CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită online, în cadrul UZPR-Olt
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Datorită unei Recomandări UNESCO, din 1991, Adunarea Generală a ONU, la 23.12.93., a decretat ca începând cu 1994, la 3 Mai, să fie sărbătorită "Ziua Mondială a Libertății Presei". Scopul acestei Decizii, a fost acela de a conștientiza publicul interesat de știri, în legătură cu necesitatea și importanța Libertății de exprimare, cf.art.19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: "Orice om, are dreptul la libera exprimare a opiniilor. Acest drept, include libertatea de a avea opinii fără nicio imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de Stat."  
Totodată a fost și un răspuns la apelul Jurnaliștilor africani, care, în 1991, a condus la "Declarația Windhoek, în legătură cu pluralismul și independența mijloacelor de informare în masă.  
În anul 2020, UNESCO a lansat pe canalele Media și social-Media, tema: "Jurnalismul fără teamă și favoruri", în peisajul mediatic actual din ce în ce mai complex, dar și controversat. Tot UNESCO, a adus în atenție următoarele teme:  
a) Măsuri preventive pentru asigurarea siguranței Jurnaliștilor, atât femei, cât și bărbați și a celor ce lucrează în Mass-Media;  
b) Susținerea activității Mass-Media, precum și independența profesională fără ingerințe politice sau comerciale;  
c) Respectarea egalității de gen în toate situațiile/cazurile;  
Încă de anul trecut, 2020, în condițiile generate de COVID 19, UNESCO a recomandat ca acțiunile/activitățile dedicate "ZMLP", la nivel local, Național, sau în întreaga lume, să se organizeze prin dezbateri ON LINE.  
De exemplu, Regatul Țărilor de Jos (Olanda), care primise calitatea de gazdă a evenimentelor dedicate "ZMLP" pentru perioada 22-24 aprilie, 2020, la Haga, a amânat manifestația pentru luna octombrie 2020. Atunci a fost o celebrare comună a confraților căzuți victime a crimelor împotriva Jurnaliștilor. Această Decizie, de a amâna Conferința, a fost impusă de reducerea riscurilor, dar și a costurilor, pentru toți cei care urmau să participe.(vezi Decizia OMS, prin care a declarat COVID 19, o pandemie planetară).  
Conferința Mondială a Libertății Presei, este o sărbătoare globală de cea mai mare amploare, ce a fost organizată de UNESCO în colaborare cu Statele care sunt parte, încă din 1993.  
Nu doar UNESCO, ci și Regatul Țărilor de Jos, au întreprins toate eforturile, ca această tradiție și moștenire, să aibă continuitate în temporalitate.  
România, la fel ca alte multe Țări, traversează o perioadă atipică dpdv emoțional, chiar de îngrijorare din pricina pandemiei. Presa, care este și trebuie să rămână un vector al acestor informații către cetățeni, este ancorată în lupta concertată la nivel planetar împotriva acestui virus, care pune în pericol sănătatea, chiar viața a milioane de oameni. Acest virus ne-a schimbat modul de viață din toate resorturile...  
O democrație autentică funcțională, se definește și rezistă și prin libertatea de exprimare a Presei. Omul, ca parte anatomică structurală și funcțională a societății, are, printre multe alte drepturi și pe acela de a primi informații adevărate, corect redate; de aici apare ca o necesitate stringentă oprirea sub orice formă de răspândire a știrilor false, în numele libertății de exprimare.  
Legea fundamentală a României, Constituția, recunoaște și garantează dreptul Jurnaliștilor de a transmite liber știri.  
Organizația "Reporteri fără frontiere", arată în Raportul pentru 2019, că 49 de Jurnaliști (din care, 3 femei), au fost uciși, față de 80, în 2018. De reținut, că 29 au fost asasinați în zone pașnice, iar 60, au fost vizați în mod special.  
