CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Mariana Gurza         Ediţia nr. 3527 din 27 august 2020        Toate Articolele Autorului

Mariana GURZA - IUBIREA - COMOARĂ NEPREȚUITĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto:  
„Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește... Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea." (Corinteni 13,4)  
 
„La Steaua Polară”, volum de versuri apărut în Editura Hoffman, semnat de Marta-Polixenia & Marin BEȘCUCĂ, o ediție de excepție. La prima vedere, surprinde prin dimensiune și numărul de pagini (1027 pagini, format A4). Scriitura celor doi nu este întâmplătoare, fiind vorba de un poem nesfârșit scris împreună. Iubirea și credința le-a fost muză, reușind să depășească toate obstacolele, Polaris fiindu-le alături din 2016.  
 
Motto-ul volumului, „Nimic și niciodată fără Dumnezeu!!” este edificator în actul creației, în fiecare clipă a existenței noastre. Truditori ai cuvântului, au șlefuit fiecare ardere de tot și s-au lăsat duși de muzicalitatea versului. Poemul lor, ca și un pom al vieții, a prins rădăcini aici și-n constelații. Au fost răspântii, a urmat fascinația după care au venit incantații și oratorium. Epilogul prins într-o odă a bucuriei prin iubirea binecuvântată a divinității, și un Portret dinspre Poet. Iubirea lor, sub semnul Stelei Polare, unică; el, hoț de inimi, ea Cometă pe Altarul Omenirii. ,,Lacrimă născută pentru Poem/ iar asta-mi da imboldul de a-i înțărca razele cerului,/ poftească-și mângâi de la stele."  
 
Dialogul liric captivează. În ultima perioadă, găsim adesea acest gen de poezie scrisă în doi. Trebuie să recunosc că tehnica este destul de ermetică fiind prezente și dodiile. Subtili, adesea în prinderea versificată a timpului, a unor personaje care le-a marcat existența. El, debordant, vulcanic. Ea, un mărțișor suav, ce vine și temperează erupțiile. ,,Sărutul te va izbăvi din revereia/ cu care ții legată de tine așteptarea,/ uite... din pânza această de emoții/ cu care-mi hrănesc iubirea,/ ia-mi Sărutul,/ el îți va deschide calea.../ el...// Sărutul!/ pe care prin ODISEIC l-am ridicat în SUBLIM/ și chiar unii au înțeles arhitectura, nu erau niște biochimii, nu arheologii.../ am luat Sărutul din pețiol!!"  
 
Metafore sublime, exprimări uneori diferite literar deși criticii știu că poezia este permisibilă. „Eu, cea tot pășind în Răspântii... călcâiul meu/ calcă acum ruinele castelelor de nisip/ ce ni s-au vrut împotrivă, eu... vântul acela ce l-au crezut făr’ de puterea spulberului,/ te uită tornado!! /niciun bâlbâi în te iubescul meu,/ opriți-mi focul ce sufletul mi-a incediat fără de ars/ și stingeți, de puteți, văpaia-mi!/ atâția s-au venit în încercarea sufocului, atâția!/ până și îngeri cu aripi de pământ,/ ce penele și-au ars".  
 
Marta-Polixenia Beșcucă, „născută din iubire pentru Poem, tu!/ Lacrima.../ ea s-a lăsat spele-ne Supliciul, iar Supliciul/ s-a inseminat din Împărțit de doi...// ...veniți aci-mpământenindu-vă din Odiseic,/ ați dat contur de ev iubirii noastre...veniți aci!câtă iubire noi ne-am adunat în UNULne!"  
 
Poemul-fluviu sub bolta cerească, crește cu fiecare pagină. O rugăciune nesfârșită aștern poeții la picioarele Creatorului. Rănit de timp, poetul Marin Beșcucă a deschis el răni poeziei, scenarii nevăzute traversând memoria... „nu răni poezia!/...nu răni...!/ dar cui să vorbești?/ totul se petrecea în undă, iar unda se pregătea/ de festinul din Orologiu.../ da, eu deschisesem răni poeziei/ din lama rănilor sufletului meu, sângele versului/ era otrăvit de durere, zburau săgeți din toate părțile,/ dar scriam!/ puțin îmi pasă că se apropiau curioșii, aidoma Tomei,/ să vâre degetul în rănile mele.../ eu scriam... !"  
 
Etapele iubirii lor sunt prinse-n rame de vers. Steaua Polară le rămâne călăuză într-o lume în care înțelesul pare neînțeles. Doar ruga le-a rămas și dragostea care le înseninează clipa. Poate o atenție din partea criticilor ar necesita acest volum interesant oferit cu iubire din prea plinul lor sufletesc.  
 
Marta-Polixenia & Marin BEȘCUCĂ înlănțuiți în IUBIRE, prin „La Steaua Polară”, au realizat o lucrare, care sper să dăinuiască în timp.  
,,...mai știi câte nopți ne-au fost plină zi?  
câte nopți au ars oare-n nesomn?  
îmbrățișați în gând,  
pe un tărâm abstract!  
acolo unde nimeni nu ne știe ajunge?  
nici nu mai știu,  
rămâne mereu setea de a te avea trup!  
rădăcinile tulpinii mele...  
și toate pe un tărâm abstract!  
și totuși ni se întâmplă iubirea! "  
 
*  
 
,,...da, Comoara mea neprețuită!  
da, chemarea mea interminabilă  
da vis al meu care-mi roade nesomnul,  
da, vampirule energetic de mi-a secătuit sângele,  
ici-colo petece de hematii încă-ți mai strigă  
stropii de sânge întru contopire,  
da, și totuși ni se-ntâmplă iubirea! "  
----------------------  
Mariana GURZA  
Timișoara, 21 august 2020  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana GURZA - IUBIREA - COMOARĂ NEPREȚUITĂ / Mariana Gurza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3527, Anul X, 27 august 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Mariana Gurza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Gurza
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!