CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Clipele şi îngerii Sibianei Mirela Antoche
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La fel ca şi în alte creaţii ale sale, poeta Sibiana Mirela Antoche 
  
dovedeşte în volumul de poezie « Clipe şi Îngeri » , apãrut în anul 2018 nu doar o profundã cunoaştere a operei eminesciene ci şi o dragoste puternicã pentru versul acestuia, astfel cã influenţe ale poeziilor lui Mihai Eminescu (« Emin, tatãl stelelor ») sunt omniprezente în aceastã carte. 
  
S-ar putea vorbi chiar şi despre un cult al autoarei cãrţii pentru Luceafãrul poeziei româneşti (“Dorul suprem”), nu doar despre o simplã elogiere a acestuia , despre o dorinţã a poetei de accedere la nivelul geniului devenit etalon, despre un cuplu liric simbolizat de cele “Douã lacrimi”… Versuri precum « Te întrebi adesea: nu iubim în doi? » (pagina 50), ori « Mă întreb cu ardoare și mirare de-ai ști: « Oare-a fost doar poveste sau iubire de-o zi?! » (pagina 51) susţin aceastã afirmaţie iar la pagina 62 poeta însãşi mãrturiseşte cã este « Roaba îngerului fals » , respectiv idolul, iubirea imposibilã. 
  
Prin urmare, « clipele » reprezintã, în aceastã carte, timpul vieţii poetei, umanul efemer, iar « îngerii » sunt creaţiile poetului de geniu, moştenirea nemuritoare lãsatã posteritãţii, nemurirea însãşi (« Vor rămâne peste veacuri ale sale poezii, / Îi vom duce mai departe versurile-n veșnicii. », pagina13 ). „Am oprit o clipă timpul” zice poeta în titlul poeziei de la pagina77 pentru ca sã versifice mai apoi, la pagina 84 „Lăsând în urmă viața ce aprig ne răsfață / În taina nemuririi ce tremură-n răstimp.” Autoarea cãrţii concluzioneazã, la pagina 89, „Fericit e cel ce-n viață n-a trăit doar spre-a muri”. 
  
Poeta se vrea purificatã şi înãlţatã prin creaţie, cât mai aproape de cer, moştenitoare a harului eminescian , Luceafãrul poetic, « îngerul », la un moment dat identificatã fiind chiar cu el « Eminescu e doar unul... Eminescu e în noi! », pag.14 ». În poemul « L-aș învia pe Eminescu” ea duce chiar cu gândul la cuvintele lui Nichita Stãnescu care spunea « Eu am venit pe lumea limbii româneşti ca sã-l vestesc. » identificându-se adeseori cu marele poet naţional. 
  
Poate cã aceastã carte s-ar fi putut numi pur şi simplu « Omagiu poetului Mihai Eminescu » („Judecat de îngeri drepți pentru fapte de iubire” pagina 43) dar titlul ar fi fost prea banal şi lipsit de aura pe care poeta i-a oferit-o prin mãiestria şi sensibilitatea ei. Putem spune, cu mâna pe inimã, cã acest volm de versuri este poate unul dintre cele mai frumoase elogii aduse în literatura românã poetului naţional, Sibiana Mirela Antohe fiind în acest sens, greu de egalat… 
  
Existã, ce-i drept, la pagina 83 , un poem „Clipe și îngeri” („Fluturi mari de credință prin al soarelui foc / De-a cruța din al vremii maldăr de plângeri / Juruiesc lăcomia de-a mă prinde în joc / Veșnicia de patimi, de clipe și îngeri!” care sugereaza titlul cãrţii dar , în ansamblul sãu, acesta nu pare a se ridica la înãlţimea valorii volumului. 
  
Demn de remarcat este şi faptul cã poeta rãmâne ea înseşi, originalã şi autodidactã pe tot parcursul cãrţii, reuşind ca pe lângã laitmotivul eminescian sã introducã şi referiri la viaţa personalã şi la oamenii care fac parte din ea (mama, soţul, tatãl), la patria în care s-a nãscut, la simbolurile româneşti (graiul, tricolorul), la credinţa sa (Maica Domnului), etc. într-o manierã nederanjantã, bine închegatã, acestea fiind înşiruite dupã logica inimii sale dar tot cu trimitere la poetul Mihai Eminescu. 
  
Exprimarea Sibianei Mirela Antohe este mãiastrã şi plãcutã, atent elaboratã, fãcând lesne trecerea de la un registru de limbaj la un altul, de la elementele de facturã eminescianã la propriile emanaţii (« Căutând-o prin unghere, ostenită zbate-n piept / Varsă cupa așteptării, cere liberul ei drept, / Nu-și găsește loc în mine, se strecoară - accidental / Iese-n tundra disperării, seacă-n miezul ei banal„ sau „Am oprit o clipă timpul într-un mod întâmplător / Când își pregătea reduta, el mirabilul actor, / Și fura în drumu-i grabnic veșnicia din nisipuri, / El, bătrânul vagabond, vechi pirat de anotimpuri.„) iar versurile sale sunt picturale, permit vizualizarea cu ochii minţii a realitãţii , într-un tablou pe care îl zugrãveşte atent: “Desfac din mine aripi pe-al cerului crepuscul » sau « Despic în falduri norii, scântei aprind frenetic,« pagina 47, « Convoi de umbre diafane fardatează cald tablou pastelic. » pagina 74. Poeta are meritul nu doar de a descrie imaginea respectiva ci şi de a convinge lectorul ca sã o vizioneze asemeni unui film. De aceea, poemele sale s-ar putea constitui foarte bine şi într-un fel de liric - radiodifuzat cu reale şanse de suces la public...! 
  
S-ar mai putea vorbi aici şi despre creativitatea poetei Sibiana Mirela Antoche observabilã prin utilizarea unor neologisme (« Cocktail », « spionează”, „simptomatici” , etc.) sau cuvinte nou create (« vârtejesc”, „volnicia”, „vãluresc”, „vlăstăresc”), prin utilizarea unor versuri lungi, cu foarte multe silabe (20 – 30 !) şi a unor strofe cu douã versuri ori cu şase versuri... Rimele sunt neaşteptate şi frumoase , surprinzãtoare chiar, atent cãutate; utilizarea lor nu oboseşte ci înfrumuseţeazã textul. Poeziile nu sunt disparate ci creazã un „tot”, o poveste în versuri despre zbuciumul creatorului, al omului de geniu. Poeziile sunt înşirate alfabetic, având şi o continuitate logicã. 
  
Concluzionând, cartea “Clipe şi Îngeri” a poetei Sibiana Mirela Antoche aduce în prim-plan o poezie frumoasã şi meditativã, pe tema vieţii şi destinului uman, a scurgerii timpului (« Când viața mi te-mparte cu vântul sau cu ploaia, iar lacrimile mele vor năpădi-n asalt / Atunci să știi, iubite, că nu-mi ajunge viața să-nving a mele gânduri ce-s pietre de bazalt », pagina 40) cu un final fericit în care cei doi exponenţi ai cuplului liric se întâlnesc dincolo de timp, prin creaţia poeticã (“În cupa florii de iubire… un eu, un tu și-un strop de rouă.”, pagina 54) 
  
© Mariana Bendou, 
  
Referinţă Bibliografică:
Clipele şi îngerii Sibianei Mirela Antoche / Mariana Bendou : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3091, Anul IX, 18 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mariana Bendou : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Bendou
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!