CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Comemorari >  
Autor: Mariana Gurza         Ediţia nr. 2409 din 05 august 2017        Toate Articolele Autorului

Mariana GURZA - JURNALISTUL OCTAVIAN CURPAS - LA ANIVERSARA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto:  
„A fi liber înseamnă, înainte de toate,  
a fi responsabil faţă de tine însuţi”.  
(Mircea Eliade)  
 
Personalitatea puternică a jurnalistului Octavian D. Curpaş, mi-a atras atenţia cu mulţi ani în urmă. Deşi plecat din ţară, în Statele Unite în martie 1997, sufletul său a rămas în Oradea, locul unde s-a născut, şi s-a format ca Om. Aşa cum am menţionat şi în recenzia volumului Exilul Românesc la mijloc de secol XX– „Paşoptişti” români în Franţa, Canada şi Statele Unite, (volum apărut la Editura Anthem, Arizona, 2011), Octavian D. Curpaş, face parte din suita intelectualilor români ce au reuşit, departe de ţară.  
 
Destinul celor plecaţi, de multe ori complicat de evenimente şi motivaţii necunoscute nouă, lasă amprenta locului. Citându-l pe M. Eliade, „destinul este acea parte din Timp în care Istoria îşi imprimă voinţa ei asupra noastră.“ Dorinţa de libertate şi de a-şi împlini visurile i-a determinat pe cei plecaţi să-şi privească viitorul în credinţă şi adevăr, responsabilizându-i.  
 
După ce a lucrat timp de trei ani ca editor al unui ziar din România, plecând din ţară, locuieşte în California timp de opt ani, după care se stabileşte la City of Surprise Arizona, SUA, întemeindu-şi o familie minunată alături de timişoreanca Roxana-Claudia. Deşi la distanţă, le-am împărtăşit bucuria primului născut, la 19 mai 2009, Janice, un nume cu semnificaţie creştină, "Dumnezeu este plin de har", apoi venirea pe lume a celorlalţi doi prunci.  
 
Şi-au deschis propria lor afacere în domneniul imobiliar dar Octavian Curpaş, nu a renunţat la vocaţia sa de jurnalist vocal (cu studii superioare în jurnalism, afaceri internaţionale şi ştiinţe juridice), fiind astăzi un nume important al presei. El scrie cu har şi dăruire în mai mai multe publicaţii din S.U.A., dar şi în România, este editor al publicaţiilor "Colorado Beetle" şi "Phoenix Magazine".  
 
Şi-a înţeles foarte bine menirea de jurnalist, de redactor la mai multe publicaţii, dintre cele două lumi. A creat singur un arc peste ocean relatând cu obiectivitate şi în spiritul adevărului evenimente la zi de pe toate continentele. A păstrat legătura cu jurnaliştii români, cu oamenii de cultură din ţară şi diaspora dar nu a ocolit performanţele românilor plecaţi. Dacă a considerat că merită să cunoaştem succesul american, nu s-a sfiit să ne prezinte personalităţi de marcă din diverse domenii. Aş traduce simplu, din iubire pentru oameni. Un sentiment înălţător care îl înnobilează.  
 
Folosind stilul său remarcabil de jurnalist şi fin psiholog, îmbinând în nuanţe vii destinele prietenilor săi, uneori contopindu-se prin afect, legănat de propriile sale amintiri, nu pot să nu remarc românismul adâncit ca într-o fântâna cu “apa vie”… Şi-a câştigat singur respectul tuturor. S-a implicat în promovarea multor scriitori români şi a jurnalismului de calitate, neaservit nimănui. Credinţa i-a fost cea care i-a deschis drumul spre Lumină. S-a luptat şi încă o mai face pentru îndreptarea devierilor sociale. Demnitatea şi dragostea pentru locul de baştină îl face mai special. Nu ştiu dacă am fost refuzată vreodată pentru semnalarea unor evenimente importante din ţară, pentru promovarea unor scriitori cunoscuţi sau în curs de afirmare. Interviurile lui sunt captivante şi mereu informaţia rămâne. Prezentarea cazurilor disperate, mai ales cele legate de copiii noştri, sunt bine documentate şi se implică direct pentru binele oamenilor.  
 
Critica sa literară este profundă şi surprinde corect mesajul cărţii, dorind să scoată în evidenţă frumuseţile ascunse create, dându-le strălucire. Scriitorul Octavian D. Curpaş, şi nu greşesc trecându-l în rândul scriitorilor, rămâne un creator de monumente morale făcute cu spiritul şi cu mâna.  
 
Azi, 5 august, avem motiv de a sărbători un prieten, un mânuitor iscusit al condeiului, unul dintre ,,ambasadorii” actului cultural, la nivel internaţional.  
 
Octavian D. Curpaş este un Om binecuvântat! În numele familiei mele, a tuturor celor promovaţi, îi dorim pace şi bucurii infinite alături de cei dragi.  
 
La mulţi ani!  
-----------------------  
Mariana GURZA  
Timişoara  
5 august 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana GURZA - JURNALISTUL OCTAVIAN CURPAS - LA ANIVERSARA / Mariana Gurza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2409, Anul VII, 05 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mariana Gurza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Gurza
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!