CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

GEORGE ACHIM ȘI ALE SALE... BLESTEME
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Volumele de poezie tematică sunt destul de rare și de dificil de realizat, ținând seama de faptul că toate poemele pe care le cuprind trebuie să se substituie tematic titlului. Au făcut-o cu succes Bacovia (“Plumb”), Sorescu (“La lilieci”) și Baudelaire (“Le fleurs du mal”), pentru a da doar câteva exemple. George Achim face parte din aceeași categorie, obișnuidu-ne ca volumele sale de poezie să fie alcătuite pe principii tematice.  
 
Cel mai recent volum de poezii, sau – mai degrabă – poeme, intitulat “Blesteme” (Ed. Silviana, Râmnicu Vâlcea, 2016), reușește poate cea mai potrivită corespondență între titlu și conținut, absolut toate titlurile pieselor conținute fiind…, ați ghicit – blesteme. Volumul are două părți intitulate “Blestemele durerii” și, respectiv - “Blesteme la zi”. Prima parte conține 20 de “blesteme” ale unor pesonalități culturale și/sau istorice, care, într-un fel sau altul, în viziunea lui George Achim, au fost nedreptățite de societățile în care au existat. Menționăm câteva nume doar: M. Eminescu, I. L. Caragiale, V. Voiculescu, P. Țuțea, M. Sadoveanu, P. Țuțea, R. Gyr, dar și N. Bălcescu, Avram Iancu, Ana Ipătescu și N. Ceaușescu. Tot în prima parte au fost incluse alte 9 “blesteme”, “proferate”, de astă dată, nu de diferite personalități, ci de alte “categorii”, cum ar fi România, limba, românul, libertatea, Oltul, “Miorița” etc.  
 
Cea de-a doua parte a volumului conține “blesteme” puse în “gura” unor instituții (școala), categorii profesionale (artiști, soldați, învățători, traducători etc.), trăsături caracterologice (onoare, demnitate, talent, glorie) și chiar a unor lucruri comune (fabrica, ia românească, opinca, munca, cula, neamul, plugul, crucea, costumul popular). La acestea se mai adaugă “blestemele” mamei, tatălui, patriotului, porumbeilor, cetățeanului turmentat și… raiului.  
 
Uneori “belestemul” este rostit de cel pomenit în titlu, alteori – de poet în numele său: “Și v-am scris ca să se știe, / Peste ani să constatați / Că-n politică sunt mulți ratați / Îmbolnăviți de bogăție. / Și c-au făcut cu dracii pact / Ca să mintă și să fure, / Să parvină și să-njure, / Nicidecum să dea un sfat” (“Blestemul lui Mihai Eminescu”), repectiv – “Nimic de zis, la vremea lui / Se părea că totu-i greu! / Azi nicio diferență nu-i / Și îl pomenim mereu… / În societate este / La tot pasul întâlnit / Cu năravul de poveste, / Ba, mai mult, și altoit… (“Belestemul lui Ion Luca Caragiale”). Și într-un caz și în altul, poetul are grijă să ne atragă atenția asupra faptului că la noi, la români, istoria se repetă întotdeauna, în fapt – că noi nu învățăm nimic din ea din moment ce, ceea ce ni se întâmplă azi se aseamănă până la detaliu cu ceea ce ni s-a întâmplat în vremea celor ce “blesteamă”, exemplele de mai sus fiind, credem concludente.  
 
Citindu-i blestemele, am realizat că George Achim a purces la realizarea acestui volum după o serioasă documentare istorică și chiar sociologică, fiecare poem relevând fapte și adevăruri greu de contestat, chiar dacă ele, inevitabil, poartă amprenta mai mult sau mai puțin subiectivă a autorului. Aluziile, mai mult sau mai puțin transparente, invită cititorul mai puțin avizat să procedeze la rându-i la documentare, fiindcă George Achim are abilitatea de a-l face curios și deci – de a-l determina a-și îmbogăți cunoștințele, într-un cuvânt – de a crește din punct de vedere cultural, ceea ce, să recunoaștem, nu este puțin lucru, mai ales în vremurile de astăzi când cultura este domeniul cel mai vitregit, alături de educație/învățământ și sănătate, de niște autorități inconștiente, corupte și, de cele mai multe ori, cu o cultură cel puțin precară. Spre deosebire însă de cultură și educație/învățământ, domenii în care, după cei care ne conduc, nu merită să investești ele nefiind direct profitabile, sănătatea este domeniul din care s-a furat cel mai mult, fiindcă acolo s-au adunat sume uriașe din asigurările de sănătate, sume prăduite de tot felul de lichele și de secături, care n-au ezitat să facă din extincția populației României un mijloc de spoliere a sumelor menționate.  
 
Revenind la volumul lui George Achim, el merită lecturat cu atenție, fiindcă, după părerea subsemnatului, el este și un manifest menit să trezească, atât cât este posibil, conștiița cititorului și, prin aceasta, să contribuie la apariția și creșterea unui curent de opinie de la care să înceapă, în sfârșit, însănătoșirea societății românești actuale; și asta până nu este prea târziu, fiindcă pericolul dispariției noastre ca nație este astăzi mai actual ca oricând!  
 
Referinţă Bibliografică:
GEORGE ACHIM ȘI ALE SALE... BLESTEME / Marian Pătrașcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1999, Anul VI, 21 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Pătrașcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Pătrașcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!