CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  
Autor: Mariana Petrache         Ediţia nr. 2718 din 10 iunie 2018        Toate Articolele Autorului

SINGURĂTATEA LA SATE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Chemările pământului natal își înfig rădăcinile adânc în sufletul nostru și ne atrag spre locul unde am copilărit.
Trecem pe ulițele satului, care altădată erau presărate cu miros de pâine coaptă și cozonaci scoși din cuptorul vechi a bunicii, unde liniștea era spartă de glasurile vesele și zgomotoase ale copiilor, iar acum în amiaza mare sunt pustiite și cufundate în tăcere, nici măcar un câine nu te întâmpina la porta stăpânului și nu mai auzi lătratul lor ca altădată când nu puteai trece pe drum de teamă... Cine mai face azi pâine și cozonaci în cuptorul de lut lipit cu pleavă și paie? Acum găsești pâine „ de casă” și cozonaci de-a gata, la magazinul din sat, desigur nu au gustul copilăriei...
La umbra nucului, pe casele bunicilor pustiite de vreme a crescut mucșchiul gros și verde pe acoperiș. Aș spune că toți pomii din jur par bolnavi de dor și povara anilor și sunt îmbătrâniți de vreme.
Liniștea,pacea și aerul rarefiat îți intră prin pori și te pătrunde în suflet încărcându-te cu nostalgii și amintiri frumoase. Cei care pleacă simt o goliciune sufletească și un sentiment neputincios de vinovăție și o parte din tine rămâne acolo, lângă casa părintească, lângă peticul verde, unde aprinzi o candelă și lași o floare, în amintirea celor plecați...
Își strâng lacrimile într-o batistă de hârtie și pleacă cu durerea-n suflet, promițând că vei reveni ori de câte ori vor avea timp, deși se cam îndoiesc că va fi în curând... se consolează cu vacanța din Grecia sau cea din Antalya...
Noi, cei rămași locului ne legăm speranțele cu ațe trainice, că se vor întoarce în curând, când vor ieși la pensie, măcar pentru sezonul de primăvară-toamnă... Este o mare bucurie și sărbătoare, în sat, când vine pe lume un copil, deși Doamne ce rar se mai nasc...!  
Din păcate de multe ori, nu mai ai cu cine împărți o vorbă și conștientizăm că nu va reveni la normalitatea și că revitalizarea satelor nu s-ar face nici dacă ai da locuințe gratis, că de fapt ce se întâmplă nu are soluție, pentru că toate sunt pe criterii economice...
Se pierd tradițiile, se sălbăticesc satele de munte, izolate, care un potențial turistic mare și frumuseți virgine care ar rivaliza cu multe locuri turistice din străinătate.
Și Lozna are potențial turistic,cu râul Someș de o parte și înconjurată de păduri, oferă o gamă largă vizitatorilor, prin liniștea și frumusețile ei, naturale.
Închei și vă îmbrățișez, plină de speranță așteptându-vă alături cu bătrânii satului să reveniți iar, și iar în vatra strămoșească...să nu vă fie niciodată rușine cu noi, că pe undeva voi vă trageți de aici, sau ați locuit la sat, sau ați venit în vacanțe, la bunici, ...Unii dintre voi ați fost la coasă sau ați dat cu sapa pe pământul roditor, acum, înstrăinat...
Nu uitați sărbătorile de altă dată când ne adunam la „Fiii satului”, în vatra satului și îi mulțumesc pe această cale, Vărului Săndel care a făcut posibil aceste mari evenimente, aducând cu el artiști renumiți din țară și mai sper că va mai organiza, împreună cu primarul, multe alte reuniuni cu FIII SATULUI.
Respectați și iubiți satul românesc!  
  
Referinţă Bibliografică:
SINGURĂTATEA LA SATE / Mariana Petrache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2718, Anul VIII, 10 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mariana Petrache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Petrache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!