CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2621 din 05 martie 2018        Toate Articolele Autorului

Gelu Duminică între Alina Gorghiu, Timmermans și Radu Jude.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
D-l Gelu Duminică, nepotul lui Vasile Ionescu, a scris un articol despre rasismul doamnei Alina Gorghiu. Titlul articolului lui Gelu Duminică este ales fără se informat în prelabil: „Despre rasismul din vorba românului...”. Doamna Alina Gorghiu nu a citat „o vorbă a românului”! Dacă citea, d-l Gelu Duminică, ar fi găsit în opera țiganului Anton Pann, proverbul cu pricina:”Omul nevoiaş se îneacă pe uscat. Ţiganul, când a ajuns la mal, atunci s-a înecat.”  
D-l Gelu Duminică susține că: Originea proverbului/vorbei româneşti la care doamna Gorghiu face referire o găsim în perioada în care romii erau robi. Din cauza tratamentelor foarte dure la care erau supuşi, dar şi din dorinţa de a trăi cu demnitate, au existat foarte multe cazuri de robi romi care au fugit de la stăpânii lor, sperând că vor avea parte de libertatea mult dorită. Visul lor, în multe cazuri, se sfârşea destul de repede, potera care pleca în căutarea lor găsindu-i şi aducându-i în lanţuri înapoi, „la mila“ celui ce îi deţinea. Un astfel de episod a fost zugrăvit şi de regizorul Radu Jude în mult premiatul film „Aferim“.  
 
Deci, înaintea proverbului citat de Alina Gorghiu se află un altul, referitor la SĂRĂCIE, nu la sclavie. D-l Gelu Duminică afirmă fără bibliografie, că originea proverbului se află într-o practică barbară a boierilor: Una dintre pedepsele aplicate fugarilor de unii deţinători era şi aceea de a lega fugarul de picioare cu o funie şi de a-l arunca într-un râu. Acolo, victima se zbătea şi încerca să scape înotând, oferind amuzament boierului dar şi teroare celor din şatră. Când cel ce era pedepsit ajungea aproape de mal, vătaful îl trăgea înapoi spre apă de unde ţiganul trebuia să o ia de la capăt în încercarea lui de a se salva. Chinul nefericitului era văzut de familie şi de întreaga şatră care asista neputincioasă, până când, epuizat, „ţiganul se îneca la mal“, servind exemplu de ceea ce poate păţi cel ce va face ca el.  
 
Nu poate sta în picioare afirmația d-lui, pt. că NU aduce bibliografie. Pt. istoria romilor este nevoie de bibliografie, nu de un film al lui Radu Jude. Asta nu este bibliografie.  
D-l Gelu Duminică este cel ce OBLIGĂ Academia Română și Institutul de Lingvistică să elimine cuvântul țigan din DEX. Nu știm care comunitate tradițională de romi l-a delegat pe d-l Gelu Duminică, dar eu, rom nativ, NU sunt de acord cu eliminarea cuvântului ȚIGAN, mai ales pt. că și NAȘUL mișcării rome mondiale, Nicolae Gheorghe, a spus că vrea să moară țigan, după ce o viață întreagă s-a crezut rom...  
Domnule Gelu Duminică, doamna Alina Gorghiu a citat o vorbă a ȚIGANULUI Anton Pann!  
 
Iată cum văd eu înțelesul proverbului lui Anton Pann: ne-romii se îneacă pe uscat, dar , țiganii, deși reușesc să treacă peste greutăți, greșesc la sfârșit.  
 
Bibliografie:  
 
http://adevarul.ro/news/politica/desprerasismul-vorba-romanului-despre-poti-scoate-gura-prostii-cuiz-rasist-1_5a98e93bdf52022f752022dc/index.html  
https://bibliotecapemobil.ro/content/scoala/pdf/Povestea_Vorbii_-_Anton_Pann.pdf  
http://evz.ro/vezi-aici-ce-motive-invoca-romii-pentru-modificarea-termenului-tigan-din-dex-946380.html  
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gelu Duminică între Alina Gorghiu, Timmermans și Radu Jude. / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2621, Anul VIII, 05 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!