CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Internațională a Pădurilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În ziua de 21 Decembrie, 2012, Adunarea Generală a ONU, a adoptat o Rezoluție prin care a decretat că începând din 2013, ziua de 21 Martie, să fie o zi aniversară dedicată pădurilor sub titulatura de "Ziua Internațională a Pădurilor" ("ZIPd."). Această inițiativă, a fost demarată cu intenția declarată de a ridica gradul de conștientizare în legătură cu administrarea, conservarea, dar și dezvoltarea durabilă pe termen lung și foarte lung, a pădurilor de orice tip, în folosul generațiilor actuale, dar și al celor viitoare.  
Cf.siteului "apepaduri.gov.ro", ONU, a invitat cele 193 de State membre, să inițieze orice acțiuni/activități pașnice în vederea reconstituirii pădurilor de orice tipologie și din orice zonă topo-climatică, prin proiectarea și organizarea de campanii pentru plantarea arborilor.  
Forumul ONU pentru păduri (UNF), a fost abilitat de către Adunarea Generală a ONU, să faciliteze marcarea "ZIPd.", în colaborare cu ONU, în general, apoi în mod special, aplicat, cu organismele sale: UNF, FAO, cu Guvernele, cu Organizațiile Internaționale și Regionale, precum și cu toate părțile interesate, inclusiv Societățile civile.  
Sărbătorirea acestei zile, este fundamentată pe succesele notabile înregistrate în anul 2011-"Anul Internațional al Pădurilor" Activitățile desfășurate pentru a sărbători "ZIPd.", nu s-au rezumat și nu trebuie să se rezume doar la "Comunicări științifice", "Mese rotunde", dar și la activități practice în teren ("la firul ierbii"), pentru plantări de copaci, precum și evenimente de genul: "Expoziții de Artă", vizionări de filme, vizualizări foto, diferite reuniuni care au teme ce vizează problematica pădurilor de azi și mai ales de mâine.  
Din nefericire, chiar din păcate, omenirea n-a conștientizat (și implicit n-a problematizat), rolul pădurilor din perspectivă științifică, cu argumente de rigoare, dar necesare, decât în sec.XlX...destul de târziu..."Trezirea", a fost declanșată de metamorfozele economice și sociale, care au dinamitat și dinamizat exploatarea și apoi prelucrarea lemnului.  
Este aproape un paradox faptul că pădurile fac față-încă-schimbărilor climatice și altor amenințări, DATORITĂ biodiversității genetice; biodiversitatea este amenințată dramatic din cauza defrișărilor abuzive, a degradării nu doar a pădurilor și a versanților, dar și a solului expux și supus eroziunii și lipsit de amendamente. Siteul "fao.org.", lansează și el un semnal de avertizare: refacerea pădurilor, este esențială pentru locuitorii planetei Pământ. Ele "adăpostesc" 50% din speciile de animale terestre, plante și insecte. Acestea, au un rol foarte important în restabilirea echilibrului climatic, a proporțiilor de oxigen și de dioxid de carbon, precum și a umidității din aer.  
Deși pădurile ne aduc mari servicii în plan social, economic, de sănătate, ecologic, este de neînțeles că se continuă distrugerea unei mari părți a pădurilor; ele sunt mai mult decât necesare, nu doar pentru a trăi, dar uneori, în unele zone, chiar pentru a supraviețui...La nivel planetar, pădurile sunt defrișate într-un ritm draconic...  
În Europa, UE acționează prin Organismele sale specializate pentru protejarea pădurilor, dar și pentru plantări și replantări de puieți. Argumentele nu-și au originea doar în cele bioclimatice, dar au în vedere și producerea de biomasă, importanța socială, Culturală, activitățile urbane distractive, sănătatea oamenilor, Patrimoniul Cultural.  
În România, pădurile-încă-reprezintă 27,5%, din suprafața Țării; media europeană este de 32%. Tot în Țara noastră, există o mare suprafață de păduri virgine, cf.siteului "apepaduri.gov.ro" Tot de acolo aflăm că Regia Națională a Pădurilor "Romsilva" a regenerat peste 540.000.de ha.în fondul forestier de Stat, în ultimii 26 de ani.  
Nu în ultimul rând, amintim cu bucurie, că în Jud.Olt, un coleg de-al nostru, membru UZPR, Gen.dr.Vasile Fulga, de ani de zile luptă-de cele mai multe ori singur- cu fel de fel de grupuri infracționale, care au jefuit pădurea Topana (Arie protejată) mai ales arbori seculari, monumente ale naturii, dar și pierderea unor specii de păsări și animale din acel areal, care fie au murit, fie au migrat în alte zone. Dureros este faptul că Instituțiile Statului care ar fi trebuit să vegheze, să prevină, iar in ultimă instanță să-i oprească, să-i rețină și să-i trimită în Justitie pe distrugători, nu doar că au stat în expectativă, dar uneori i-au ajutat pe infractori!   
A făcut-o dl.General, deliberat și necondiționat, pe timpul și pe cheltuiala sa. Prin cărțile pe care le-a scris, a trezit conștiințe, au venit alături de dânsul Personalități și Instituții implicate în acest domeniu. Datorită unor asemenea oameni, pădurile României vor (mai) inspira dioxid de carbon și vor expira oxigen, pentru oameni! Chiar și pentru răufăcătorii pădurilor...  
Acestor apărători fără simbrie, ai pădurilor ("Plămânii Naturii"), trebuie să le mulțumim zilnic, dar în special de "Ziua Internațională a Pădurii"! Tuturor: "La mulți ani"!  
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic" (de la Slatina) & "Cozia și Oltul" (de la Călimănești) & "Valea Lotrului" (de la Brezoi). 
Referinţă Bibliografică:
Ziua Internațională a Pădurilor / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3736, Anul XI, 24 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!