CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Caietul negru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un fel de roman autobiografic, un al doilea jurnal al sãu dintr-o serie de mai multe astfel de jurnale, dintre care primul s-ar fi pierdut (dupã cum mãrturiseşte autorul), „Caietul negru” ( publicat la Editura RAFET, Râmnicu-Sãrat, 2017) semnat de Cornel Galben, vorbeşte despre perioada urmãtoare vârstei sale de 28 de ani, respectiv din studenţie.  
 
Consemnãrile din acest jurnal au început în anul 1968 , în prima zi de salariat” a autorului, la Uzina de Cauciuc de pe Platforma Petrochimicã de la Borzeşti-Oneşti (fostul oraş Gheorghe Gheorgiu - Dej , aşa cum apare denumit în carte), respectiv imediat dupã absolvirea Şcolii Profesionale.  
 
Încã de la începutul cãrţii se remarcã talentul literar de excepţie şi experienţã publicisticã a autorului , cititorul având de parcurs texte savuroase şi sensibile, de o realã încântare.  
 
Cartea este structuratã şi datatã asemeni unui jurnal , într-o înlãnţuire logicã şi cronologicã astfel ca pânã la final putem creiona portretul unui personaj care nu este altul decât autorul însuşi , un ziarist, poet, critic şi istoric literar, eseist şi chiar editor de marcã; un om care a citit şi muncit foarte mult, dupã cum mãrturiseşte despre sine însuşi în paginile cãrţii: ”Greu este drumul spre poezie dar cu multã muncã se poate ajunge la el” (pagina 100) şi „am nevoie de exerciţiu zilnic . Numai aşa pot aduna gânduri, observaţii asupra realitãţii imediate, etc. Numai aşa se pot naşte posibile versuri şi, de ce nu, posibile cãrţi”. Mai ales ca s-a luptat chiar şi cu gândul cã „ nu ştiu când voi reuşi sã acopãr toate golurile din cultura mea, nu ştiu nici când voi avea timp sã-mi duc la capãt gândurile care mã frãmântã” (pagina 13,14).  
 
Existã însã şi alte reflecţii personale ale autorului în „Caietul negru” în care lectorul se poate regãsi şi poate trage utile învãţãminte modelându-şi evoluţia şi, poate chiar destinul „E rãu sã fii şi singur!” (pagina 8).  
 
Consider cã aceastã carte mai este importantã şi utilã prin persoanele ori lo-curile evocate în ea cãpãtând astfel valoarea unui real document. Autorul reuşeste sã surprindã în „Caietul negru” , cu precizia şi arta specificã jurnalistului, momente ale unei epoci nu prea îndepartate de cititor dar insuficient cunoscutã ori studiatã, perioada României socialiste. Asemenea informaţii fac referire la criticii literari şi scriitorii perioadei, la publicaţii şi la spectacole, la funcţii şi ierarhii sociale, la diverşi lideri politici, la instituţii ale statului (învãţãmânt, spital), etc.  
 
© Mariana Bendou  
 
Referinţă Bibliografică:
Caietul negru / Mariana Bendou : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2724, Anul VIII, 16 iunie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mariana Bendou : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Bendou
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!