CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Internațională Pentru Eliminarea Discriminării Rasiale
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În anul 1966, Adunarea Generală a ONU, a cerut Comunității Internaționale să depună toate eforturile necesare, pentru eradicarea discriminării rasiale, indiferent de formele ei de manifestare. Tot atunci, a proclamat ziua de 21 Martie drept "Ziua Internațională Pentru Eradicarea Discriminării Rasiale" ("ZIPEDR").  
"ZIPEDR", a fost marcată și pentru că la 21 Martie 1960, la Sharpeville (Africa de Sud), Poliția folosind armele de foc, cu muniție de război, a ucis 69 de oameni care demonstrau pașnic împtriva Legilor Apartheidului. Începând din acea zi, nu doar în Africa de Sud, dar și în alte State, a fost eliminat Sistemul de Apartheid. Mai mult decât atât, a fost gândit și instituit "Cadrul Internațional pentru Combaterea Rasismului", având ca fundament "Convenția Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale."  
Chiar dacă ONU, consideră Convenția aproape de asumarea și validarea Universală, e regretabil că în Mileniul 3, mai sunt persoane, comunități, chiar societăți, care sunt stigmatizate din pricina rasismului, care implicit induc nedreptăți și alte dezechilibre.  
Adunarea Generală a ONU, reînnoiește cele statuate deja: toți oamenii trebuie să fie egali și liberi în drepturi și demnitate, pentru a putea contribui constructiv la dezvoltarea și bună-starea societății lor.  
Intr-o altă Rezoluție a ONU, referitoare la eliminarea rasismului, se înfierează falsitatea științifică a oricărei doctrine de superioritate rasială. Aceasta e condamnată moral, inechitabilă social, dar și generatoare de pericole... La fel trebuie respinsă orice teorie care susține "rasele deosebite".  
Încă de la înființare, ONU și-a manifestat îngrijorarea față de această problematică inumană din începuturi. Interzicerea discriminării rasiale a fost consacrată în toate componentele din instrumentele de bază ale drepturilor omului. În același timp, Statele componente au obligația de a lupta pentru eradicarea discriminării atât în zona publică, dar și în cea privată.  
Măsurile speciale întreprinse pentru eliminarea condițiilor favorizante sau detonatoare a discriminării rasiale, derivă și din principiul egalității.  
Tot Adunarea Generală a ONU, dar în 1979, a decis ca în toate cele 193 de State să fie organizată "Săptămâna de Solidaritate cu Popoarele care Luptă Împotriva Rasismului și Discriminării Rasiale", începând cu ziua de 21 Martie.  
În acelasi timp, campania ONU "#Lupta Împotriva Rasismului" ("#Fight Racism"), are pe ordinea de zi încurajarea unei Culturi globale a egalității, toleranței și antidiscriminare. Pentru aceasta, a lansat un apel la nivel planetar ca oamenii să lupte pașnic împotriva oricărei atitudini de intoleranță, sau prejudecăți rasiale.   
Pe "https://www.un.org", găsim un Comunicat al ONU, că odată cu marșurile "Black Lives Matter" ("Viața Neagră Contează"), din anul 2020, tinerii și-au arătat clar sprijinul: s-au unit pe străzi (majoritari fiind adolescenții) și au protestat împtriva oricărei nedreptăți rasiale. Cea mai mare mobilizare, au realizat-o pe rețelele de socializare, chemându-și colegii și prietenii să nu tacă, ci să susțină drepturi egale pentru toți.  
Ținând cont de contextul pandemiei cu COVID19, care a determinat multe Țări să restricționeze adunările publice, activismul acestor tineri a fost magistral!  
În paralel cu răspândirea pandemiei COVID19, la începutul anului 2020, din nefericire, dar și din păcate, s-a stârnit (sau a fost stârnită?), o pandemie de frică, ură și violență care vizează unele etnii, naționalități și Confesiuni Religioase.  
ONU consideră că au ieșit în evidență inegalitățile frapante, deseori cu sorginte în rasism, care au expus și supus minoritățile unui risc mult mai mare de infecții, chiar de deces...În aceste medii minoritare , COVID19, i-a afectat și pe tineri...  
Sunt zone în lume, în care semeni de-ai noștri resimt o creștere a discriminării rasiale în paralel cu sincopele din Educație, angajările în muncă mult diminuate, dar și limitarea participării la viața publică, factori restrictivi care le ecranează abilitarea în plan individual și mai ales social.  
În anul 2001, la Durban (Africa de Sud), a avut loc "Conferința Mondială Împotriva Rasismului", unde a fost realizat cel mai complet și riguros Program pentru combaterea rasismului, a xenofobiei și a intoleranței.  
În anul 2009, "Conferința de examinare" de la Durban, a analizat progresele la nivel planetar contra rasismului, dar s-au relevat și reținut și dezideratele rămase-încă-nerezolvate...S-a obținut o reînnoire a "Angajamentului Internațional față de Agenda Antirasism". Pentru a fixa cea de-a X-a Aniversare, a fost adoptată "Declarația și Programul de Acțiune de la Durban".  
În septembrie 2011, Adunarea Generală a ONU, a organizat la New York, o întâlnire la nivel înalt, unde Liderii Mondiali au adoptat o Declarație Politică în care proclamă hotărârea fermă de a pune pe Agenda de lucru a tuturor Statelor membre, ca prioritatea nr.1, "Lupta Împotriva Rasismului, a Discriminării Rasiale, a Xenofobiei și a Intoleranței Asociate".  
La 23 Decembrie, 2013, Adunarea Generală a ONU, a proclamat "Deceniul Internațional pentru Oamenii de Origine Africană"(între 1 Ianuarie 2015 și 31 Decembrie, 2024).  
În 2020, "ZIPEDR" și-a focalizat atenția și activitățile pe examinarea și evaluarea întreprinsă de "Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva", în cadrul celei de-a 43-a Sesiune, la jumătatea perioadei "Deceniului Internațional pentru Oamenii de Origine Africană".  
La noi în România, n-au fost semnalate abateri evidente de la cerințele ONU în problematica descrisă mai sus, dar ar fi bine să veghem! Prevenirea, e și ea o fiică a înțelepciunii!  
Am fost creați egali în șanse, suntem și vom fi evaluați, NU după pigment, ci după COMPORTAMENT!  
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic: (de la Slatina) & "Cozia și Oltul"(de la Călimănești) & "Valea Lotrului"(de la Brezoi). 
Referinţă Bibliografică:
Ziua Internațională Pentru Eliminarea Discriminării Rasiale / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3737, Anul XI, 25 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!