CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Internațională a Romilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru a demonta din start orice gând de rasism, trebuie să ne reamintim că în "Cartea cărților"(Biblia, sau cartea "de funcționare" a omenirii pe planeta Pământ), Învățătorul Desăvârșit, DOMNUL IISUS, a spus-sintetizând în parafrază-că la DUMNEZEU, oamenii nu sunt evaluați după pigment, ci după comportament!  
În anul 1971, la Chesfield, lângă Londra, între 7-12 Aprilie, a avut loc în premieră, cea mai mare întâlnire internațională a celor mai reprezentativi romi, considerată ca primul Congres al romilor din întreaga lume. Atunci a fost lansată propunerea să fie sărbătorită "Ziua Internațională a Romilor" ("ZIR"), cu obiectivul declarat de a face mai vizibilă cultura romani și de a conștientiza lumea în legătură cu problemele cu care se confruntă romii.  
Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spițe ("chakra"), Imnul Internațional al Romilor ("Gelem, gelem") și Steagul Internațional al Romilor. Acesta este împărțit, în plan orizontal, în 2 părți: cea de jos, verde, simbolizează câmpiile verzi; cea de sus, albastră, simbol al cerului senin. În mijlocul Steagului, este o roată, simbol al destinului și al vieții de nomazi, în raport cu locul de origine, India.  
De la primul Congres din 1971, au fost organizate multe Congrese ale romilor, cu o totală transparență a dezideratelor: standardizarea limbii romani, inițiative legislative care să le confere moral, logic și legic, compensații în urma unor greutăți, privațiuni, suferințe din cel de-al Doilea Război Mondial, deportări, arestări, marginalizări, confiscări de bunuri materiale, dar și pentru amendamente în Sisteme Educaționale, drepturi civile ale romilor, dar și păstrarea culturii și limbii romani.  
"ZIR", a fost decretată în anul 1990, la Serock (Polonia), în cadrul celui de-al lV-lea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU) și în onoarea primului Congres. "ZIR" este marcată de Comunitățile Internaționale pentru a contribui la recunoașterea Culturii, Istoriei și drepturilor a milioane de romi de pe toată planeta Pămănt, dar și pentru ca lumea, în general și Organizațiile, Instituțiile Intrtnaționale, în special, să nu piardă din vedere discriminările cu care se confruntă unele comunități de romi din lume, dar mai ales de pe continentul nostru, Europa.  
Cum am mai spus, "ZIR", a fost marcată în Europa, ca și în Țara noastră. În Europa s-a constatat că mare parte din cele10-12 milioane de romi se confruntă cu o stare de pauperitate și de marginalizare, chiar de excludere.  
Reacția de antițiganism, e încă destul de răspândită și accentuează greutățile lor economice și sociale. Inechitățile se perpetuează, chiar dacă s-au făcut eforturi la nivel Internațional, European, Național și local, pentru a stopa prejudecățile rasiste și/sau discriminatorii. În anul trecut (2020), au fost reacții "vocale" cu scopul abscons de a pune într-o lumină neclară drepturile omului în comunitatea romă, dar și accesul romilor la serviciilor publice esențiale, uneori la ajutoarele în alimente, sau cele sociale, lunar, în bani.   
Toate mai sus punctate, uneori sunt puse într-un echilibru precar și din pricina unor politicieni care acuză romii de răspânfirea virusului Cocid19.  
Discursurile antițiganism-în mediul on line-uneori se inflamează supărător de mult, deoarece instigă la ură, chiar dacă în plan Internațional, Continental și Național, se întreprind toate eforturile legale pentru a le stopa. În societatea noastră, încă se preiau clișee, stereotipuri, de regulă neverificate.  
Consiliul Europei a inițiat un nou Plan Strategic, pentru incluziunea romilor și călătorilor, cu desfășurare între 2020-2025. Și viitoarea strategie a UE pentru romi, începând cu 2020, are printre obiective aceste deziderate, cu accent pe apărararea democrației, egalitate și coeziune la nivel de indivizi, comunități, societăți, UE.  
Tot la 8 Aprilie, se marchează "Sărbătoarea Etniei Romilor din România" , cf.Legii 66/2006. Aceasta stipulează implicarea Administrației Publice Centrale și Locale; activitățile socio-culturale, manifestări publice. De asemenea, Legea prevede ca SRTv și SRD, în programele destinate minorităților naționale, să difuzeze manifestările organizate pentru "ZIR"!  
Dragi cititori, vă invit să acordăm respectul nostru, oricui merită, oriunde și oricând!  
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic"(de la Slatina) & "Cozia și Oltul"(de la Călimănești) & "Valea Lotrului"(de la Brezoi). 
Referinţă Bibliografică:
Ziua Internațională a Romilor / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3758, Anul XI, 15 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!