CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Planetei Pământ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ca-ntotdeauna, în orice problemă, din orice domeniu, e bine să mergem la origini, cronologic, logic, dar și logic.  
Chiar înainte de a crea Cerul și Pământul, DOMNUL a avut în planul Său, pe lângă Oceanul Planetar și formele de uscat cu resursele de apă, de hrană și pentru alte trebuințe, a Poruncit să fie umplut (acoperit) Pământul cu oameni, iar ei să-l stăpânesacă; se subânțelege, că în sensul de a beneficia de resursele supraterane, terane și subterane. În plan ecologic (printre altele), a Poruncit să facem o groapă și să punem în ea toate mizeriile și resturile organice și anorganice nefolositoare; de multă vreme, "groapa" a fost modernizată cu succes și prin coșurile de gunoi din clădiri sau de pe străzi, grupurile sanitare, haznale, stații de epurare, gropi de gunoi ș.a. Deci îndemnul Creatorului și Proniatorului Universului, este să fim prietenoși cu planeta Pământ, în mod armonios și necesar, simbiotic chiar și să ne comportăm ecologic!  
De-a lungul vremurilor, au fost multe preocupări individuale sau colective, la scară mică, de a proteja planeta Pământ.  
În anul 1970, americanul Gaylord Nelson a gândit marcarea zilei de protecție a mediului înconjurător, a planetei Terra în general, animat de dorința de a trage un semnal de alarmă spre clasa politică, de a o trezi din hibernarea nepăsării față de sănătatea planetei Pământ. Propunerea a fost de "Ziua Pământului" ("Earth Day").  
În primul an au participat aproape 20 de milioane de oameni din SUA, preponderent tineri. Acele manifestări din 1970, au condus la o nouă relaționare între clasele sociale și/sau profesionale: între politicienii de dreapta și cei de stânga; afaceriști/patroni-muncitori; fermieri-orășeni; bogați-săraci.  
După două decenii, în 1990, în 141 de Țări, peste 20 de milioane de oameni au făcut din "ZPP", un bun prilej de a organiza activități de mare amplitudine în Istoria umanității prin conjugarea eforturilor tuturor doritorilor de a lupta pașnic pentru un viitor mult mai bun al planetei Pământ.  
Sărbătorirea "ZPP" anual, se realizează și pentru a reaminti factorilor de răspundere că planeta Pământ și ecosistemele ei, ne asigură condițiile biotice de imediată necesitate (aer, apă), apoi hrană și toate resursele necesare pentru îmbrăcăminte, habitat, transport, etc.  
Ziua de 22 Aprile, aleasă pentru sărbătorirea "ZPP", a fost considerată foarte potrivită, în a doua jumătate a primăverii: înainte de sesiunile de examene ale Studenților, sau de finalizarea studiilor prin Licență, constituie o perioadă propice pentru a participa în număr cât mai mare la activitățile specifice.  
În anul 2009, ONU a decretat ziua de 22 Aprilie în mod oficial: "Ziua Planetei Pământ" ("ZPP"), pentru a coagula la nivel planetar dorința majorității oamenilor de a edifica o societate stabilă care să confere speranța unui viitor mai curat pe toate componentele; mai verde, adică să fie respectate toate preceptele ecologice.  
Câțiva ani mai târziu, în 2017, NASA a emis un site cu o ofertă "sui generis": oamenii pot "adopta" părți din planeta Pământ!  
În zilele noastre "ZPP" a ajuns să fie cea mai respectată sărbătoare de pe planetă (dintre cele laice); la ea participă mai mult de 1 miliard de oameni anual, pentru a schimba mentalitatea și comportamentul uman, dar și de a determina îmbunătățirea Legislației la nivel național și local.  
Este evident că lupta pașnică, pentru un mediu natural cât mai curat, deci ambiant, a crescut exponențial, având o bază mare, dar și legat de faptul că schimbările meteo-climatice devin de la o zi la alta, de neamânat!  
În fiecare an, activitățile organizate cu ocazia "ZPP", sunt adaptate popoarelor și zonelor unde se desfășoară. S-a creat deja o tradiție, ca la finele Ediției să se lanseze o temă; anul acesta (2021), tema este: "Restaurează-ți Pământul"!  
Desigur că s-au făcut progrese majore începând cu anul 1970 în domeniul poluării: reducerea noxelor la gazele emanate de autovehicule, montarea de filtre în fabrici la furnale, la cuvele de electroliză, la stațiile de epurare a apelor uzate.   
Totuși, SUA au rămas în urmă la aceste capitole față de alte Țări, care s-au preocupat și se preocupă de calitatea mediului (și) prin reducerea gradului de poluare al planetei Pământ.  
Aniversăm 51 de ani de când umanitatea sărbătorește această zi printr-o multitudine de activități specifice și speciale. Aceste manifestări trebuie să se desfășoare nu doar în "ZPP", ci zilnic pentru a proteja planeta Pământ. Planeta Pământ ne-a fost dăruită să ne fie de folos, dacă nu putem s-o iubim, măcar să nu o murdărim!  
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic"(de la Slatina) & "Cozia și Oltul"(de la Călimănești) & "Valea Lotrului"(de la Brezoi). 
Referinţă Bibliografică:
Ziua Planetei Pământ / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3771, Anul XI, 28 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!