CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Mariana Gurza         Ediţia nr. 2329 din 17 mai 2017        Toate Articolele Autorului

Mariana GURZA - ANNA-NORA ROTARU-PAPADIMITRIOU - ÎNTRE MAGIC ŞI SPIRIT
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou, prin volumul „La graniţa-ntre vise*”, reprezintă ca poetă, parafrazându-l pe Aristotel în Poetica, ,,arta care imită slujindu-se numai de cuvinte, simple ori versificate” . Poeta, îşi pune în mişcare sufletul, răspândind un ton şi un spirit de unitate, printr-o forţă magică şi unificatoare - imaginaţia, printr-un limbaj prin care îşi explorează propria sa uimire. Drum lung prin viaţa mea am făcut/ Şi pe pământ, în genuni şi printre stele.../ Ielele de m-au-mbiat cu voci, eu, am tăcut,/ Să nu mă prind în dans înşelător cu ele!... Am colindat ani şi ani, ce-mi par un veac,/ Căutând prin neant, pe cineva... ceva.../ Voiam să strig, dar nu puteam decât să tac,/ În vis, himere să nu mă bântuie cumva! (La graniţa-ntre vise)  
 
Gândurile poetei au prins culoare, ne transpune în bucuria visului şi chiar ironia subtilă este de remarcat. „Poezia nu se învaţă de la alţii, nu e un act mimetic. Poetul e un Narcis, îşi asumă existenţa lumii prin propria-i trăire; are centrul creaţiei în el însuşi” (Friedrich Schlegel). Volumul ,,La graniţa-ntre vise” ne arată complexitatea dintre poet - pictor, menirea medicului de a salva suflete şi a omului de a aduce un balsam prin vers celor apropiaţi. Anna- Nora Rotaru-Papadimitriou, o iubitoare de oameni şi frumos, mocneşte ca un rug pe altarul poeziei.  
 
Poezia Annei-Nora Rotaru-Papadimitriou se aşează cuminte între pagini, păstrând o linie clasică, având tendinţa să compare poezia cu un tablou, construind astfel o metaforă, în timp ce, făcând diferenţierea dintre poezie şi tablou, poeta afirmă un adevăr literal. Strigătul către divinitate este ca o chemare; Mi s-a stins în mine farul,/ Ca o flacără ce moare,/ Parcă Domnul mi-a luat harul,/ De-a găsi calea spre soare! (Dincolo de graniţe) Putem vorbi despre o remarcabilă ars poetica a expresionismului, lirismul poetei fiind plin de culoare pentru persoana iubită: Te-am aşezat pe-un plai, sub un stejar, Iubire.../ Să-mi stai la umbra lui, să mi te odihneşti,/ Căci vor veni în valuri, clipe-n rătăcire/ Să mi te smulgă, de să nu ştii cum să le-opreşti!/…Vor încerca să tragă de pe tine, rufe-sentimente,/ Să te dezgolească, de ce mai de preţ ai adunat,/ Lăsând pe trupul tău firav adâncile amprente/ Ale obscenităţii, ce-ţi vrea veşmântul destrămat! (Secretul unei iubiri adevărate)  
 
Frământată de întrebări existenţiale, se situează adesea, ancestral, într-un dialog direct. Anotimpurile, sentimentele, tăcerile albite de mersul lucrurilor, o întăresc prin vers găsindu-şi aleanul. Şi... e septembrie, azi parcă e ziua mea.../ Din frunze ruginii mi-am pus o stemă... A mai trecut un an, a mai căzut o stea,/ S-au scuturat petalele din crizantemă.../ Gândurile-mi plutesc, ca valurile de nori,/ Unii-s mai pufoşi, alţi-s mai grei şi cenuşii.../ Îmi cântă-n cor zefirii, cu glasuri de viori,/ Un adagio, de bun rămas, că n-o să-mi vii... (E septembrie...)  
 
Este greu departe de ţară, şi totuşi inima este acolo unde îi sunt cei dragi. Contopindu-se cu sentimentele celor din jur, reuşeşte să surprindă realităţile dureroase ale vieţii. Poeta Anna- Nora Rotaru-Papadimitriou scrie din iubire, fiecare poezie având rolul unui dar mistic, ca un pocal dăruit în noapte de îngeri veghetori. Chemările şi tristeţile sunt apele reci ce le întâlneşte în noapte. Dorul de părinţi, este mistuitor. Uneori şi tăcerea o doare…  
 
Anna Nora Rotaru-Papadimitriou este într-o căutare asiduă a descoperirii eului său poetic. Pioşenia versului religios, tematica filozofică, cuprinsă de acel fior liric unic, îi dau nobleţe şi statornicie. Ea scrie din iubire faţă de cuvânt, aşternând în braţele noastre ca pe nişte flori, poemele ce alcătuiesc acest volum.  
 
Sper, ca poeta Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou, prinsă în vârtejul existenţial, să ne dăruiască noi volume, ca ofrandă iubirii sale pentru semeni.  
--------------------------------------  
* Prefaţă la volumul de versuri La graniţa-ntre vise de Anna Nora Rotaru-Papadimitriou, Editura SINGUR, 2017 – Colecţia „SCRISUL DE AZI”  
 
Mariana GURZA  
Timişoara  
mai 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana GURZA - ANNA-NORA ROTARU-PAPADIMITRIOU - ÎNTRE MAGIC ŞI SPIRIT / Mariana Gurza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2329, Anul VII, 17 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mariana Gurza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Gurza
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!