CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Mondială a Somnului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
"Asociația Mondială a Medicinei Somnului", a avut inițiativa ca ziua de vineri dinaintea Echinocțiului de primăvară, să fie marcată ca "Ziua Mondială a Somnului"("World Sleep Day"), pentru a trage un semnal de alarmă în conștientizarea că există tulburări ale somnului, iar un somn sănătos, este important din multe considerente, deci este de dorit!  
  
Tulburările de somn, au influențe negative asupra sănătății, dar și a calității vieții, pentru aproximativ jumătate din populația planetei, mai exact 45%. Numărul tulburărilor de somn, tinde spre 100, dar partea bună, e că cele mai multe, sunt tratabile.  
  
Publicul a fost informat (și) prin Presa de sorginte medicală din întreaga lume, despre eforturile întreprinse de a găsi metodele profilactice, pentru a gestiona eficient tulburările de somn. Aceasta, cu scopul de a reduce influența acestora, precum și a afecțiunilor asociate: hipertensiune, boli mentale, cancer, diabet, obezitate.  
  
Dat fiind faptul că există o zicală-îndemn, cu nuanțe optimiste că: "Fiecare bolnav, poate deveni propriul său Medic"! (evident, între niște limite și la un nivel primar scăzut...), vă invit să fim un pic mai atenți, să citim și să trăim:  
  
1). Ziua somnului de-a lungul timpului;  
  
2). Ce înseamnă un somn bun?  
  
3). Ceasul biologic;  
  
4). Igiena somnului;  
  
5). Să ne bucurăm de lumea somnului!  
  
Să avem mereu mintea trează, iar când trebuie să dormim, să avem un somn odihnitor, dar și reconfortant!  
  
 
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic" (de la Slatina) & "Mirajul Oltului" (de la Călimănești) & "Valea Lotrului" (de la Brezoi).  
  
 
  
"Ziua Mondială a Sănătății Orale"  
  
 
  
Este incontestabil că Medicina a făcut pași uriași, mai ales de când Medici, Cercetători, împreună cu Biolologi, Chimiști, Bio-Chimiști, și-au dat mâna cu Ingineri și Fizicieni din Cercetare.  
  
Stomatologia, o ramură importantă a Medicinei, a realizat și ea progrese remarcabile! Însă la nivel planetar, rămân încă multe probleme de sănătate orală nerezolvate, chiar în comunități din Țările dezvoltate; dar acestea sunt mult mai numeroase în Țările în curs de dezvoltare, iar în cele subdezvoltate, situația e chiar alarmantă...  
  
Până și Directorul-General din OMS, Dr.Margaret Chan, a declarat public că sănătatea orală, este încă un domeniu neglijat al sănătății pe plan internațional.  
  
Chiar în Țările industrializate, constituie o mare problemă de sănătate orală, care afectează între 60-90%, populația școlară; în zona adulților, creșterea e de luat în seamă în America Latină și în Asia. Paradoxal, cele mai multe Țări din Africa, nu par a fi prea afectate.  
  
Desigur, se știe bine, că o "banală carie" (oare?), neluată în seamă și netratată în timp util, poate constitui puctul de start al unor probleme grave de Sănătate umană.  
  
"Ziua Mondială a Sănătății Orale" a fost celebrată-cu oscilații-la mai multe date...  
  
Din considerente practice, strâns legate de gradele de libertate în domeniul organizării și planificării campaniilor, "Federația Internațională Dentară", a modificat data la care se va sărbători "Ziua Mondială a Sănătății Orale": din 2014 și în prezent, 20 Martie!  
  
Dar până să apelăm la Medicul Stomatolog, să apelăm la noi pentru o igienă orală, totală! Chiar și la vorbe!  
  
 
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic" (de la Slatina) & "Mirajul Oltului" ('de la Călimănești) & "Valea Lotrului" (de la Brezoi).  
  
Referinţă Bibliografică:
Ziua Mondială a Somnului / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3733, Anul XI, 21 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!