CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

,,POPASURI SCRIITORIEȘTI PE OLT ȘI OLTEȚ, II
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În vara anului trecut, prietenul și „făcătorul” de reviste Petre Cichirdan, m-a informat că dl. Florentin Smarandache, neobositul spirit enciclopedic oltean, profesor la New Mexico University, SUA, intenționează să scoată o antologie intitulată „Popasuri scriitoricești pe Olt și Olteț”. Pe atunci nu știam că era vorba de un volum II al antologiei cu acest titlu inspirat. În câteva numere consecutive ale revistei „Cultura vâlceană”, același P. Cichirdan a inserat pe ultima pagină un „Anunț literar”, în fapt – o invitație pentru scriitorii interesați de a-i trimite d-lui Smarandache câteva date biografice și creații proprii care să fie incluse în viitorul volum antologic. 
  
Între cei care au au dat curs onorantei invitații, m-am numărat și subsemnatul. În ianuarie a. c., toți autorii în viață (veți vedea de ce spun asta) au primit de la dl. Smarandache, prin E-mail, în format pdf, volumul antologic menționat, fiind concomitent rugați să-i trimită adresele de domiciliu, pentru ca domnia sa să le/ne trimită câte un exemplar tipărit gratuit. I-am răspuns imediat și i-am atras atenția că, întrucât cei mai mulți dintre autori vor dori să aibă mai multe exemplare din acest volum, să nu trimită doar un exemplar gratuit, ci contracost și câte exemplare dorește fiecare. În același timp, m-am oferit să fac eu centralizarea cererilor și să mă ocup și de distribuirea lor după ce primesc numărul total de exemplare comandate. Dl. Smarandache mi-a răspuns că este de acord să trimită câte un exemplar gratuit pentru fiecare autor și, contracost, câte exemplare în plus dorește fiecare, dându-mi și prețul per exemplar, în jur de 5-6 lei, socotit de domnia sa ca fiind prețul de tipărire. Știind cum arată volumul (are aproape 300 de pagini), chiar și așa, prețul transmis era ridicol de mic. 
  
Apoi, au mai intervenit alte două situații. Prima a fost aceea că prețul transmis era pentru ca volumul să conțină pozele autorilor alb-negru iar dl. Smarandache ar fi dorit totuși să-l scoată cu pozele respective color, ceea ce ar fi însemnat o mărire a prețului de tipărire. A doua situație a fost aceea că, la un moment dat, tot domnia sa m-a rugat să mă interesez dacă volumul nu ar putea fi tipărit în Râmnicu Vâlcea, pentru a scuti transportul până la mine. I-am răspuns că în orașul nostru sunt multe edituri, dar puține au și tipografii proprii. Am ales, totuși, două tipografii, care știam că realizează produse de bună calitate, și le-am trimis cereri de oferte. După câteva zile, am primit răspunsul lor: prețurile oferite erau de 9 lei + TVA/exemplar în varianta doar alb-negru, la una dintre edituri, și 5 euro/exemplar în varianta alb-negru, respectiv, 9,9 euro/exemplar în varianta color, la cea de-a doua editură! Evident, afacerea a căzut! 
  
Ca răspuns la ofertele pe care i le-am trimis, dl. Smarandache mi-a spus că la 9 lei/exemplar le scoate la Oradea și cu pozele autorilor color. În fine, domnia sa mi-a spus că, pentru cei care doresc mai multe exemplare, să încasez câte 5 lei/exemplar și să opresc eu toți banii pentru efortul de a trimite autorilor ceea ce au comandat, evident, celor din afara Râmnicului, prin coletărie poștală. Am refuzat categoric să rețin vreun ban și, în cele din urmă, „am căzut la pace” astfel: din banii încasați prin ramburs, eu să-mi opresc ceea ce cheltui cu expedierea și ceea ce-mi rămâne să-i trimit celui care îmi va aduce volumele la Râmnicu Vâlcea. Și, atenție – la ramburs să trec doar numărul de exemplare în plus înmulțit cu 5 (lei/ex.), fără a mai adăuga și costul expedierii coletelor! 
  
Stimați cititori! Am ținut să relatez aceste fapte tocmai pentru a vedea și dumneavoastră ce înseamnă să fii un om generos, pe lângă, firește, multe alte calități pe care le are dl. Florentin Smarandache. În fond, prin ceea ce a făcut domnia sa, a dat dovadă de patriotism sincer, pe care eu l-aș numi „patriotism ziditor”, în opoziție cu patriotismul fals/ipocrit al multor conaționali și în special al politicienilor, pe care eu l-aș numi „patriotism perorat”, sau chiar „patriotism lătrat”, dacă-mi este îngăduit acest termen dur, dar foarte exact, spun eu. 
  
