CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Mariana Vicky Vârtosu         Ediţia nr. 1958 din 11 mai 2016        Toate Articolele Autorului

Mariana Vicky VÂRTOSU - CRONICA UNEI MORŢI ANUNŢATE, SAU DECESUL REVISTEI „OGLINDA LITERARĂ”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Această nedumerire-nemulţumire a mea vizavi de „moartea” revistei „Oglinda literară” a mocnit în sufletul meu multă vreme. Încă de la sfârşitul anului trecut, din octombrie, după depunerea cererii de finanţare, directorul revistei, scriitorul Gheorghe Andrei Neagu ne-a atenţionat despre acest lucru. În aşteptarea răspunsului la cererea depusă, răspuns al forurilor îndreptăţite să decidă soarta revistei, răspuns ce a sosit cu întârziere şi ambiguu, am înţeles că lucrurile nu sunt tocmai bune. Eventuala... sucombare a mijlocului nostru de exprimare, am privit-o ca pe o glumă. Dar răspunsul sosit în decembrie, ne-a lămurit şi am realizat că, soarta revistei fusese decisă. Se făceau primii paşi spre împlinirea sumbrei previziuni: revista „Oglinda literară” nu mai primea finanţare!  
 
Şi iată că, acum în luna mai, sunt stinse toate eforturile şi speranţele! Revista a apărut în negru, la ultimul ei număr, 173. Cine a decis, şi după care criterii, continuarea activităţii literare doar a uneia dintre revistele locale, mai puţin cotează. Cum n-au contat nici aprecierile primite de la persoane competente şi profesioniste, aprecieri faţă de conţinutul şi ţinuta revistei „Oglinda”, de-a lungul celor cincisprezece ani de viaţă şi activitate neîntreruptă. N-au contat... N-au contat nici fastuoasele Festivaluri Naţionale şi Internaţionale de literatură de pe lângă revistă, festivaluri care au adunat zeci de mari personalităţi literare din toate colţurile lumii. Festivalul Naţional de literatură „Duiliu Zamfirescu” – în cele şapte ediţii desfăşurate la Focşani - câtă nostalgie! Festivaluri organizate sub egida revistei „Oglinda literară” - de către scriitorul Gheorghe Andrei Neagu, desigur sprijinit de oficialităţile locale, de colegi întru pasiunea cuvântului scris şi citit, şi de diverşi sponsori - revista şi festivalurile au reuşit, din punct de vedere cultural, să aducă oraşul Focşani pe cele mai înalte culmi ale recunoaşterii culturale.  
 
Au fost acestea, mă întreb, un sprijin real în menţinerea vieţii culturale (scrise şi citite) în judeţul Vrancea? La întrebarea mea aş dori răspuns. Un răspuns bine gândit şi totodată sincer. Tot pe această temă, văd astăzi pe internet, un anunţ al unui festival literar organizat de brăileni: „Festivalul de c’Arte Brăila”, unde este invitat şi scriitorul Gheorghe Andrei Neagu. Lista invitaţilor acestui festival, se regăseşte în listele invitaţilor de odinioară ale festivalurilor organizate de Asociaţia Culturală „Duiliu Zamfirescu”, liste întocmite de Gheorghe Andrei Neagu. La festivalul brăilean, Gheorghe Andrei Neagu are doar calitatea de invitat! Unul din subpunctele colocviale ale programului este despre viaţa revistelor şi rolul lor în viaţa culturală zonală, colocviu la care va participa şi scriitorul nostru.  
 
Citind programul festivalului brăilean, m-am bucurat. Se mai poate încă, mi-am zis. Am simţit gelozie. De ce la ei, şi la noi, nu? Sunt mândră pentru vecinătate. Sunt mândră pentru că avem un vrâncean prezent. Doar atât?! Nu ştiu cum sunt alţii, nu ştiu ce simt alţii, dar ţinând la piept un ultim număr al revistei care... ne-a adunat, ne-a închegat într-o grupare, ne-a oferit spaţiu de exprimare, ne-a scos în lume, ne-a motivat să ne încercăm limitele creativităţii, ne-a iubit, ne-a apărat, ne-a răsfăţat, ne-a bucurat, entuziasmat, înverşunat (uneori) şi ne-a stârnit tot soiul de emoţii - nu ştiu zău ce-aş putea gândi/simţi vizavi de cei ce-au condamnat-o la moarte! Iar pentru Măria Sa - Revista „Oglinda literară”, pun mâna-n foc. Jur, a fost virgină (nu ca Angela Vicario a lui Gabriel Carcia Marquez). EA fost concepută şi creată de membri Asociaţiei Culturale „Duiliu Zamfirescu” sub directa îndrumare a scriitorului Gheorghe Andrei Neagu. N-ar fi fost nevoie... de rele tratamente... (aşa cum a primit Angela Vicario!). Dar... Eu încă mai sper într-o minune. Eu cred că, se pot scrie cronici (bune) şi despre re-învieri, nu numai despre morţi anunţate?!  
----------------------------------  
Mariana Vicky VÂRTOSU  
Focşani, 11 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana Vicky VÂRTOSU - CRONICA UNEI MORŢI ANUNŢATE, SAU DECESUL REVISTEI „OGLINDA LITERARĂ” / Mariana Vicky Vârtosu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1958, Anul VI, 11 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mariana Vicky Vârtosu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Vicky Vârtosu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!