CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

CADENŢA TIMPULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumul de versuri „Cadenţa timpului”, autor Corina Matei Gherman, apãrut la Editura Studis, Iaşi, 2017, este o carte structuratã pe douã pãrţi, prima cu o tematicã diversã iar cea de a doua justificând titlul cãrţii. Cartea este o trecere poeticã de la universal la particular, de la exterior cãtre interior ce vorbeşte despre o schimbare existenţialã a autoarei. De exem-plu, „drumul spre iubire” strãbate „ceasul de blestem” devenind un „portret co-lorat” . Pornind de la fericirea copilãriei din casa parinteascã în care era „con-semnata cu flori de primãvara aurie”, poeta intrã în contact cu „lumea care doar-me” neîncetându - şi ”poemul de iubire” , adevãrata viaţã , nu fãrã sacrificii de sine ”Ah, zidule…/ Iar m-am izbit de tine / mi-am zdrobit creasta / o credeai de hârtie / pe care am desenat / un chip / nejelit ... neângropat”. Din toatã aceastã aventurã „spre eternitate”, poeta alege numai cuvântul ca fiind singura modalitate de nemurire, de altã viaţã „zãpada n-a reuşit / sã-mi îngheţe chipul / iar inima bate / ca vântul iernii / şi înnoadã luni albe / ce cresc din zãpadã / şi pãşesc / peste tãcerea zãpezii”. 
  
Paginile cãrţii nu sunt numerotate, probabil ca un element inovator ce ar justifica liniaritatea timpului iar modul de realizare al poemelor trimite cu gân-dul la poezia DADA-istã , la suprarealism … chiar şi la cubism! Autoarea des-compune realitatea şi o recompune dupã caz creând noi momente aşa cum se observa mai ales în poezia ”Despre lecţii”. Tema predominantã a cãrţii pare a fi curiozitatea („Ca întâiul sãrut, Ca întiul început, / Încerc acum clipa aceea într-un punct / S-o rãstignesc în zece porţi”, ”Clipa care mãsoarã dorinţi / A plecat spre rãsãrit”) deşi apar frecvent şi altele : şcoala, dragostea, natura, preocupãrile cotidiene… 
  
Existã un filon poetic valoros în aceastã carte, în ciuda stângãciilor spe-cifice debutului vizibil mai ales prin metafore şi personificãri precum : ”un ciob de rãsãrit”, ”oi pasc prin brazde gânduri”, ”sângereazã verdele, paşte lumina”, ”prinzi de mânã începutul”, ” a venit vara / în carul unui nor”,/ danseazã ca o prinţesã ” ori ”visul se îndrãgosteşte / de o floare / din pântecul lacului / rugându-se ca sã fie culeasã”. De aceea îmi permit ca sã recomand aceastã carte cu bucurie şi cu optimism cititorului dornic de noi cãlãtorii în lumea visului şi meditaţiei. 
  
©Prof. Mariana Bendou, scriitor membru LSR 
  
Referinţă Bibliografică:
CADENŢA TIMPULUI / Mariana Bendou : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3096, Anul IX, 23 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mariana Bendou : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Bendou
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!