CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

La mulţi ani poetei Ana Blandiana!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Daca faci o banalã cãutare pe internet (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ana_Blandiana) , afli despre Ana Blandiana cã este o scriitoare (autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi) și luptătoare pentru libertate civică din România. Cã Ana Blandiana este doar un pseudonim literar menit sã o fereascã pe Otilia Valeria Rusan (nãscutã « Coman » pe data de 25 martie 1942 la Timișoara) de pericolele regimului comunist pe care l-a traversat în trecut. Cã în luna mai 1990 a reînființat Centrul PEN din România, pe care l-a condus până în 2004 şi cã în noiembrie 1990 s-a numărat printre fondatorii Alianței Civice (președinte între 1991-2002). Cã este membru corespondent al Academiei Române (din 2016), etc. 
  
Dar mult mai greu poţi afla cã de aceastã extraordinarã şi prolificã poetã mã leagã faptul , poate mai puţin cunoscut, cã a trãit o perioadã în oraşul meu Oneşti şi nicidecum faptul cã mi-a marcat modul de a simţi şi de a scrie poezie. Deşi receptarea critică a operei Anei Blandiana a fost extrem de bogată, la fel de bogată ca și opera sa, pentru mine a contat cel mai mult aspirația poetei spre puritate, ca o condiție etică esentialã. Poate și sublimarea vieții în artă, ca o condiție estetică. (Poeta caută , în versul sãu, hotarul dintre bine și rău, dintre înnorat și senin, dintre lumină și noapte, exterior și interior, paradis și infern.). De aceea poezia « Hotarul » semnatã de Ana Blandiana rãmâne pentru mine definitorie : « Caut începutul rãului / Cum cãutam în copilãrie marginile ploii. / Alergam din toate puterile sã gãsesc / Locul în care / Sã mã aşez pe pãmânt sã contemplu / De-o parte ploaia, de-o parte neploaia. / Dar întotdeauna ploaia-nceta înainte / De a-i descoperi hotarele / Şi reîncepea înainte / De-a şti pânã unde-i seninul./ Degeaba am crescut./ Din toate puterile / Alerg şi acum sã gãsesc locul unde / Sã mã aşez pe pamânt sã contemplu/ Linia care desparte rãul de bine./ Dar întotdeauna rãul înceteazã-nainte / De a-i descoperi hotarul / Şi reîncepe-nainte / De-a şti pânã unde e binele./ Eu caut începutul rãului / Pe acest pãmânt / Înnorat şi-nsorit / Rând pe rând. » 
  
© Mariana Bendou 
  
Referinţă Bibliografică:
La mulţi ani poetei Ana Blandiana! / Mariana Bendou : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2647, Anul VIII, 31 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mariana Bendou : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mariana Bendou
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!