CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Mariana Vicky Vârtosu         Ediţia nr. 2175 din 14 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Mariana Vicky VÂRTOSU - BINECUVÂNTATA VACANŢĂ DE IARNĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O vorbă veche, românească zice „mai răruţ că-i mai drăguţ” - definiţie pe care noi cenacliştii lui Duiliu Zamfirescu am decis s-o urmăm. Aşadar suntem în vacanţă de iarnă. Dar, trebuie să subliniez că până la aceată vacanţă declarată ne-am întâlnit, s-a citit. Şi ne-am bucurat de creaţiile noastre de-a lungul toamnei şi până la mijloc de decembrie, aşa cum ştiu cei într-o pasiune să o facă. Mai exact, de ziua Ştefaniei Oproescu (6 decembrie) a avut loc ultima întâlnire a anului 2016. Printre noi, vechii cenaclişti, au venit nume noi, Agafia Drăgan şi Pompiliu Creţu ambii poeţi; dar au revenit şi nume vechi „cu state, în ale literaturii: Gheorghe Mocanu, care ne-a încântat cu un poem în proză dedicat memoriei părinţilor săi şi alte poezii, cât şi Lili Goia care nu s-a dezminţit: a analizat, la sânge” textele auzite.  
 
Am salutat saltul calitativ al poetei Raluca Marina Baciu, dar am şi savurat poezie patriotică semnată de Petrache Plopeanu. La proză, Ştefania Oproescu s-a întrecut pe sine. Ne-a citit o bună parte din nuvela(?) „Ştefania”, nuvelă care a căpătat viaţă pornind de la abandonata idee a lui Mircea Eliade care a preferat-o pe Cristina. Ştefania Oproescu şi-a asumat ideea şi responsabilitatea proiectului, realizând această nuvelă. Despre text, idee şi concept şi-au exprimat pe rând părerea Constanţa Cornilă. Elena Stroe-Otavă, Gheorghe Neagu (care a sugerat autoarei o îndrăzneaţă abordare?!), Petrache Plopeanu şi Nina Plopeanu.  
 
Toate recomandările au fost recepţionate, pe care dintre ele le va urma autoarea, ea va decide. Poetul Pompiliu Creţu, mai nou printre noi, un veritabil versificator cu talent şi mesaj, (gândul mă poartă spre Viorel Munteanu) dar mai ales cu poezie personalizată, cu adresant cunoscut ne-a amuzat, bucurat, fără să facă prea multe valuri, fără pretenţii literare, cum a mărturisit domnia sa. Poezia intelectualistă a Agafiei Drăgan a stârnit oarecare rumoare prin noi, prin esenţă, condensare şi frazare. Dar despre tehnică... nimic de spus.  
 
Tema şi soluţia poetică a Agafiei Drăgan este una singură:iubirea.Constanţa Cornilă a citit un număr de poezii (cinci-şase), poezii care au stârnit păreri diferite. Subscriu părerilor Ninei Plopeanu şi Petrache Plopeanu cu un amendament: poeta Constanţa Cornilă s-a detaşat de mult de poezia intimistă, nu numai prin aceste poezii citite în cenaclu (vezi ultimile două volume apărute) abordând şi atacând cu mare iscusiţă teme majore, cu adevărate idei filosofice în exprimare.  
 
Poezia Constanţei Cornilă nu mai una de citit la gura sobei, de a ne relaxa înainte de culcare. Ionel Moni Constantin a citit o eboşă a unei viitoare proze, Mărul de lângă drum. Deloc mulţumit, a acceptat toate sugestiile, însuşindu-li-se. Mariana Vicky Vârtosu a citit o proză „Casa viselor într-o rodie”, pe care poetul Petrache Plopeanu a încadrat-o la literatura urbană.(punct). Sigur, au mai fost voci(de bine) dar...veţi citi textul şi veţi decide singuri. Meteoric, prin cenaclu a trecut şi lord Denciu, sau IDD, analizând textele auzite, şi bucurându-ne cu decodificări proprii. Tot în această toamnă s-au mai petrecut lansări de carte (două dintre ele fiind ale colegilor de cenaclu): prima s-a petrecut la Odobeşti unde s-a lansat volumul de rondeluri semnat de Ionel Moni Constantin, al doilea a fost volumul de critică al Mioarei Bahna „Dintre sute de femei” - protagoniste ale cărţii fiind şi patru scriitoare vrâncene, Ştefania Oproescu, Nina Plopeanu, Mariana Rogoz şi Mariana Vicky Vârtosu; a treia lansare de carte - inedită – a fost lansarea (prezentarea) celor două volume de proză semnate de Gheorghe Andrei Neagu, „Tabăra damnaţilor” şi „Un securist de tranziţie”. Acest autor, Gheorghe Andrei Neagu, s-a bucurat de o prezentare ca la carte făcută de prietenul şi colegul de cenaclu al domniei sale, poetul Petrache Plopeanu. Cine vrea să se convingă, să acceseze you toube cu titlurile cărţilor şi va avea bucuria descifrării în cheie a celor două volume ale lui Gheorghe Andrei Neagu. Aşa cum m-am obişnuit închei prezentarea cu câteva versuri ascultate în cenaclu:  
 
„Despre tine, mai ştiu că ai fost/ Cu ce rost/ cu ce aspru canon/ te-ai zbătut ca o cruce cuprinsă de ierburi vrăjmaşe/ şi-ai rămas lângă gura de slovă română?/ Vor putea să îţi dea peste mână/ vor putea cei cu glasul afon/ să te-acuze de laşe/ de absurde trădări în soboare păpuşi?/ Tu, chiar tu,/ sprijinind false uşi?!/ Duhul sfânt va rosti acel Nu/ acea stigmă în palme ce scrie/ o veşnicie/ ca şi limba ce ştie-a rosti/ şi abies, şi puer şi fratre.../ Antime, hai frate,/ învaţă-ne toate simţirile-n neam!/” Acest gen de poezie patriotică modernă este semnat de talentatul Petrache Plopeanu care adaugă talentului său vasta sa instruire culturală.  
 
Dragii mei, vă doresc un AN Nou liniştit cu Mulţi ani plini de sănătate!  
La mulţi ani, 2017!  
--------------------------------  
Mariana Vicky VÂRTOSU  
Focşani, Vrancea  
decembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana Vicky VÂRTOSU - BINECUVÂNTATA VACANŢĂ DE IARNĂ / Mariana Vicky Vârtosu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2175, Anul VI, 14 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mariana Vicky Vârtosu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Vicky Vârtosu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!