CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  

In memoriam Iulia Bucur Zavati
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iulia Zavati, née Bucur 
  
(19.07.1921 – 11.11.2013) 
  
S-a născut în satul Gura Văii din Comnuna Racova, judeţul Bacău la 19.07.1921, într-o familie avută; a fost fiica directorului de ṣcoală Ion Bucur ṣi a învăţătoarei Elisabeta Bucur, née Bugan. 
  
A urmat ṣcoala primară la Şcoala de Aplicaţii a Liceului Pedagogic din Bacău, unde l-a avut învăţător pe marele pedagog Grigore Tăbăcaru. Între 1932-1940, a urmat cursurile Liceului internat de fete din Bacău, care avea directoare pe renumita profesoară Sylvia Ghervescu. Extrem de dotată intelectual, a fost premiantă în fiecare an, iar în 1939 a fost premiată la Tinerimea Română. A luat Baccalaureatul cu distincţie în 1940. 
  
A ales studiul farmaciei din vocaţie. Între 1940 -1945, a studiat la Universitatea din Bucureṣti - Facultatea de Farmacie. A fost o studentă eminentă, premiantă în fiecare an de studiu ṣi a terminat ca Şefă de promoţie, la fel ca ṣi fratele ei, Profesorul universitar, Dr., Doctor Honoris Causa, Generalul de Divizie, Constantin I. Bucur. 
  
La Bucureṣti a început pasiunea ei pentru spectacolele de operă ṣi teatru, pe care le-a frecventat ades. 
  
Între 1945 -1946, a practicat ca farmacistă, ziua, la Farmacia Dr.Eugen Iliescu din Bacău, iar seara, la Farmacia Casei Asigurărilor Sociale. În 1946, a concesionat Farmacia de la Valea Rea – Tg. Ocna, judeţul Bacău. 
  
La 26 ianuarie 1947 s-a căsătorit cu ofiţerul de artilerie Constantin Zavati (colonel (r) profesor eminent, ṣef de catedră, inspector ṣcolar). În 1948 a luat parte la naţionalizarea Farmaciei din Oneṣti, judeţul Bacău, unde era dirigintă, apoi a funcţionat ca farmacistă la fosta Farmacie Dr Eugen Iliescu ṣi la Farmacia Casei Asigurărilor Sociale. În 1949 a fost angajată la CENTROFARM Bacău. 
  
La 20.01.1952 se naṣte unica fiică, profesoara scriitoare Mariana Zavati Gardner. În 1958 a funcţionat ca farmacistă la Farmacia Spitalului de Adulţi din Bacău ṣi la LABORATORUL DE CONTROLUL MEDICAMENTELOR din Bacău. La 28.03.1962 a obţinut locul I pe ţară la Concursul de Farmacist Principal susţinut la Cluj. Între 1963 – 1967, a fost Director adjunct la CENTROFARM Bacău. Între 1967 – 1973, a fost Director plin la CENTROFARM Bacău. În această perioadă a funcţionat ṣi ca profesoară ṣi dirigintă la LICEUL SANITAR din Bacău, secţia de asistenţi de farmacie. Preda lecţiile după cursuri universitare. 
  
I s-au acordat numeroase premii ṣi ordine pentru activitatea desfăṣurată, precum ORDINUL SANITAR cl. I, ORDINUL MUNCII. A fost trimisă în schimb de experienţă în URSS ca reprezentantă a Ministerului Sănătăţii. I s-a propus postul de Director în Ministerul Sănătăţii, dar a refuzat. A demisionat din postul de Director din motive de sănătate. Între 1973 – 1975, a funcţionat ca farmacistă la Farmacia nr.1 ṣi la Farmacia nr. 2 Bacău. Între 1975-1978, a funcţionat ca farmacistă la Farmacia nr. 25 Bacău. S-a pensionat la data de 01.11.1978. 
  
A depus o bogată activitate ṣtiinţifică în cadrul Societăţii Române de Farmacie, unde a prezentat referate ṣi lucrări, a organizat conferinţe ṣi simpozioane la nivel naţional. Ca Director, a avut rezultate excepţionale la nivel naţional, CENTROFARMUL Bacău fiind clasat, sub conducerea ei, drept cel mai bun din punct de vedere organizatoric ṣi economic. A aprovizionat permanent cu medicamente, a reorganizat, a modernizat cu aparatură nouă, mobilier ṣi a construit noi farmacii (precum Farmacia Spitalului Oneṣti). A stabilit - când era politic incorect – relaţii de cooperare directă cu companiile farmaceutice din vestul Europei. A fost complet dedicată profesiunii de farmacist, a avut un stil de viaţă bazat pe muncă, cinste ṣi dedicaţie totală în folosul pacienţilor. 
  
S-a stins din viaţă în somn, acasă, la vârsta de 92 de ani, în noaptea de 11.11. 2013 ṣi a fost înhumată în dimineaţa de 14.11.2013 în Cimitirul Mic din str. Vasile Pârvan din Bacău. 
  
Referinţă Bibliografică:
In memoriam Iulia Bucur Zavati / Mariana Zavati Gardner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1546, Anul V, 26 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mariana Zavati Gardner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Zavati Gardner
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!