CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Veteranilor de Război
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În fiecare an, în ziua de 29 Aprilie, în România, se sărbătorește "Ziua Veteranilor de Război"("ZVDR"), pentru a păstra în memoria colectivă a poporului român, recunoștința pentru meritele acestora pe câmpurile de luptă pentru apărarea Independenței, Suveranității, Integrității teritoriale și a intereselor României.  
În ziua de 29 Aprilie 1902, Regele Carol l, la cererea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), a promulgat Înaltul Decret prin care a fost instituit în premieră titlul de "Veteran de Război" Desigur și în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, care au dispus să fie adus un Onor militarilor care au luptat în acel război.  
S-a asigurat participanților la Războiul de Independență, un Statut onorant, dar și mijloace pentru o viață decentă, felurite înlesniri și gratuități, ca o parțială reparație pentru cei care au suferit greutăți și privațiuni, boli, răniri pe câmpurile de luptă, direct, cât și pentru urmașii lor care au suferit, indirect, "acasă", chiar și ulterior.  
Prin Decr.-Lg.1.402/15.05.1927, li s-a conferit Ofițerilor activi și de rezervă (care participaseră la Primul Război Mondial și fuseseră decorați cu Ordinul "Mihai Viteazul"), suprafețe de teren în extravilan, dar și în intravilan, plus unele gratuități.  
"VDR", au primit drepturi și avantaje și în următorii ani în baza unor acte normative: Decr.1.304/08.05.1933; Decr.1.056/06.05.1936; Lg.794/04.09.1941; Lg.310/24.04.1945 și Decr.-Lg.440/04.06.1945.  
După 1948, autoritățile comuniste au "revizuit" aceste acte normative...pe cele mai multe, le-au anulat, iar mulți VDR au suferit și ani mulți de temniță grea, pentru că luptaseră în "Est"...  
După căderea regimului comunist (22.Dec.1989), au fost inițiate Legi reparatorii, care oricât de generoase ar fi fost, n-ar fi putut repara durerea sufletească a VDR și/sau a urmașilor acestora...  
Pentru cititorii care doresc informații detaliate și date statistice, le amintim că le pot găsi în Albumul "100 de ani de viață, 100 de ani de Istorie", publicat în 2018, în cinstea Centenarului Marii Uniri. De asemenea, poate fi studiat volumul "Calendarul Tradițiilor Militare"(2010).  
În prezent, "VDR" sunt reprezentanți de "Asociația Națională a Veteranilor de Război", care este membră în "Federația Mondială a Vechilor Combatanți"(cu sediul la Paris).  
Drepturile "VDR", sunt garantate de Lg.49/1991 și de Lg.44/1994, modificată și   
completată prin Lg.303/2007.  
"ZVDR" a fost recunoscută și Instituită prin HGR 1.222/10.10.2007.  
"ZVDR" este marcată pentru a reaminti și generațiilor mai tinere că VDR, adevărați Eroi Naționali ai României, și-au îndeplinit datoria față de Credință, Neam, Patrie și pe câmpurile de luptă.  
Ei, "VDR", rămân ca un blazon al onoarei și demnității Armatei Române, care trebuie să rămână garantul Apărării Naționale. Pentru "VDR", reperele majore au fost Creștinismul și Românismul, o busolă în acțiunile de pe câmpurile de luptă; mulți au căzut acolo, trecând la odihna Veșnică, cei mai mulți, departe de Neamul și de Patria pentru care au luptat și s-au jertfit...  
UZPR Fil.Olt, ca și alte Filiale-surori, a sărbătorit "ZVDR", ca și anul trecut, în on line, din cauza măsurilor restrictive Covid 19...dar această restricție n-a diminuat recunoștința pe care noi urmașii trebuie s-o aducem celor care au pus salvarea Neamului și a Țării, mai presus de viața lor pământeană.  
Dragi "VDR", din Jud.Olt, din celelalte Județe, sau ținuturi care vremelnic aparțin altor State, noi cei din Fil.Olt a UZPR, ca parte a României, alături de alte părți, care dau întregul, mulțumim în cadrul "Corului Național" pentru sacrificiul vostru, (și) prin transmiterea către generațiile viitoare exemplul vostru de jertfire, oar ei la rândul lir sa facă la fel, către generațiile ce vor veni. Indiferent cât de mult ne-am strădui, trebuie să recunoaștem că e mult prea puțin pentru ceea ce voi ne-ați lăsat: vatra casei, țarina, Cimitirul, Școala, Casa lui DUMNEZEU, Patria și Limba Română, să ne creștem copiii în pace și în Credința față de DOMNUL!   
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic"(de la Slatina) & "Cozia și Oltul"(de la Călimănești) & "'Valea Lotrului"(de la Brezoi). 
Referinţă Bibliografică:
Ziua Veteranilor de Război / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3774, Anul XI, 01 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!