CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Internațională a Poeziei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În anul 1999, UNESCO a declarat ziua de 21 Martie drept "Ziua Internațională a Poeziei" ("ZIP"), ca o recunoaștere a contribuției de excepție adusă de Poeți, Scriitori, Literați, Gazetari, știuți sau neștiuți, Culturii și spiritualității Universale. Totodată, prin marcarea acestei zile, se urmărește-transparent și constructiv-promovarea Poeziei.  
  
"Ziua Internațională a Poeziei", are ca obiectiv, nu doar promovarea creației poetice, ci și susținerea ei, realizarea unui dialog inter-activ între Poezie și celelalte genuri ale creației, precum și editarea și promovarea Poeziei, ca una dintre Arte, cu deschidere spre oameni, în beneficiul lor spiritual.  
  
"ZIP", constituie totodată o bună ocazie pentru a aduce un binemeritat Omagiu, celor care prin cuvinte ca niște mărgăritare, așezate cu bun rost în versuri, au contribuit salutar la propășirea Culturii și spiritualității Universale.  
  
Încă din cele mai vechi timpuri, Poezia a arătat clar că omul, indiferent pe ce meridian sau paralelă a Globului Pământesc se află, chiar dacă el în sine e diferit în raport cu ceilalți, are trăirile sale, dar și întrebările sale existențiale, precum au și cei mai mulți dintre semenii săi...  
  
"ZIP", cum am mai spus, oferă oportunitatea de a reafirma creația poetică drept o formă sinceră și elevată de exprimare a gândurilor de sorginte culturală, trăite, retrăite, acumulate și reflectate nouă cititorilor, în plan superior, versificat.  
  
În Țara noastră, primele acțiuni organizate în cinstea "ZIP", au avut loc la Fundația Culturală "Orient Latin" și la Asociația Culturală "ADSUM". Începând din 2005 (prima) și din 2008 (a doua), au organizat spectacole pentru a scoate în prim-plan acest eveniment. Pentru început, ADSUM a susținut spectacole la Palatul Șuțu, apoi la Biblioteca Națională a României și Palatul Național al Copiilor.  
  
Începând cu 2009, ideea de a organiza spectacole Omagiale pentru "ZIP", a migrat (nota bene!), spre mai multe Asociații Culturale, Ligi, Societăți ale Scriitorilor din România.  
  
E bine să se știe că asemenea activități, se organizează nu doar în Instituțiile Culturale din Capitala României, ci și în multe orașe din Țară; în ziua de 21 Martie, se organizează diverse evenimente Culturale. Au loc activități în care sunt prezentați (pe lângă Poeții bine-cunoscuți) și cei locali sau care s-au lansat de curând.  
  
"Nu știu alții cum sunt...", dar Filiala Olt a UZPR, a organizat-în Parteneriat cu Liceul Tehnologic Izvoarele (Director, Prof.Eugenia-Ionela Mateșică, membru UZPR-Olt)-asemenea prezentări în spațiul rural; dânsa a "zidit" de peste 1an o "pepinieră" de mici (deocamdată, ca vârstă) Jurnaliști, Poeți, Scriitori și Pictori: "Rădăcini Jurnalistice și Literar-artistice". Acolo totul funcționează ca o Orchestră Simfonică: după o "partitură" cu instrumente bine acordate, colega noastră este "Dirijorul"..."diapazonul" care dă tonul, obiectivul, este unul singur, pe lângă copiii-elevi-condeieri, e o echipă de Profesori/Mentori/"Antrenori", care nu se văd, dar îi simțim/intuim!  
  
Nu trebuie să trecem sub tăcere, faptul că-în unele locuri din lume-unii Poeți sunt cenzurați, alții amenințați, sau terorizați psihic sau chiar fizic, alții arestați...  
  
Tot în cadrul manifestărilor "ZIP", oamenii de Cultură și-au asumat rolul de trezire spirituală, spre o revenire la tradițiile orale, la reluarea recitalurilor de Poezie, pentru a stabili un pod spiritual între Pământ și celelalte Arte: Muzica, Teatrul, Coregrafia, Pictura! Volens nolens, mergem către cele spuse de Delacroix: "Nu există nicio altă Artă, fără Poezie"!  
  
Există opinia, că mulți au talent, o parte dintre ei scriu, dar puțini dintre ei au curajul să recunoască asta...uneori, nici nu se mai exprimă, nu mai scriu...Oare, chiar este atât de jenant, să arăți semenilor că ai primit-de undeva-talentul poetic?  
  
Dar, mulțumiri Proniei Divine, că mai există oameni talentați și pasionați de această Artă, care scriu pentru noi cititorii, mobilându-ne spiritele, bucurându-ne sufletele, încălzindu-ne inimile, într-un plan superior, "înnobilându-ne"!  
  
Vă mulțumim, dragi Poeți și tuturor celor care scrieți, iar în scrierile dumneavoastră lăsați să cadă și o picătură din Poezia sufletului dumneavoastră!  
  
Dar, măcar azi, de "ZIP", să mulțumim oricărui om, deoarece, așa cum a scris Aurel Felea: "Că nu e om să nu fi scris o Poezie, măcar o dată, doar o dată-n viața lui/Când a iubit, a luat un petic de hârtie și-a așternut pe el tot focul dorului."  
  
 
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic"(de la Slatina) & "Mirajul Oltului"(de la Călimănești) & "Valea Lotrului"(de la Brezoi).  
  
Referinţă Bibliografică:
Ziua Internațională a Poeziei / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3734, Anul XI, 22 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!