CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Simpatie >  
Autor: Mariana Gurza         Ediţia nr. 2172 din 11 decembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Mariana GURZA - POETA DACINA DAN, CU INIMA PE-O FRUNZĂ DE VIE

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Inefabil şi diafan, ca un desen transparent, însă de o ironie subtilă”, volumul bilingv (română-engleză) de versuri „Aparent/ Illusory”, semnat de Dacina Dan, a apărut la Editura SINGUR, în colecţia SCRISUL DE AZI. Traducerea în limba engleză, a fost asigurată cu mult profesionalism, de către Mădălina Maria Dăncuş. Un titlu incitant, cu implicaţii filosofice, dacă ne-am raporta la ideea că, nu există un adevăr real, ci un adevăr aparent.  
 
Poeta Dacina Dan, purtând cu ea o singură iluzie, doreşte să se regăsească în gene de floare. Este iubire şi lacrimă, este însăşi poezia-n care vine ploaia. (Nichita, mereu/ pag. 21) În zbor, s-ar contopi cu cerul, ar declina cu norii/…ar dezbrăca speranţa/ în stropii de ploaie/… dansând sub lună/cu picior de izvor. (Zbor/pag.23).  
 
Dacina Dan este într-o perpetuă căutare a eului copleşit de iubire, frumos şi speranţă, deşi uneori, plouă cu singurătate. Utilizează principiul disonanţei în creaţie (lirismul ei fiind prins între trăiri contradictorii). O singurătate pe care mi-o explic, cunoscând autoarea, prin dorul de locul copilăriei. Nostalgii, uneori revoltă interioară, pentru acele zile când zborul, teii, bluzele brodate cu frunze, părul mirosind a fluturi, erau în dialog cu ploaia care îi vorbeşte …/ despre iubiri/mereu amânate. (Nostalgie/ pag.27).  
 
Poezia Dacinei Dan este o poezie modernă, folosind metafora revelatorie. Misterioasă, îşi pune inima pe-o frunză de vie…/ iar cerul are aripi/ şi topeşte cuvinte…/ regizorul care i-a semnat prezentul/ a răsfoit o carte/şi-a lăsat-o deschisă/ pe-o masă cu pietre/ şi-acum stâncile-mi rănesc trupul. (Regizorul/ pag. 29)  
 
Poeta surprinde lucrurile, limbajul, într-o continuă metamorfoză, atribuind adesea alte sensuri: chiar şi aici/ amiaza are trup de cruce/nici rug măcar/ poate un gând…, rătăceşte prin templul subfebril/ ce-n nopţile curând brumate/va rugini exuberant/inutil. (Rug/ pag.41)  
 
Dacina Dan foloseşte tehnica ingambamentului care dă o notă mai personală poemelor.  
 
indicibilă e sâmânţa  
cuvântul  
un copac  
în care atârnă strâmb  
două inimi albastre  
în timp ce una bate  
cealaltă-nmugureşte  
sărbătorind tăcerea dintre noi  
cu frunze  
(Cuvânt/ pag.53)  
 
Apropierea de Nichita, Blaga şi chiar Bacovia, se reflectă în poeme. Principiul fanteziei dictatoriale prin care poeta crează universuri posibile, se supun doar propriei sale imaginaţii. Volumul „Aparent/ Illusory”, semnat de Dacina Dan, într-o grafică excelentă, se bucură de o coperta şi o prefaţă create de fiica sa, Mihaela Gheorghiu.  
 
Parafrazându-l pe Lucian Blaga, poetul rămâne „un donator de sânge la spitalul cuvintelor”. Volumul „Aparent/ Illusory” îşi are drumul său… Se spune că un volum este o pasăre, cu mai mult de o sută de aripi, gata de zbor. Poeta Dacina Dan, oferindu-ne cu generozitate ars poetica, într-o lume însetată, îşi oferă simbolic cuvintele – adică pe sine însăşi – lumii întregi.  
-------------------------  
Mariana GURZA  
Timişoara  
9 decembrie 2016  
Referinţă Bibliografică:
Mariana GURZA - POETA DACINA DAN, CU INIMA PE-O FRUNZĂ DE VIE / Mariana Gurza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2172, Anul VI, 11 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mariana Gurza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Gurza
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!