Volumul antologic „Popasuri scriitoricești pe Olt și Olteț, II”, conține un număr de 50 de autori antologați, 9 dintre ei fiind decedați. Criteriul de ordonare al autorilor în volum a fost data nașterii lor, după cum arată chiar dl. Smarandache în Cuvânt înainte. Țin să-i menționez în primul rând pe cei decedați, fiindcă, cel puțin unii dintre ei sunt puțin cunoscuți, dacă nu chiar necunoscuți, mai ales pentru cei care nu prea le au cu cititul cărților (din păcate, din ce în ce mai mulți, în ultimii ani): Barbu Paris Mumuleanu (1744-1836), Haralamb Lecca (1873-1920), Dumitru Caracostea (1869-1964), Ion Minulescu (1881-1944), Alexandru Busuioceanu (1896-1961), Mihail Drumeș (1901-1982), Pan M. Vizirescu (1903-2000), Dragoș Vrânceanu (1907-1972) și Ion Marin Iovescu (1912-1977). 
  
Așadar, volumul se deschide cu Barbu Paris Mumuleanu, poet elegiac care „a jucat un rol de normator al limbii române”, ridicând-o “de la stadiul de dialect al țăranilor la stadiul de limbă literară” (Hagen Schulze). Mumuleanu, „glas cu durere” (M. Eminescu, Epigonii), a scris poezii satirice în care înfierează defectele de caracter ale contemporanilor lui, paradoxal – fix aceleași cu ale contemporanilor noștri: „O, ce ciudă, cât mă mir, / D-al celor mari caractir! / Ce schimbate la ei firi, / Ce gusturi, ce diferiri! / Precum ceriul de pământ, / Aşa ei de cei mici sunt. / Toţi trândavi, toţi lenevoşi, / Nestatornici, furtunoşi, / N-au ei fapte bărbăteşti, / Toţi au minţi copilăreşti, / Toţi de mititei iubesc / Lucruri care nu-i cinstesc. / Toţi, de când sunt băieţei, / 
  
Înclinează lângă ei / Oameni care-i linguşesc, / Care-i laud' şi-i slăvesc. / Totdeauna cei mari vor / Să aibă-n casele lor / Prefăcuţi ce le vorbesc / Tot cele ce ei voiesc. / Vor de mulţi fi-ncungiuraţi, / Să stea-ntre ei îngâmfaţi, / Să le dea închinăciuni, / Să le spuie la minciuni. / Ei adevăr nu voiesc, / Nu le place, nici iubesc, / Socotesc că câte fac / Şi la alţi oameni le plac, / Şi d-ar greşi cât de mult, / Ei îndreptări nu ascult. / Ei în sine socotesc / Că la nimic nu greşesc. / Nu le place-a fi-ndreptaţi, / Vor a fi tot lăudați. (…)” (poezia „Cei mari”). În afara poeziei din care am citat, B. P. Mumuleanu mai are în antologie încă două: „Leul și iepurile” și „Alt chip”. 
  
Haralamb Lecca, poet, prozator, traducător și dramaturg (a fost „primul dramaturg român care a jucat roluri în piese de teatru scrise de el însuși”), este prezent în antologie cu poezia „Dona Clara”, binecunoscută în special datorită transpunerii sale muzicale de către Tudor Gheorghe (câți știau că textul piesei interpretate de valorosul artist aparține lui H. Lecca?). 
  
Urmează aromânul Dumitru Caracostea, „critic literar, istoric și teoretician al limbii române, folclorist, profesor universitar, conducător de reviste literare, fondatoral Institutului de istorie și critică literară, membru al Academiei Române”, care este prezent în antologie cu studiul de istorie literară „O frescă folclorică”. Ion Minulescu este ilustrat în aceeași antologie prin poeziile „Spre soare”, „Rugă pentru Duminica Floriilor”, „A XI-a poruncă” și „Poveste scurtă”. 
  
Alexandru Busuioceanu a studiat estetica și istoria artei la Viena și a obținut două doctorate, la Roma și București. A fost profesor universitar la Academia de Arte Frumoase din București, iar din 1945 s-a stabilit în Spania unde a înființat Institutul Român de Cultură din Madrid. Postum (1985) îi apare un remarcabil volum de cercetare istorică intitulat „Zamolxis sau mitul dacic în legendele spaniole” (reeditat în 2009). În antologie are două poezii: “Țara în gând” și „Nimb”. 
  
Mihail Drumeș este scriitorul care a folosit, de-a lungul carierei sale de prozator și dramaturg, nu mai puțin de 17 pseudonime. A debutat cu proză încă de când era elev. Este prezent în antologie cu un fragment din romanul „Invitație la vals” (1936), care poartă titlul „Totul s- sfârșit”, un adevărat eseu despre sinucidere a cărui idee centrală este aceea că omul renunță la luptă, la lupta cu greutățile vieții, gândindu-se chiar la sinucidere, „din lipsă de idealuri”. De altfel, se știe că unul dintre cele mai mari păcate omenești este disperarea, pierderea speranței. Personal, cred că sinuciderea este exemplul suprem de atingere a contrariilor, fiind în același timp cel mai mare act de curaj, dar și cea mai mare lașitate, desigur, în măsura în care cel în cauză nu este bolnav psihic. 
  