Libertatea Presei, este în scădere pe întreg Globul pământesc, în condițiile în care Guvernele democratice, luptă pașnic pentru o Presă Liberă, Guvernele autoritare, uzitează de multe mijloace pentru a împiedica Jurnalismul independent.(potrivit Raportului de organizare a Freedom House, 2019).  
"ZMLP", este ziua care ne îndeamnă să reflectăm alături de confrații noștri Publiciști, care militează pentru drepturile și obligațiile pe care le presupune această nobilă profesie, de dorit: profesiune de credință, ce trebuie să se răsfrângă în primul rând către publicul-receptor al știrilor. Cititorii noștri, au avut, au și vor avea nevoie de Ziariști de calitate, incoruptibili, chiar rezistenți la orice tentații sau "atenții"; e vorba nu doar despre cei ce lucrează în Presa tradițională (Ziare, Reviste, Radio, Televiziune), dar și online, freelancer ș.a.  
Internetul, ca mijloc de transmitere a informațiilor scrise, sau imagini statice ori dinamice, este precum cuțitul: are 2 tăișuri; prezintă avantajul rapidității, însă nu poate opri transmiteres știrilor false. De aici, rezultă încă o îndatorire-misiune a Ziariștilor: aceea de a verifica o informație, din cel puțin 3 surse, pentru a o putea oferi publicului reală, sau cât mai aproape de realitate.  
Dat fiind faptul că la ora actuală în lume, mai sunt Ziariști, Editori, Publiciști și Colaboratori, supuși hărțuirilor, maltratărilor, arestărilor, sau chiar crimelor..."ZMLP", îndeamnă să aducem un Omagiu acestor colegi de breaslă!  
"RSF"("RFF"="Reporteri Fară Frontiere"), în Raportul pentru 2015, precizează că o parte din ce în ce mai mare a Presei, este politizată în exces, sau subordonată factorilor politici, urmărită/monitorizată atât din interior, cât și din exterior; finanțarea, este făcută netransparent, implicit suspect, alteori totalmente ilegal...  
Cu ocazia Zilei Mondiale a Presei Libere", UNESCO, oferă Premiul "Guillermo Cano", unui Jurnalist, unei persoane, Organizații, Instituții, care a contribuit întrun mod de excepție la apărarea și promovarea libertății Presei, pretutindeni în lume, dar în mod special în acele zone cu mare periculozitate. Prima dată, Premiul a fost acordat în 1997; Guillermo Cona-Siza, a fost un Jurnalist columbian ce a fost ucis chiar în fața clădirii ziarului "El Espectador" din Bogota, la 17.12.86., de kilerii marilor traficanți de droguri din Columbia.  
"ZMLP", ne conferă ocazia de a pune în temă amatorii de știri, în legătură cu situațiile de încalcare a libertății Presei; să le reamintim că în multe Țări de pe această planetă, Publicațiile sunt cenzurate, persecutate, suspendate, sau chiar închise. La rândul lor, Ziariștii, Editorii, Colaboratorii de Presă, sunt intimidați, atacați, sau chiar uciși...  
În cadrul UZPR-Olt, ca-ntotdeauna în această primăvară, activtitățile ocazionate de "Ziua Mondială a Libertății Presei", s-au desfășurat ON LINE; colegii au primit Diplome și insigne-ONLINE, ulterior și fizic, prin Poșta Română.  
Noi, Colectivul Redacțional al Revistei "Popas Jurnalistic și Literar-artistic", în frunte cu dna.Prof.dr., Directorul Publicației și dra.Jrn.Florina Dinu, Redactor-Șef, urăm tuturor confraților care activează în orice tip de Presă (tradițional, sau on line), sănătate maximă, spor în muncă, mult succes într-o Presă sănătoasă! La mulți ani!  
 
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic" (de la Slatina) & "Cozia și Oltul" (de la Călimănești) & "Valea Lotrului" (de la Brezoi).  
Referinţă Bibliografică:
Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită online, în cadrul UZPR-Olt / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3777, Anul XI, 04 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!