CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Spiritual >  

3 Martie, Ziua Mondială a Scriitorilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În fiecare an la 3 martie, ne îndreptăm gândurile cu multă recunoștință spre Scriitorii știuți, sau neștiuți, spre cei care au trecut Dincolo, dar și spre cei care vin (unii chiar copii), dar care prin talentul transpus în pagini își anunță sosirea și integrarea printre Scriitori, așa cum se întâmplă cu mugurii! Inspirat a fost Scr.-Prof.Filolog Daniel Guran de la Balș, când a ctitorit Revista școlară "Muguri de Speranță"! Desigur, i-a avut în vedere pe debutanții copii, dar s-a gândit și la colegii Dascăli-debutanți!  
Dar să apelăm un pic la Istorie...În 1921, în Capitala Regatului Unit..., Londra, a fost înființat "Clubul Internațional PEN" ( P=Poet. E=Essayist. N=Novelist.), care cuprindea cum arată și acronimul: poeți, eseiști, romancieri, Scriitori care acoperă toate formele literare, dar și Istorici și Jurnaliști.  
Ideea constituirii Clubului, a avut-o Scriitoarea din Regatul Unit, Catherine Amy Dawson Scot, împreună cu primul Președinte al scestei Organizații, John Galswarthy.  
Clubul, "a înflorit" și "a crescut", devenind "Asociația Mondială a Scriitorilor și Jurnaliștilor". Pe lângă ideile-suport ale înființării, trebuie reținut că această "construcție spirituală", este printre cele mai vechi Organizații care s-au ridicat în mod manifest în apărarea drepturilor omului și a acestei nobile profesiuni de credință, la nivel mondial.  
În multe Țări, au fost înființate Centre PEN, care s-au atașat atât la nivel de Organizații, cât și la nivel individual. Trebuie să trecem în revistă măcar câteva nume care au făcut Istorie, la acest capitol: H.G.Wells, Ghomas Hardy, W.B.Yeats, Arthur Schnitzler, Gherhardt Hauptmann, Maurice Maetherlink, Knut Hamsun, Romain Rllland, Anatole France, Benedetto Croce, Dîmitri Merejkovski, Selma Lagerlöff, Thomas Mann, Vicente Blasco Ibanez, Rabindranath Tagore, Robert Frost.(cf."www.penromania.ro").  
La noi în Țară, "Clubul Român PEN", a fost înființat în anul 1923; între inițiatori, a fost și Liviu Rebreanu (cf. "penromania.ro"). Din scurgerea cu mare folos a timpului, dintre mulți membri cu mare rezonanță, transformată până la noi în ecou, amintim: Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pilat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu.  
Se subînțelge că în perioada comunistă, existența acestui Club, a fost interzisă...dar Scriitorii, tot au mai comunicat între ei, în "mod subteran".  
După Revoluția din 1989, în unele Instituții de Cultură, s-au produs (mai mult sau mai puțin), "revoluții" spirituale, pașnice...chiar dacă în cadrul unor dezbateri mai sar și scântei, acestea trebuie să rămână în perimetrul luptei de idei și să conducă spre progres!  
În ziua de 11 Septembrie 1990, în cadrul unei Ședințe extraordinare, a fost reînființat "Centrul PEN Român". Atunci, mulți Scriitori români, au fost înscriși, în baza unei Declarații personale, în care și-au exprimat acordul în legătură cu prevederile înscrise în "Carta PEN", care sunt în vigoare din 1921.(cf. "www.penromania.ro").  
De reținut faptul că PEN, există și funcționează în peste 130 de Țări (cf. "www.panorama.am"). Cum am mai spus, PEN, face parte din cele mai vechi Organizații, care luptă-evident, pașnic-pentru libertatea de expresie și pentru o bună evoluție a lumii Culturale.  
La noi în Județul Olt, după cum am aflat (și poate afla oricine dorește), din cartea "Omagii Scriitorilor Slătineni"(Editura Hoffman, 2019), Scriitorii născuți aici, sau legați spiritual de această urbe, ne sunt amintiți de Poetul Paulian Buicescu (membru UZPR & LSR-Olt), în cartea pomenită: "Chiar dacă îi avem în documente, și-n Biblioteci, să-i avem mai ales în conștiințe și în inimi": Barbu-Paris Mămuleanu, Constantin Disescu, Dumitru Caracostea, Ion Minulescu, Alexandru Busuioceanu, Pan M.Vizirescu, Eugen Ionescu, Alice Botez, Venera Antonescu, Nicolae Fulga, Ion Georgescu, Caius-Traian Dragomir, Paul Dogaru, Corneliu-Vadim Tudor, Paul Matiu, George Vaiman, Constantin Stanciu, Ioan Smedescu, Gheorghe Nicolăescu, Geo Pițulescu, Dumitru Sîrghie, Elena Sîrghie, Nicolae Zărnescu, Constantin Voinescu, Laurențiu Guțică-Florescu, George Smarandache, Valeru Ciurea, Silviu-Viorel Păcală, Marian Malciu, Nicolaie Dincă, Marinela Preoteasa, Coca-Ecaterina Soare, Adriana-Neacșu , Florina Dinu, Georgeta Giurea, Nicolae Gonț-Topor, Margareta-Mariana Saimac, Ion Saimac, Costel Ștefănescu, Elena Tănase, Radu-Viorel Ispas, Mihai Petrescu, Ion Anuța (Stanca), Eugenia-Ionela Mateșică, Valerica Predescu, Corneliu Colpacci, Teodora Ștefu, Raluca-Ruxandra Coman, Margarrta Chirițoiu, Vasile Ciucan, Vasile Fulga, Constantina Ionescu, Marin Beșcucă, Ioana-Mihaela Luță, Ion Nicolae-Gelu,, Luminița-Ionela Secu, Florentina Manicea-Anghel, Tănțica Dobrița, Adrian-Florin Deaconu, Marian Floricel, Ștefan Melinte, Alexandru Fifoiu, Gtigore Călin, Florrntina Savu-Tunaru, Anca Ioniță-Popescu, Diana-Iuliana Spînu, Paulian Buicescu, Maricela-Paraschiva Buicescu, Smaranda Drușa-Anghel, Rotaru-Pețanca Ioana-Anița, Ștefania Marineanu, Daniela Ionescu, Lusiana Drăgușin, Elena Manda, Ilie Bîzoi, Florentina-Mirela-Ștefan, Violeta Scrociob, Tiberiu Zamfir, Ion Nălbitoru, Cristina Nălbitoru, Mirela Costsche, Florin Cîciu, Irina Constantinescu, Elena-Alexandra Costea, Paul Nicoară, George Tulea, Rodica-Felicia Matei, Elena Buțu, Vivi-Viorel Pintea, Irina-Maria Tabacu, Ioan-Bucur Bogdan, Cristian Bughea, Nicolae Ciorei, Florin-Mirel Cîrjan, Niculina Merceanu, Ion Boștină-Mielcioiu, Marin-Marian Popescu, Filon Sin, Luciana Vlad, Floriana Tîlvănoiu și Ion Tîlvănoiu.  
 
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Olt.  
Referinţă Bibliografică:
3 Martie, Ziua Mondială a Scriitorilor / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3716, Anul XI, 04 martie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!