CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

O sută de ani
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O sută de ani 
  
La stânga la dreapta, la stânga la dreapta ... Cum trece întunericul. Suntem înghesuiţi ca sardelele în adăpostul nostru. Armele lovesc tăcerea pământului. Nu le mai iau în seamă. Evit să mă gândesc acasă și la familia mea tot mai numeroasă. Ca orbii ne-am oferit voluntari cu entuziasm, ca oile la păṣune pentru rege și țară. El este în castelul lui la căldură și noi, voluntarii am ajuns în acest șanț înmuiat în creier proaspăt,care se întinde de la Canalul Mânecii ṣi până’n Elveția. 
  
Dis-de dimineaţă, pe când mă întorceam de la linia frontului, unde am ajutat la livrarea alimentelor, am văzut o femeie bătrână prășind câmpul de cartofi. Caisul pe care-l spionez când îmi mănânc rațiile ṣi-a scuturat petalele. Soarele se petrece în depărtare dincolo de casele cătunului cu acoperiṣuri ruginite, rămase fără coșuri. Oriunde mă uit, pământul este ars și corbii s-au îngrășat pe cadavre. 
  
Gloanțele străbat aerul. Este greu să aduni morții care rămân zilele ṣi nopţi sfârtecaţi ṣi îmbălsămaţi în iperită în țara nimănui. Erau oameni în altă lume. Unde-s acum? Membre răsucite și uniforme în zdrenţe din lupta din seara trecută. Pierduți în luptă, nimeni nu le mai ṣtie sorocul, iar telegramele nu au ajuns la familia lor. 
  
În fiecare după-amiază, văd o altă bătrână pe treptele unei case neatinsă de bombardamentul din nopate. Își mișcă capul ca un pendul în ritmul tunurilor, ignorând pericolul. 
  
Frontul se face tot mai aproape de sat. Jumătate din sat, case, staule ṣi grajduri au fost atinse de bombe, jumătate din sat este încă intact. Biserica medievală din mijlocul satului ṣi-a pierdut turnul cu ceas. 
  
Până la Bătălia de pe Marne (6 septembrie 1914), acest sat creṣtea flori de tot felul pentru floriștii din zonă. Serele sunt acum scrum, cioburi de sticlă acoperă drumul. În ziua de odihnă, mergem la crâṣmă și văd că oamenii din sat, care n-au plecat în refugiu, ṣi-au pierdut lumina din ochi. Totul e praf sau noroi, peste ceea ce-a fost și ce-ar fi putut să fie. 
  
Onoarea este însă de partea noastră, deoarece Căpitanului Robert Campbell, care a fost luat prizonier de război, i s-a permis să meargă acasă să-și viziteze mama pe moarte. El a povestit familiei lui că tranșeele germane au paturi suprapuse, mobilier, dulapuri și rezervoare de apă cu robinete, lămpi electrice și sonerii. A revenit în lagăr pentru că promisese Kaiserului că se va întoarce! 
  
Aud câinii latrând, dar nu-s decât avioane-n viraj cu motoarele oprite momentan. 
  
Porumbeii care transportă mesaje murmură-n cuṣti. Ce plăcintă bună ar face mama! 
  
Eternitatea atârnă mândră în sârmă ghimpată, aud fluierul trist al unei bombe în depărtare. 
  
"Je suis fatigué" rostește femeia bătrână în timp ce-ṣi îngrijeṣte cartofii înecaţi în noroi. 
  
Mă văd acasă, visez că nu mă scufund în noroiul eternității! 
  
Referinţă Bibliografică:
O sută de ani / Mariana Zavati Gardner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2887, Anul VIII, 26 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mariana Zavati Gardner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Zavati Gardner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!