CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Marian Nuţu Cârpaci         Ediţia nr. 2582 din 25 ianuarie 2018        Toate Articolele Autorului

Ian Hancock, cartea The Paryah Syndrome: falsificarea pioasă unui desen din 1889
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În 1889, artistul puțin cunoscut Valerio, a desenat un țigan înlănțuit. Adriano Colloci a inclus în cartea sa, Gli Zingarri, acest desen. Valerio, artistul, s-a semnat cu numele său vizibil și data în colțul din stânga sus al desenului inclus la pagina 89 a cărții Gli Zingari. În 1987, Ian Hancock publica lucrarea artistului, fără numele acestuia și îmbunătățită să pară un afiș de vânzare a robilor țigani la 1850. Posterul apare în capitolul V. The Post-Emancipation Situation, a cărții lui Hancok, The Parya Syndrome . Despre acest poster Hancock spune:  
  
"O copie a acestui poster mi-a fost trimisă de domnul Nicolae Oprescu din București. Posterul pare să fi fost modelul pentru o ilustrație similară din Colloci (1889:89)."  
  
Este evident că domnul Nicolae Oprescu este un pseudonim. Singurul Nicolae pe care Hancock îl cunoștea era Nicolae Gheorghe:  
  
"Lingvistul Ian Hancock a fost profesor la Universitatea Austin din Texas și activ politic în Romani Union, contribuind la organizarea primului congres internațional al romilor (Londra, 1971) și al celor care au urmat. Deși se știau și apreciau reciproc, cei doi s-au cunoscut direct abia după căderea regimului socialist." (http://nicolaegheorghe.ro/with-ian-hancock/)  
  
Site-ul nicolaegheorghe.ro ne dă și poza în care Nicolae Gheorghe și Ian Hancock s-au întâlnit în România. Nu suntem siguri că Nicolae Gheorghe i-ar fi trimis desenul în discuție lui Hancock.  
  
Dovada care îl invinovățește direct pe Ian Hancock este chiar data scrisă de artistul Valerio pe desen, 1889. Textul ulterior adăugat peste desen de acel misterios Nicolae Oprescu include și data la care s-a făcut anunțul de vânzare, 8 mai 1850. Nu putea fi reprezentat un rob țigan pe un afiș în 1889, din moment ce la 1856 țiganii au fost eliberați oficial de Statul Român.Niciodată nu a apărut acel afiș în Țările Române! Artistul Valerio s-a folosit probabil de un țigan tânăr care i-a pozat în anul 1889. Iată de ce textul adăugat ulterior este o falsificare modernă:  
  
Domnul Dan Ungureanu, de la Departmentul de Studii Balcanice de la Charles University, Praga, a scris un articol în care arată că limba folosită pe falsul din cartea lui Ian Hancock este o invenție a unui vorbitor de engleză, nu a unui proprietar român de sclavi, vorbitor de limba română de la 1850. Iată textul de pe afiș comentat de domnul Dan Ungureanu, care denumește "opera" de adăugire a textului drept o "falsificare pioasă":  
  
"A vinde un prim sălaș de robi sau sclavi țiganești print o licitație la amiaḑă a mănăstire d. st. ELIAS l2 8 mai M. D. CCC. L. II cine se compună din 18 omeni, 10 bajați, 7 femei & 3 ffete."  
  
Domnul Dan Ungureanu demonstrează că :  
  1. "A vinde"- este o calchiere a englezescului to sell.
  2. "un prim sălaș de robi"- este o altă calchiere a englezescului the prime: ”finest, choicest, first, best” .
  3. ”sclavi țigănești” acest cuvânt nu s-a folosit în epocă, usual era "robi".
  4. "Print" este o greșeală, "printr-o", era corect, dar "printr-o" nu este folosit în dialectele românești în construcția din exemplu. Nici un vorbitor nativ de română nu ar scrie așa.
  5. Mănăstirea Elias nu exista în epocă! Elias este un spital construit de un bacher evreu, de origine sefard. Singura mănăstire Ilie a fost în Iași. Eu adaug că Elias este o influență a falsificatorului de limbă engleză. Sfântul Ilie se scrie în engleză Saint Elijah. Gura mincinosului adevăr scrie!
  6. Domnul Dan Ungureanu aduce dovada că alfabetul folosit în 1852 era hibrid, latino-chirilic, deci, textul de pe afiș trebuia să fie scris cu alfabetul hibrid, nu cu alfabetul latin!
  7. "cine se compună din 18 Omeni"- nici un român nu ar vorbi așa, este incorect.
  8. "10 Bajați, 7 femei & 3 ffete in condiție fină" - se înțelege în română, dar nu este dialectal. Însă este folosit în engleză : in fine condition.
Domnul Dan Ungureanu comentează alfabetul folosit pentru falsificarea desenului din 1889. Alfabetul este unul creat de Francisco Lucas vezino de Sevilla în cartea Arte de Escrevir, 1577 Madrid. ”Letra del Grifo” este numele dat de Francisco Lucas acestui alfabet. Domnul Dan Ungureanu se miră pe drept cuvânt de faptul că pe posterul falsificat apare acest cuvânt, Grifo, în colțul din stânga jos. Dar, cum am zis, mâna mincinosului adevăr scrie! După domnul Dan Ungureanu, pe googlebooks, unde apar două copii ale cărții Arte de Escrevir, tocmai cele două pagini cu alfabetul Grifo lipsesc!  
  
Cele două desene, cel original, și cel falsificat, se pot găsi pe adevărul.ro, deși fără observațiile noastre :  
http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/02/21/5125b47c00f5182b8585c40e/646x404.jpg  
  
Afișul falsificat este și pe https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Sclavi_Tiganesti.jpg  
  
Desenul original a lui Valerio, din cartea lui Colocci poarta data de 1889, așa cum am spus, dar în poza postată de adevărul.ro nu se vede. Sub desen, în cartea lui Colloci scrie Zingaro in catene, la pagina 89.  
  
Bibliografie:  
  
Ian F. Hancock, Pariah Syndrome : An Account of Gypsy Slavery and Persecution, Karoma Publishers, Ann Arbor, Michigan, 1987  
  
Adriano Colocci, Gli Zingari. Storia d'un popolo errante, Ermanno Loescher, Torino, 1889.  
  
https://www.academia.edu/24338520/A_forged_poster_about_the_sale_of_Gypsy_slaves  
  
Referinţă Bibliografică:
Ian Hancock, cartea The Paryah Syndrome: falsificarea pioasă unui desen din 1889 / Marian Nuţu Cârpaci : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2582, Anul VIII, 25 ianuarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Marian Nuţu Cârpaci : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Nuţu Cârpaci
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!