CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Versuri > Spiritual >  

Ziua Internațională a demonstrațiilor pentru Pace
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Multă vreme, ca și mulți semeni ai mei, am crezut că acest minunat cuvânt Pace, înseamnă doar lipsa războiului. Dar nu este deloc așa: trebuie să veghem cu grijă, dar să și luptăm pașnic pentru diminuarea până la dispariție, a oricărei stări conflictuale, dacă vreți chiar în perimetrul luptei "de supunere a naturii"; mai sunt oameni care sunt convinși că natura este inertă, că "nu reacționează"...dar nu este deloc așa! Nu doar regnurile vegetal și animal, dar și cel mineral, nu are o răbdare infinită...iar când nu mai pot, răbufnesc, chiar se răzbună...  
În această zonă, a a luptei pentru Pace, au avut loc demersuri, activități minunate, mai ales cele inițiate de Greenpeace, ca să dau un singur exemplu...În Țara noastră, există-nota bene!-Institutul Român pentru Pace (PATRIR), sau mai detaliat: Institutul Român pentru Acțiune, Instruire și Cercetare în domeniul Păcii (PATRIR).   
La Cluj-Napoca, s-a format un puternic nucleu care gândește, analizează, proiectează și realizează acțiuni cu această tematică: Elevi liceeni, Studenți, Profesori, ONG-uri, dar și Organizații Guvernamentale, Prefectura, sau Consiliul Județean și Primăria, prin compartimentele abilitate. Au avut și au inițiative, abordări diverse, concepte și instrumente utile consacrate sau "inventate", pentru dezvoltarea comunitară dar și durabilă a unor localități și zone, din perspectiva păcii, pe toate componentele ei, dar în special pacea socială și pacea cu natura. Militanții pentru Pace de la Cluj-Napoca, împreună cu aderenții din alte zone ale Țării, s-au implicat în Studii Europene, Mediu, Ecologie, Politologie, Programe de Educație pentru Pace ș.a. Ei militează pentru promovarea și implementarea Educației pentru Pace, ca o componentă a Educației formale și nonformale în România. S-a pus și se pune accent pe instruirea continuă a Formatorilor pentru a realiza rețele de colaboratori, dar și pe desfășurarea unor acțiuni/activități specifice.   
Remarcabilă, este campania "Salvați Roșia Montana"(și Carna!), parte integrantă a Proiectului European, desfășurat în 3 Țări: Italia (Abrozzo), Grecia (Zakynthos) și România (Roșia Montana). Rigurozitatea cu care vizitează unele zone/areale geografice înaintea unor intervenții antropice alterante, trebuie cel puțin remarcată și de guvernanții locali și naționali.  
Organizațiile care își conjugă eforturile pentru acest superb deziderat-Pacea-au în vedere și Patrimoniul Cultural și ambiental al Europei. Au inițiat mese rotunde și Tabere de Vară, în care au dezbătut probleme legate de Mediu și Ecologie, dar și pentru a cunoaște în primul rând Țara noastră, apoi Europa, dar și zonele și contextele Culturale.  
Pe lângă Greenpeace, pe care am pomenit-o, au mai participat Organizațiile: Asociația Potaissa din Turda, Asociația Turistor din Iași, Clubul de Cicloturism Napoca din Cluj-Napoca și Organizația Națională Cercetașii României (prin Centrul local Cluj-Napoca).  
Acest subiect și implicit acest articol, nu poate fi catalogat ca încheiat...e nevoie de o luptă-se subînțelege: pașnică-susținută, în timp și spațiu pentru Pace, prin creearea condițiilor de non-violență, apoi de toleranță și (de ce nu?), de iubire, care anulează din fașă orice gând rău sau spre dezechilibru.  
Evident, modelul de Pace nealterabilă și indestructibilă, e cel promovat de Învățătorul Desăvârșit IISUS!  
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Fil.Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic"(de la Slatina) & "Mirajul Oltului" & "Cozia Literar-artistică"(de la Călimănești) & "Valea Lotrului"(de la Brezoi). 
Referinţă Bibliografică:
Ziua Internațională a demonstrațiilor pentru Pace / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3700, Anul XI, 16 februarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!