricia, Minerva și Antonia-Mirabel), din Republica Dominicană au fost declarate Eroine Naționale, pentru lupta dusă împotriva dictatorului Rafael Trujillo. Aceste surori au ajuns un simbol al rezistenței populare și feministe în sec.XX. 
  
♤ Surorile Williams (Serena și Venus), conform unor statistici, au devenit cele mai faimoase surori de pe Glob, în prezent! La talentul lor, au pus multă seriozitate și foarte multă muncă, devenind deschizătoare de "pârtii" pentru mulți sportivi afro-americani și hispanici în sportul alb (tenisul de câmp), care fusese exclusivist și omogen. 
  
♤ Surorile Kessler, gemene (Alice și Ellen), născute în RDG, cântărețe de muzică ușoară, dansatoare și Actrițe, au emigrat în RFG.Aici au activat cu mult succes mulți ani, s-au mutat în Italia pentru câțiva ani, cu același succes, apoi au revenit în Germania. 
  
♤ Surorile Baccara (Mayte și Maria), cântărețe de muzică ușoară în anii '70-'80, în Spania. 
  
♤ Surorile Minogue (Kille și Dannii), cântărețe de muzică ușoară. 
  
♤ Surorile "lui Cehov" (Olga, Mașa și Irina); prin aceste surori, cu numele schimbate, Scriitorul a reflectat niște mentalități și atitudini (și) conjuncturale din Rusia acelor 
  
vremuri, dar repetate ciclic și azi în multe locuri de pe planeta Pământ... 
  
♤ Surorile Andrei (Aura și Diana), cântărețe. 
  
♤ Surorile Cosoi (Laura și Alina), Actrițe. 
  
♤ Surorile Luciu (Nicoleta și Iuliana), Actrițe. 
  
♤ Surorile Caragea (Corina și Alexandra), Jurnaliste. 
  
♤ Surorile Gheorghe (Elena și Ana), cântărețe și în aromână. 
  
Dacă aveți o soră, suneți-i "La mulți ani"! Dacă nu aveți, sigur există una "de suflet"! Căutați-o și să n-o pierdeți! Dacă aveți una în Credință, căutați să meritați acest apelativ frumos, de Soră Întru CHRISTOS! 
  
"La mulți și Binecuvântați ani, tuturor surorilor cu sănătate maximă și cu pace sufletească! 
  
Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor al Revistelor: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic" (de la Slatina) & "Cozia și Oltul" (de la Călimănești) & "Valea Lotrului" (de la Brezoi). 
  
Referinţă Bibliografică:
Ziua Internațională a Surorii / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3869, Anul XI, 04 august 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!