CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Versuri > Spiritual >  

Să purtăm o vie recunoștință eroilor-țărani, care la 14.Ianuarie, 1961, s-au răsculat împotriva colectivizării forțate a agriculturii
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Câțiva ani la rând, am dat cinstire acestor eroi, la Monumentul ridicat în memoria lor, în fața Primăriei din Izvoarele, împreună cu autoritățile locale: Primăria, Poliția, Liceul Tehnologic (prin elevi, Profesori și dna.Directoare), Parhoiile locale prin Preoți, mulți săteni urmași ai acelor țărani răsculați...
În acest an, din pricina pandemiei, suntem determinați să desfășurăm activitățile ON LINE. Creatorul și Proniatorul nostru, ne-a dat f.multe resurse de hrană, dar și libertatea de a alege, sau de a ne asocia; dar unirea cea silită, pe bază de ură, bătăi, schingiuiri, nu duce la nimic bun, nici pe moment, nici peste timp, uneori peste generații. Desigur, primele pământuri, au fost dăruite de DUMNEZEU, dar cu timpul, s-au mai vândut și cumpărat; de marile împroprietăriri cu pământ, țăranii români au beneficiat în urma războaielor pentru Apărarea Țării! Unii s-au întors invalizi, alții au murit pe front și au primit pământ urmașii lor...  
  
Țăranii de la Alimănești, Izvoarele și satele învecinate, și-au iubit pământurile, până la sacrificiul final; și când s-au văzut furați și de pământuri (sursa de hrană) și de inventarul agricol: boii, plugul, grapa, căruța, s-au răsculat la 14 Ianuarie, 1961! Atunci, pentru ei, timpul n-a mai avut răbdare: de la Alimănești, la Izvoarele, la Mărunței, Coteana, Schitu și Vâlcele; au rupt Cererile pentru intrarea în GAC/CAP, date sub ameninenințări, au fost rupte cu tot năduful... Chiar dacă era un singur telefon (cu inductor/"manivelă"), dar mai ales prin viu grai, prin clopotele de la Casa DOMNULUI, au început să clocotească satele. Pe lângă Cereri, au distrus și circuitul telefonic.  
  
S-au tras clopote de luptă, cerând să fie  
  
eliberați sătenii arestați la Drăgănești-Olt! Eiberați, s-au întâlni pe câmp cu comuniștii, cărora le-au administrat o bătaie, pe care au ținut-o minte, zeci de ani! Femeile aruncau cu pietre și cu noroi...Un căpitan a fluturat o pânză albă, în sensul că cerea pace...Țăranii l-au crezut și cu ajutorul unor călăuze trădătoare, dimineața pe la 4, au fost arestați din paturi și duși la Căminul Cultural, unde au fost bătuți, apoi legați,au fost duși la Securitățile Raionale din Drăgănești-Olt și Slatina, apoi la Securitatea Regiunii Pitești; unii la Colibași, Aradul Nou, sau la Colonia Periprava.  
  
Cei care au suferit: Radu și Rada Afumelea, Sfranciog, Rujan și Antonina, Tudorin Niculina, Cârstoiu, Pogonaru, Câța, Radu Ciortoavă, Mihalache Lambă, Câciu, Vitan Ion, Colțan, Chelaru, Iordache, Miu, Istrate, Ivăncescu și D.Popescu, Dumitru Constantin, Dumitru Mihalache, Floricel, Dincă, Dinu Sandu, Dinu Alexandra, Poenaru și Rotaru, Molea, Neamțu și Oiță, Păun, Pârvu, Trăsnea, Pătru și Târâș, Vaile Iancu, Vlăducu: Ion, Safta și Vasile, Dumitru Vitan, Florea Trocan...  
  
Unii au revenit cu răni pe trupurile stoarse dar cel mai greu de suportat, au fost rănile din sufletele lor și ale soțiilor lor, care au trudit și pentru ai lor bărbați, arestați și-nfometați...Apoi Cazierul, care îi urmărea până la moarte; piedicile la admiterea în Școli și la angajări.  
  
Desigur, că mulți au în mintea lor dorința ca să-i cinstim, nu doar festivist, o dată pe an, ca măcar când trecem pe la Monumentul lor, să avem o pioasă aducere aminte!  
  
Un citat dintr-o poezie, mi se pare destul de sugestiv și mobilizator:  
  
"Rog săteanul, Preotul, Primarul, doamna Diectoare  
  
Să le-ntreținem flacăra, recunoștinței la Izvoare"! ("Recunoștință Eroilor Alimăneșteni și Izvorani" de Paulian Buicescu).  
  
Trebuie să mulțumim dlui.Col.(r), Scriitor, care în fiecare an la 14 Ianuarie, a venit la Monumentul din Izvoarele, Preoților, dlui.Primar Constantin Florian, Polițiștilor, dnei.Prof.Eugenia-Ionela Mateșică, Directorul Lic.Thg.de Ind.alim.pt sprijinul a acordat, cu Profesori, elevi și cu săli de clasă.  
  
 
  
Ing.Maricela-Paraschiva Buicescu, membru UZPR-Fil.Olt, Redactor la Revistele: "Popas Jurnalistic și Literar-artistic  
  
Referinţă Bibliografică:
Să purtăm o vie recunoștință eroilor-țărani, care la 14.Ianuarie, 1961, s-au răsculat împotriva colectivizării forțate a agriculturii / Maricela Paraschiva Buicescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3665, Anul XI, 12 ianuarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Maricela Paraschiva Buicescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maricela Paraschiva Buicescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!