Pan M. Vizirescu a fost licențiat al Facultății de Litere București, cu un doctorat „magna cum laudae” în Litere și Filosofie, profesor de liceu în Cernăuți și București, șef de cabinet în Ministerul Propagandei. A debutat ca poet la 18 ani în „Universal literar” al lui N. Iorga, publicat și de T. Arghezi în „Bilete de papagal”. În 1945 a fost condamnat la muncă silnică pe viață alături de Nichifor Crainic, Pamfil Șeicaru, Stelian Popescu ș. a. A stat ascuns într-un „exil de taină”, timp de 23 de ani în casa părintească din Slatina. Primele cărți îi sunt publicate abia prin anii ’80. A fost ultimul reprezentant al curentului gândirist ortodox tradiționalist. Antologia îl ilustrează prin poeziile „Jocul de țărână”, „Statuia” și „Vizita de seară. 
  
Dragoș Vrânceanu a început să scrie poezie încă din timpul liceului, absolvit la Bălți. A studiat timp de patru ani filosofia la Florența. În Italia a fost arestat de autoritățile fasciste, dar a reușit să evadeze refugiindu-se în Elveția. Debutul său literar se produce în 1934, când Zaharia Stancu îl include în „Antologia poeților tineri”. Este câștigătorul unui premiu pentru sonet acordat de Societatea Scriitorilor Români. A fost ziarist, profesor universitar, traducător și înalt funcționar ministerial. A fondat Cenaclul Literar „Casa de sub pădure”, pus sub președinția onorifică a prietenului său Eugenio Montale. Este inclus în antologie cu poeziile „Numai plutele bătrâne”, „Ne facem drum printre-ntâmplări”, „Au crescut secolele” și „Baladă”. 
  
În fine, Ion Marin Iovescu, absolvent al Liceului „Radu Greceanu” din Slatina și al Facultății de Litere și Filosofie din București, a activat ca profesor, comerciant și bibliotecar. A debutat literar în 1934, când Liviu Rebreanu îi publică o schiță în „România literară”. A frecventat Cenaclul Literar „Sburătorul. Acolo, în anul 1935, citește un fragment din romanul „Nuntă cu bucluc”. Impresionat, Eugen Lovinescu îi dedică în „Adevărul” un articol intitulat „Un nou Creangă”. Are în antologie un fragment din romanul Lacrimi pe pâine (1967), intitulat „Văcarul Bătăgui”. 
  
Antologia „Popasuri scriitoricești pe Olt și Olteț, II” continuă cu 41 de autori contemporani, în ordinea descrescătoare a vârstei lor, așa cum am precizat mai sus. Mă voi limita doar la a-i menționa cu numele, fiindcă, fără îndoială, pentru mine și, sunt convins că și pentru ei, este o mare onoare de a fi puși în această antolgie alături de personalitățile pe care tocmai le-am trecut în revistă: Ștefan Roman, Vasile Andronache, Ion M. Saimac, Petru Pistol, Adina Dumitrescu, Marian Malciu, Dumitru Velea, Gheorghe Stancu, Margareta Mariana Saimac, Elisabeta-Silvia Gîngu, Ion I. Pârâianu, Paulian Buicescu, Felix Sima, George Achim, Ilie Gorjan, Teofil Preda, Petre Cichirdan, Puiu Răducan, Victor Păun, Marinela Preoteasa, subsemnatul, Aurel Furtună, Constantin Dincă, Vasian Mircescu, Ion Nălbitoru, Elena Agiu-Neacșu, Eugen Petrescu, Ligya Diaconescu, Nicu Cismaru, Cristina Nălbitoru, Dumitru Zamfira, Zenovia Zamfir, Ilorian Păunoiu, Dan Mitrache, Mircea Băduț, Laura O’Neale, Dragoș Călinescu, Elena Natalia Călinescu, Mariana Ciucă, Florina Dinu și Andreea-Cristina Călinescu. Primul din această enumerare are 91 de ani iar ultima – 13 ani! 
  
Volumul se încheie cu o „Bibliografie selective” care conține 25 de indicații bibliografice. 
  
Personal, mi se pare surprinzător, dacă nu chiar… paradoxist (nu, nu am greșit, intenționat nu am scris „paradoxal”!) modul în care a fost alcătuit acest volum antologic. Gândindu-mă însă la cel care a purces la o astfel de corvoadă, nu mă miră absolut deloc! Așadar – felicitări și, în același timp, mulțumiri, domnule Florentin Smarandache! 
  
Referinţă Bibliografică:
,,POPASURI SCRIITORIEȘTI PE OLT ȘI OLTEȚ, II (2016) – o nouă antologie alcătuită de Florentin Smarandache / Marian Pătrașcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1869, Anul VI, 12 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marian Pătrașcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Pătrașcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!