CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2607 din 19 februarie 2018        Toate Articolele Autorului

126 de ani de la dezrobirea romilor - în atenția Guvernului României
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Titlul ERONAT ”Dezrobirea juridică și socio-economică a romilor la 100 de ani de la Marea Unire”, ales de Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, CNCR, Partida Romilor, FDR și ANR, reprezintă o gravă insultă la adresa memoriei mulțimii de sclavi gavaoni, sirieni, africani, athinganoi, venedici și alții, aflați sute de ani în robia numită ȚIGĂNIE. Dezrobirea nu a fost ECONOMICA deloc! Statul Român a despăgubit proprietarii de țigani, cu mulți galbeni, nu pe țigani. Mihail Kogalniceanu citează legea recompensării:  
 
"Poporul român leapădă de pe sine neomenia și rușinea de a ținea robi și declară libertatea țiganilor particulari. Cei ce au suferit până acum rușinea păcatului de a avea robi sunt iertați de poporul român; iar patria, ca o mumă bună, din visteria sa, va despăgubi pe oricine va reclama că a avut pagubă din această faptă creștinească".  
 
https://ro.wikisource.org/wiki/Dezrobirea_%C8%9Biganilor,_%C8%99tergerea_privilegiilor_boiere%C8%99ti,_emanciparea_%C8%9B%C4%83ranilor  
 
Domnilor cei care ați gândit numele acestui eveniment, ce vom înțelege noi, muritorii de rând, că vreți ca istoria să uite că țiganii nu au fost despăgubiți după 500 de ani de robie, ci boierii?  
 
Evenimentul de acest an a avut loc la Palatul Parlamentului. Oare nu înțelegeți că jigniți memoria țiganilor înrobiți? Noi nu uităm că țiganii NU au fost despăgubiți! CNCR-ul prezintă piesa de teatru Marea Rușine de vreo doi ani. În piesă, mama eroinei principale o îndeamnă pe fata rebelă să ocupe ”locul pt. romi la facultate că asta este recompensa pt. cei 500 de ani de robie”. Am văzut piesa de teatru în 2017 și am auzit replica eu personal. Mi-a venit să vomit pt că și eu am ocupat loc la facultatea de română rromani acum 15 ani, și am fost admis pe principiul discriminării pozitive. Adică nu mai sunt țigan prost, ci domnul țigan.  
 
Guvernule al României, vrem să știm dacă replica din piesa de teatru Marea Rușine reprezintă realitatea ocultată a înțelegerii dintre tine și ONG-uri ca țiganii să nu ceară reparația pe care o așteaptă de 126 de ani pentru sute de ani de înapoiere economică, socială și culturală datorită sclaviei?  
 
Referinţă Bibliografică:
126 de ani de la dezrobirea romilor - în atenția Guvernului României / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2607, Anul VIII, 19 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!