CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Mariana Cristescu         Ediţia nr. 1804 din 09 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

Mariana CRISTESCU - OGLINDA DIN CUVÂNT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După „Nebănuitele feţe ale secundei” – prozele sale scurte de debut editorial (volum apărut, în luna octombrie 2015, sub auspiciile proiectului cultural „Punţi de lumină”), Mihaela Raşcu „recidivează”, impetuos, cu aceeaşi... detentă, în „Oglinzile pământului” - secvenţe din cotidianul asumat conform sintagmei „Câtă viaţă, atâta literatură”. Cu toate că, atunci „când te uiţi la un om, ceea ce vezi nu este acel om, ci eşti tu” – susţine înţeleptul jamaican Mooji. Oare? „Dubito, ergo cogito; cogito, ergo sum” („Mă îndoiesc, deci gândesc, gândesc, deci exist”), afirma René Descartes, în „Discurs despre metodă”, la 1637. Ori, şi mai pe înţeles,… „To be, or not to be” („A fi, sau a nu fi”), cum monologhează de secole,tristul prinţ al Danemarcei. - esenţiala dilemă a omenirii. Ce, cum, de ce, despre ce, şi despre cine… gândim – căci asta ne (pre)ocupă toată viaţa. Viaţa? Da... „Căci moarte nu există/ şi ce numeşti tu moarte/ e-o viaţă altfel scrisă/ în sfânta firii carte” – este motto-ul primei proze a cărţii –, desprins din paginile eminesciene.  
 
„Oglinzile pământului” este, fără îndoială, un titlu de carte curajos. Nu şi surprinzător, fiindcă Mihaela Raşcu este, ea însăşi, structural, o luptătoare. Scrisul e limpede, mlădios, într-o logică rafinat predestinată finalurilor cel mai adesea previzibile, dar nu mai puţin cuceritoare.  
 
„Când te uiţi la un om, ceea ce vezi nu este alt om, ci eşti tu”, totuşi. aceasta nefiind o dovadă a ego-ului exacerbat, ci, cum ar spune esenienii, a funcţionării, la parametri normali, a oglindirii. Legea Oglindirii operează neîntrerupt: „Exteriorul reflectă interiorul”. Nu invers, cum suntem tentaţi să credem – acesta fiind motivul celor mai multe deziluzii… Să mă explic! „Descoperirile făcute pe lungimea coastei occidentale a Mării Moarte şi, în particular, cele 11 grote de la Qumran, au livrat însem¬nate cantităţi de documente eseniene, estimate la mai mult de 15.000 de manuscrise şi fragmente. S-au găsit bucăţi din toate cărţile Vechiului Testament şi fragmente din lucrările compuse de comunitatea de la Qumran. Gândirea şi principiile religioase ale esenienilor, «oameni ai pustiu¬lui», au fost descrise de Iosif Flaviu, contemporan cu ei, de Filon şi de Pliniu cel Bătrân, care îi prezintă ca „oameni singuratici, fără familie, fără bani, izolaţi, «trăind în tovărăşia palmierilor» («Istoria naturală»). Arheologia modernă socoteşte că sfârşitul lor s-a intâmplat în anul 68 d.Hr., la 150 de ani de la fixarea lor în aceasta pustie, când armatele romane, conduse de Vespasian, au nimicit, după Ierihon, şi centrul comunităţii eseniene. Cei care n-au putut să fugă au fost, se pare, ucişi sau vânduţi ca sclavi. Prevăzând cucerirea ro¬mană, esenienii „şi-au pus în siguranţă preţioasa bibliotecă în grotele din apropierea lor, pe care nădăjduiau s-o regăsească după trecerea primejdiei, unde însă nu s-au mai întors, se pare, niciodată, să-şi ia manuscrisele.”  
 
De ce acest interludiu? Fiindcă tot aici s-au găsit fabuloasele şi… atât de clarele (!) scrieri despre importanţa studierii sinelui, a universului interior: cele şapte oglinzi eseniene: Oglinda a ceea ce suntem în momentul prezent; Oglinda a ceea ce judecăm în acest moment; Oglinda a ceea ce am pierdut/oferit/cedat la un moment dat; Oglinda celei mai mari iubiri pierdute sau a celei mai mari frici pe care le-am avut/le avem; Oglinda mamei, a tatălui și respectiv a Creatorului; Oglinda cuceririi Întunericului cunoscută și sub numele de „Cucerirea nopții negre a sufletului”; Oglinda modului în care ne percepem pe noi înșine, cunoscută drept oglinda celui mai mare act de compasiune.  
 
„Câtă viaţă, atâta literatură”? Poate că nu neapărat, sau nu îndestul. Nu putem exclude factorul… aleatoriu, dar eseţial: Harul! Căci, fără har, nu există creaţie. Fără har nu există fantezie, imaginar, emoţie, bucurie, disperare, comunicare… „Exteriorul reflectă interiorul”. Hellinger, Jung, marii initiaţi aveau să demonstreze, la rându-le, importanţa spaţiului interior - a relaţiei cu sinele. „Devine limpede că întotdeauna criteriile au legătură cu observatorul, şi nu cu subiectul. De aici şi oglindirea. Ceea ce observi sau prezintă interes faţă de interlocutori este, de fapt, propria ta oglindă.”  
 
Cireşe, Tatuaj, Bicicleta, Flori, Nunta perfectă, Campionul, Muza, Inelul, Mare grijă la ce faci, Struguri, Vasilică, Prietene, Micul sanitar, Gogoşi, A ta până la capăt, Arhivarul, Cântecul fazanului. Le-am numărat: sunt 17 proze – 17 „oglinzi ale pământului”, ale... sinelui. Nu 7. Cu siguranţă, când s-a aşezat la masa de scris, Mihaela Raşcu nu se gândea la esenieni. Ea este mai… pământeană, decât mine care, acum, voi încheia citând poezia „Oceanul” de Ştefan Petrea:  
„interior, călăream cai albi sub o veștejire a sinelui  
refulam etnobotanice și mă jucam cu băiețelul din mine  
vecinul îmi bătea în țeavă  
vomitam fonic toate poeziile din lăuntru  
evident, urlam ca în dureri de facere,  
mirosea a poezie toată scara blocului  
un peisaj din mine vorbea despre suferință  
în inima nopții imitam bețivii,  
mi-era de-ajuns că aveam icoana ta în minte  
pe unde vei mai fi fiind  
dar eu  
pe unde oare sunt”.  
 
„Un peisaj din mine” vorbeşte despre Mihaela Raşcu - un prozator în care cred.  
 
Mariana CRISTESCU  
9 decembrie 2015  
Târgu Mureş  
 
Referinţă Bibliografică:
Mariana CRISTESCU - OGLINDA DIN CUVÂNT / Mariana Cristescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1804, Anul V, 09 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mariana Cristescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Cristescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!