CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2630 din 14 martie 2018        Toate Articolele Autorului

Dr. Petre Matei, un român care s-a declarat „rrom”, expert în USA la Center for Advanced Holocaust Studies
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
D-l dr. în istoria rromilor, Petre Matei, a cărui teză de doctorat a fost coordonată de Lucian Boia, este un rasist care și-a bătut joc de numele etniei RROMe, pe care nume l-a subtilizat dibaci printr-o declarație semnată de profesorul de istorie ”rrom”, inspectorul Sandu Ion. Acum Petre Matei se declară rom pe baza acelei declarații-recunoașteri semnate de profesorul Ion Sandu, ca să ocupe un loc și să aibe un salariu. Practic Petre Matei încasează banii unui rom. Iată dovada rasismului său, într-o carte editată de Institutul pentru studierea problemelor minorităților naționale, în articolul ”Romi sau ţigani? Etnonimele – istoria unei neînţelegeri”, la pagina 71 :  
 
”Sufletului rom şi rădăcinilor neamului românesc le-am opune prozaica esenţă de rom de la „Dr. Oetker”: propilenglicol, apă, colorant, caramel, aromă rom. Credem că există similitudini între etnonim şi produsul alimentar. Şi unul şi altul sunt convenţii, mai mult arome decât esenţe”  
 
D-l Petre Matei se face vinovat de cenzurarea numelui meu în cartea mai sus amintită. Petre Matei a încălcat parțial articolul 30 din Constituția României, care interzice cenzura de orice fel, și nu mi-a cerut acceptul de a publica descoperirea mea privitoare la originea sanscrită a numelui de Rom- Romni, Bărbat căsătorit, Femeie Frumoasă în limba veche Sanskrit. Pentre Matei a preluat informația publicată de mine pe blogul meu http://romani-india.blogspot.ro/2008/09/explicatia-cuvantului-rom.html, http://romani-india.blogspot.ro/2010/02/hunii-in-moldova.html  
 
Iată cum citează Petre Matei descoperirea mea în cartea editată de Guvernul României:  
 
Alţi intelectuali romi sunt chiar mai vehemenţi, declarând etnonimul „rom” vechi de mii de ani, dat de însuşi Dumnezeu, şi evident că reuşesc să descopere argumente pentru nobila origine (indiană) a cuvântului: „Ne numim dintotdeauna roma […], aşa a vrut Dumnezeu să ne numim şi aşa rămâne. Suntem roma dintotdeauna şi aşa vom rămâne […]; sanskrit/prakrit: […] ramana=bărbat căsătorit […] Ram zeul ... acest nume în unele dialecte indiene se pronunţă rom şi este o onoare pentru orice hindus de a muri cu numele acesta pe buze [...] ra+ama=lumina care vine din interior ..., deci lumina întunecată, misterioasă [...] rami (feminin)=epitet al nopţii”.  
 
În notița de susbsol nr. 39 de la pagina 33, Petre Matei scrie: Sunt postările unui lingvist rom, M.C., din data de 8 august 2008 de pe lista de discuţii sarau_rromi@yahoogroups.com.  
 
Eu scriam pe blog în 2008, iar domnul Petre Matei publica în 2012 fără să îmi ceară acordul deși eu pe pagina mea am scris următoarea precizare: Fac adaugarea importanta ca aceste materiale imi apartin, sunt rodul eforturilor mele, si daca cineva vrea sa le citeze trebuie sa imi ceara permisiunea. contact me at naayram@gmail.com  
 
Cum l-am cunoscut pe dr. Petre Matei  
 
În 2005, eram student la secția de rromani a Universității București. A venit și Petre Matei la un curs al doamnei Delia Grigore. Spunea Petre Matei în prezanța doamnei Delia Grigore și a lui Gheorghe Sarău, plin de dispreț în voce că noi, romii nu ne numim așa, că nu originăm din India, că nu avem cultură. A spus multe cuvinte care pe mine m-au întristat. L-am contrazis elegant, dar dumnealui a continuat să batjocorească cultura romilor. În CV-ul d-lui Petre Matei scris că știe limba romani la nivel de începător  
 
Ascensiunea românului Petre Matei pe locuri destinate romilor  
 
Domnul Petre Matei a benefiaciat de o bursă de cercetare a victimelor Holocaustului chiar în timp ce își scria articolul defăimător la adresa numelui romilor:  
 
Octombrie 2011 - Aprilie 2012: Bursă de cercetare la Center for Advanced Holocaust Studies din cadrul United States Holocaust Memorial Museum, Washington, DC, S.U.A.  
 
Domnul Petre Matei este ROMÂN! Nu poate să își demonstreze originea în vreun trib tradițional rom, fie de Ursari, fie de Căldărari sau Spoitori. Așteptăm demisia lui de onoare din toate pozițiile ocupate.  
 
Deci, în loc să fie plătit un rom nativ, ai cărui părinți au fost în Holocaust, un roman, care s-a declarat rrom, ia și bani, are și titlu de doctor în istoria Holocaustului Romilor, și mai și hulește numele de rom, nume pe care și-a bazat cariera și urcușul fulminant. Oare cine dorește ca romii autentici să nu beneficieze de cultura și istoria strămoșilor lor? Guvernul României, sau Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale?  
 
Bibliografie:  
 
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale  
Rom sau ţigan. Dilemele unui etnonim în spaţiul românesc  
Editori: István Horváth şi Lucian Nastasă  
Cluj-Napoca 2012  
http://www.iini-minorities.ro/ro/membri/petre-georgian-matei/cv  
http://www.gandul.info/stiri/monumentul-holocaustului-romilor-a-fost-inaugurat-sambata-la-bucuresti-14668875  
Referinţă Bibliografică:
Dr. Petre Matei, un român care s-a declarat „rrom”, expert în USA la Center for Advanced Holocaust Studies / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2630, Anul VIII, 14 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!